Het goede verhaal begint normaal gesproken met geweldig mooie bonen van een voortreffelijke brander, vervolgens een behoorlijk goeie maler en daarna pas een prima espressomachine.
Je maler lijkt me niet ideaal, over de bonen vertelde je nu nog niets, ik weet niet welk filterbakje je gebruikt, of je je machine goed schoon houdt (douchescherm gereinigd?), welke dosering en welke doorloop (hoeveel espresso in hoeveel seconden) is evenmin bekend.
Dan is niet te zeggen of metingen aan je espressomachine veel zullen opleveren.
geef alle informatie, post een filmpje over hoe je de koffie zet, incl eventuele flushes voor/na...
Vibiemme Domobar met aanslag
Heb je een echte schuurvondst gedaan en ga je de door jou gevonden parel opknappen? Laat ons in dit topic met je meekijken!
Re: Vibiemme Domobar met aanslag
Berichtdoor fransg » wo 15 apr 2020, 09:53
LONDINIUM L1 & R24 - etzMAX - Baratza Forté - COMPAK R120-> GRRR - Mignon XL - Pavoni - FZ94 - Tonino - Wile - VSTrefractoIV - Mockmill Pro 200 - FAMAG Grilletta IM5-S
-
- Berichten: 5
- Lid geworden op: zo 23 feb 2020, 12:05
Re: Vibiemme Domobar met aanslag
Berichtdoor IvarSchutte » wo 15 apr 2020, 19:30
Hee
Bedankt voor de reactie. Ik ga kijken of ik morgen een filmpje kan maken.
Ik ga eigenlijk zo veel mogelijk op smaak af en zoek daarin altijd in een doorloop tijd tussen de 23 en 27 seconden.
Daarbij werk ik altijd met een dubbelfilter met +- 18 gram (mijn weegschaal geeft alleen hele grammen)
Voordat ik mijn filterdrager met koffie plaats, flush ik altijd een keer zodat mijn kopjes alvast wat warm water hebben en de filterkop een beetje is doorgespoeld.
Ik let niet echt op de hoeveelheid ml aan koffie ik heb, dit doe ik een beetje op gevoel en smaak.
2 dingen die me opvallen bij mijn Domobar: de crema laag fluctueert vaak van kleur diepte. altijd wel mooi gesloten maar niet echt donker en dik genoeg. Soms wel... (misschien is mijn temperatuur nu te laag?)
Wat me het meeste opvalt is dat ik mijn espresso niet in balans is, of in ieder geval vaker niet dan wel. Ik vind hem vaak te rins, zuur en mis de balans, terwijl ik toch een mooie 25/27 seconde laat lopen...
Mijn melk is ook lastig mooi te krijgen omdat de druk heel snel hoog is en de melk snel te warm ook in een grote kan. Hij kolkt wel mooi maar bouwt geen subtiele schuim kraag op.
Bedankt voor de reactie. Ik ga kijken of ik morgen een filmpje kan maken.
Ik ga eigenlijk zo veel mogelijk op smaak af en zoek daarin altijd in een doorloop tijd tussen de 23 en 27 seconden.
Daarbij werk ik altijd met een dubbelfilter met +- 18 gram (mijn weegschaal geeft alleen hele grammen)
Voordat ik mijn filterdrager met koffie plaats, flush ik altijd een keer zodat mijn kopjes alvast wat warm water hebben en de filterkop een beetje is doorgespoeld.
Ik let niet echt op de hoeveelheid ml aan koffie ik heb, dit doe ik een beetje op gevoel en smaak.
2 dingen die me opvallen bij mijn Domobar: de crema laag fluctueert vaak van kleur diepte. altijd wel mooi gesloten maar niet echt donker en dik genoeg. Soms wel... (misschien is mijn temperatuur nu te laag?)
Wat me het meeste opvalt is dat ik mijn espresso niet in balans is, of in ieder geval vaker niet dan wel. Ik vind hem vaak te rins, zuur en mis de balans, terwijl ik toch een mooie 25/27 seconde laat lopen...
Mijn melk is ook lastig mooi te krijgen omdat de druk heel snel hoog is en de melk snel te warm ook in een grote kan. Hij kolkt wel mooi maar bouwt geen subtiele schuim kraag op.
Re: Vibiemme Domobar met aanslag
Berichtdoor fransg » wo 15 apr 2020, 23:22
Over de bonen (welke precies, waarvandaan, welke brander wanneer gebrand, hoe licht/donker) zeg je nog niets?
De flush vlak voor de shot is bedoeld, indien nodig, om de zetgroep te koelen
Als je met de auto een uur hebt gereden zegt dat niets over de snelheid of de afgelegde afstand om een voorbeeld te geven
Hoeveel komt eruit?een doorloop tijd tussen de 23 en 27 seconden.
Daarbij werk ik altijd met een dubbelfilter met +- 18 gram
Bedoel je dat je in 23 seconden twee kopjes vol zet?Voordat ik mijn filterdrager met koffie plaats, flush ik altijd een keer zodat mijn kopjes alvast wat warm water hebben
De zetgroep spoel je schoon direct na het zetten van de espresso'sen de filterkop een beetje is doorgespoeld.
De flush vlak voor de shot is bedoeld, indien nodig, om de zetgroep te koelen
Tijd is één maar de hoeveelheid is minstens zo belangrijk.mis de balans, terwijl ik toch een mooie 25/27 seconde laat lopen...
Als je met de auto een uur hebt gereden zegt dat niets over de snelheid of de afgelegde afstand om een voorbeeld te geven

Veel oefenen maakt dat vanzelf goed. Ook hier geldt: je zegt "snel" maar niet hoe snel, en "grote kan" zonder te zeggen wat jij een grote kan vindt. Al zulke dingen zijn makkelijk exact te zeggen...Mijn melk is ook lastig mooi te krijgen omdat de druk heel snel hoog is en de melk snel te warm ook in een grote kan. Hij kolkt wel mooi maar bouwt geen subtiele schuim kraag op.
LONDINIUM L1 & R24 - etzMAX - Baratza Forté - COMPAK R120-> GRRR - Mignon XL - Pavoni - FZ94 - Tonino - Wile - VSTrefractoIV - Mockmill Pro 200 - FAMAG Grilletta IM5-S
Terug naar “Restaureren/Reviseren Espressomachines”
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik hier >
Powered by: Webdesign Den Bosch



















Partner worden? Klik hier >
Powered by: Webdesign Den Bosch
- Alle tijden zijn UTC+01:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl is een concept van Cookin' B.V.
Deze website is een onderdeel van Cookin’ Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign