Pagina 1 van 2

Tips Melitta Caffeo Solo onderhoud

Geplaatst: ma 14 apr 2014, 11:35
door Snarf
Ben wel geen koffie harware specialist maar het leek me handig om mijn ervaring mbt tot de Melitta Caffeo Solo eens op te schrijven.

Ik bezit de machine nu ruim 3 jaar en ja hij is al eens kapot gegaan (na 2 jaar en 10 maanden). Ik zie op verschillende forums dat de Melitta Solo weinig problemen kent dus ik wijt mijn probleem voor dit moment aan een exemplarische fout en verkeerde fabrieksafstelling vanaf het begin/aankoop (zie verder).

Na 2 jaar en 10 maanden is De Melitta Solo terug gegaan naar Melitta in Belgie. Daar is de printplaat vervangen. Vervolgens terug gekomen bleek de zetgroep regelmatig niet goed in de juiste stand te komen. Advies van Melitta was om de zetgroep eruit te halen en daarna gelijktijdig de knoppen voor 1 en 2 kopjes in gedrukt te houden en ja de machine reset zich zelf zonder de zetgroep maar ik bleef de problemen regelmatig houden.

Wat bleek nou die zetgroep dacht ik altijd goed schoongemaakt te hebben nou nee hoor in het inwendige (waar je moeilijk bijkomt) verzamelt zich koffie die zo hard is geworden dat schijnbaar de zetgroep minimaal geblokkeerd word. Na de zetgroep in heet water een 1/2 uur geweekt te hebben vlogen de brokken er vanaf en heeft het probleem zich niet meer voor gedaan Tip reinig die groep een paar keer per jaar in heeft water. En ook de rand boven het lek bakje (de rand van het apparaat dus) daar hoopt zich veel koffie op die uitdroogt (de puk komt daar uit/langs). Uiteindelijk gaat je lekbak niet meer goed dicht ook die regelmatig schoon maken.

Check het volgende:

Wat mij opviel toen ik de Melitta terug kreeg was dat het apparaat totaal anders reageerde op het zetten van koffie. Door dat de molen bijna 2x langer blijft malen (van zo'n 6 naar 10 seconden met de zelfde bonen) dan voor de reparatie op de fijnste stand werd mijn koffie veel sterker en lekkerder. Ook voor de reparatie was er bijna geen veschil tussen de maal tijdsduur van de groffe en de fijne stand (1 hooguit 2 seconden). Met de nieuwe printplaat/afstelling? is dat duidelijk waarneembaar. Gewoon dus vanaf het begin niet goed (mogelijk exemplarische) afgesteld vanuit de fabriek.

Verder uiteraard schoonmaak programma's als reinigen en ontkalken stipt uitvoeren.

Verder is het een prima apparaat in gebruik en maakt lekkere hete koffie/expresso in vergelijking met veel andere apparaten.

Re: Tips Melitta Caffeo Solo onderhoud

Geplaatst: do 12 feb 2015, 12:47
door wilvanwillem
hallo ben in bezit sinds kort van de Melitta Caffeo Solo maar het ontkalken lukt me niet en om de 3 weken vraagt hij om die ontkalking pil dat loopt aardig in de papieren de ondehoud van de ze machine
tewijl ik alleen ben dus niet veel gebruik maak ervan heb echt spijt van mijn keuze had hiervoor een saeco de luxe
veel pezier van gehad tot de printplaat verbranden

Re: Tips Melitta Caffeo Solo onderhoud

Geplaatst: do 12 feb 2015, 20:12
door R&B
Hoe hard is je water en welke instelling heb je daarvoor ingevoerd?

Re: Tips Melitta Caffeo Solo onderhoud

Geplaatst: za 14 feb 2015, 16:02
door Snarf
Tja, ik zij al eerder dat ik geen hardware specialist ben je leert elke keer weer bij zo ook vorige week.

Ik was klaar met de caffeo solo het apparaat kwam niet of nauwelijks meer terug in Zn positie en de zetgroep kraakt onophoudelijk. Hij kraakte zo hard dat ik dacht dr gaat wat afbreken. Ik dus oa naar de Makro om me te oriënteren op een nieuwe machine want het was nu gokken elke morgen of hij (de zetgroep) in de goede stand zou komen om koffie te zetten.

Ik moet zeggen dat de verkoper bij de Makro mij uitstekend heeft geholpen. Ipv mij een nieuwe machine aan te smeren/raden legde hij mij geduldig uit wat het probleem van die zetten groepen zijn (dus niet zozeer van Melitta specifiek) van alle merken.

