Pagina 1 van 7

Oatly havermelk Barista Edition

Geplaatst: zo 12 feb 2017, 11:03
door bvds
Een half jaar of zo geleden heb ik eens wat gelezen in een koffieblad over Oatly havermelk Barista Edition. In de supermarkt is deze variant tot nu toe helaas NIET verkrijgbaar. Afgelopen week was ik in Utrecht bij Brandmeesters en daar maakten ze er reclame voor. Ik heb hem meteen geproefd en was best enthousiast. Daarom heb ik deze week een paar pakken laten bezorgen in mijn apotheek en heb ik deze havermelk sinds gisteren in gebruik. Tijd dus voor een eerste indruk.

Opschuimen gaat uitstekend. Zowel met de stoompijp, Frabosk als Aerolatte prima microfoam met een mooie glanzende oppervlakte. Ook laat de melk zich goed uitschenken. Het is nog even zoeken naar de juiste dikte, maar ik ben er bijna. Nog net iets te dik voor goede latte art, zoals je op de foto kunt zien. Daar waar ik melk tot ca 65 graden opschuim, vind ik de Oatly bij 60 graden het fijnste.

En dan de smaak. Wel die is best aangenaam. Niet zo zoet en overheersend als soja (dat vind ik echt vies) en ook niet zo penetrant (boerderij en stal lucht) als geitenmelk. Best neutraal. Lekker romig. Fijn mondgevoel. Licht notig. Ik vind een mooie volle melk nog steeds lekkerder, maar deze havermelk is tot nu toe voor mij het eerste goed drinkbare alternatief.

Kortom een aanrader. En leuk voor de afwisseling. Het zou fijn zijn als de supermarkt deze ook in het assortiment gaat nemen.

Ps. Let op: Het grijze pak Oatly dat je bijvoorbeeld in de schappen van de AH aantreft is niet dezelfde! Die is niet op te schuimen. Er moet echt Barista Edition op staan.

Re: Oatly havermelk Barista Edition

Geplaatst: zo 12 feb 2017, 11:14
door bobbee
Leuke tip, en grappig dat ze dat maken als alternatief voor melk. Overigens is havermelk heel makkelijk zelf te maken. Internet staat vol met recepten: blender, havermout, water en een kaaszak en eventueel een dadel of honing om te zoeten. Kun je zien wat er anders is in de barista versie? Ik denk minder water tov de havermout. Net als met amandelmelk uit de supermarkt, daar zitten welgeteld 2 amandelen in een pak verwerkt van een liter, de rest is water en een goedje die het dikker en romiger maakt.

Re: Oatly havermelk Barista Edition

Geplaatst: zo 12 feb 2017, 11:26
door bvds
Ik ontbijt dagelijks met havermout met noten en fruit ;)

Zie foto voor samenstelling.

Re: Oatly havermelk Barista Edition

Geplaatst: zo 12 feb 2017, 12:01
door bobbee
Kom het zo gauw niet achterhalen met de basic versie:
http://www.oatly.com/products/netherlands/haverdrank/

Ingrediƫnten
Haverbasis (water, haver 10%), koolzaadolie, calciumcarbonaat, calciumfosfaten, zout, vitaminen (D2, riboflavine en B12).

Maar ze geven het zelf al aan:
We waren genoodzaakt om wat zuurteregelaar toe te voegen om Haverdrank Barista Edition zich op de juiste manier te laten gedragen.

http://www.oatly.com/products/netherlan ... a-edition/

Re: Oatly havermelk Barista Edition

Geplaatst: zo 12 feb 2017, 12:15
door bvds
Ik vind het een mooi product zonder onzinnige toevoegingen. Ze proberen een beetje hip te doen en why not. Alleen die opmerking over onverzadigd vet versus verzadigd vet en cholesterol is gewoon onzin.

Edit: Zie rest topic. Dit kan worden genuanceerd. De claim is verdedigbaar, maar komt op mij suggestief over.

Re: Oatly havermelk Barista Edition

Geplaatst: zo 12 feb 2017, 12:20
door bobbee
En dat ze de uitvinders zijn van de haverdrank.... ;)

Bedoel je dit?
* Haverdrank Barista Edition heeft een hoog percentage onverzadigd vet. Het vervangen van verzadigd vet in voeding door onverzadigd vet draagt bij aan het bewaren van normale cholesterolniveaus in het bloed.

Re: Oatly havermelk Barista Edition

Geplaatst: zo 12 feb 2017, 13:18
door bobbee
Erg duur met 2,30 per liter! Waarom moet dat nou weer zoveel duurder zijn. Het is gewoon havermout met water. Ja lage oplage, maar voor een waardig vervanger van melk speelt ook de prijs een rol...

Re: Oatly havermelk Barista Edition

Geplaatst: zo 12 feb 2017, 13:25
door mutsje
Als het massa productie wordt gaat de prijs ook omlaag. Ze hebben hogere kosten door een kleinere oplage. Ik hou het bij half volle melk voor de cappuccino's en latte macchiato's. Wist niet eens dat er havermoutmelk bestond. Je hebt het leuk beschreven!

Re: Oatly havermelk Barista Edition

Geplaatst: zo 12 feb 2017, 19:16
door HanR
Hoe krijg je dat voor elkaar met halfvolle melk? Is bij mij kansloos.
Doe je iets anders dan bij volle melk in de verhouding lucht inblazen/stretchen?

Re: Oatly havermelk Barista Edition

Geplaatst: zo 12 feb 2017, 20:19
door mutsje
Hoe krijg je dat voor elkaar met halfvolle melk? Is bij mij kansloos.
Doe je iets anders dan bij volle melk in de verhouding lucht inblazen/stretchen?
Ik gebruik de lang houdbare melk van de lidl en kan hele lagen microfoam maken. Ik doe het nu met tuitje 1/2 cm boven melk en dan gewoon open zetten tot temp bereikt is op thermometer of je je hand er niet meer tegen kan houden. Maar ieder heeft zo zijn voorkeur als je het vraagt. De een zweert bij volle melk, de andere bij lang houdbare halve melk etc. En straks allemaal op de havermoutmelk :)