De nieuwste zetgroepen zijn nog maar 1/3 groot van de oude groepen van pakweg 3 jaar geleden. Veel minder bewegende onderdelen.
Hij liet me ook nog een oude zet groep zien met meer bewegende onderdelen en daar zit nu het probleem. Als je je zetgroep met heet water schoon maakt denk je dat hij schoon is echter bij elke hete schoonmaak beurt verlies je de ingesmeerd vaseline vet op de bewegende delen. Dat liet hij mij ook zien bij de nieuwe zetgroepen die waren allemaal op de bewegende delen rijkelijk ingesmeerd.

Dus na verloop van tijd zijn die bewegende delen totaal uitgedroogd en dan begint het letterlijke gekraak van je zetgroep met alle gevolgen van dien en kan je voor 180,- euri de boel laten reparen of een nieuwe kopen kassa.

Gewone vaseline werkt dus goed. Hij rade mij aan dat eerst te proberen. Zo gezegd zo gedaan en ben de boel gaan in smeren met vaseline en een stevige kleine kwast vooral de schachten waar de piston heen en weer gaat. Vanaf dat moment hoor ik niet of nauwelijks meer gekraak van Mn Melitta en komt hij zonder enig probleem elke keer in de goede stand terug nu al een week. Even afkloppen.

Re: Tips Melitta Caffeo Solo onderhoud

Geplaatst: za 14 feb 2015, 16:10
door Snarf
hallo ben in bezit sinds kort van de Melitta Caffeo Solo maar het ontkalken lukt me niet en om de 3 weken vraagt hij om die ontkalking pil dat loopt aardig in de papieren de ondehoud van de ze machine
tewijl ik alleen ben dus niet veel gebruik maak ervan heb echt spijt van mijn keuze had hiervoor een saeco de luxe
veel pezier van gehad tot de printplaat verbranden
Een pil is niet ontkalken maar schoonmaken. Dit moet echt om de 3 weken minimaal gebeuren. In een horeca gelegenheid gebeurt dat elke dag. Ik gebruik Clean express tabletten meende 60 stuks voor 10,- of 14,- euro kan je jaren mee voort (ik al 4).
Ontkalken doe ik 1 x in de 2 maanden ook al vraagt hij er 1x per maand om mijn water is namelijke erg zacht zit bijna geen kalk in. Ik laat dan ook het lampje branden. In de handleiding staat een duidelijke omschrijving hoe je moet ontkalken en schoonmaken redelijk eenvoudig.

Re: Tips Melitta Caffeo Solo onderhoud

Geplaatst: zo 04 okt 2015, 17:48
door Kintkater
Ik heb een Melitta Caffeo Lounge en heb problemen met de zetgroep uithalen en inzetten. Hij maakt ook veel lawaai bij het koffiezetten.
Nu heb ik jouw tips gelezen en wil graag weten waar je precies moet invetten.
Alvast bedankt,
Kintkater

Re: Tips Melitta Caffeo Solo onderhoud

Geplaatst: wo 23 nov 2016, 11:29
door Ronald_B
Via MP een Solo gekocht, maar nu blijkt die met het koffiezetten water te lekken. Met het spoelen geen last van en het zal waarschijnlijk met de druk te maken hebben. Is de Solo eenvoudig zelf te repareren? Hoe uit elkaar te halen? (mocht het met ontkalken niet verholpen zijn)

Iemand hier ervaring mee of een Youtube linkje?

Thxs.

Re: Tips Melitta Caffeo Solo onderhoud

Geplaatst: zo 10 dec 2017, 12:47
door Maxime
Hallo,even een vraag,zijn er veel gebruikers van de melita solo die te maken hebben met natte drab
in het residubakje?
Groet
Maxime

Re: Tips Melitta Caffeo Solo onderhoud

Geplaatst: za 23 dec 2017, 16:27
door koffiedikkertje
Valt mee...maar droog word het niet...ideaal ding overigens. Latte of andere koffies met gebruik van stoompijpje drink ik niet. Dan is deze is dan ideaal. Voor de espresso gebruik ik de Bezerra.

Re: Tips Melitta Caffeo Solo onderhoud

Geplaatst: za 23 dec 2017, 18:19
door Maxime
Okè bedankt,maar mijn volgende machine geen melita meer vind het knap irritant die drap.