Stumptowns handleiding voor de mokkapot

Boetantlekend
Berichten: 4
Lid geworden op: di 04 feb 2020, 20:09

Re: Stumptowns handleiding voor de mokkapot

Berichtdoor Boetantlekend » zo 09 feb 2020, 20:27

Is het dan al noodzakelijk zo grondig schoon te maken? Anyway, het antwoord op je laatste vraag is dus nee. Wist niet dat dit kon, hoe zou je dit moeten doen? Hoe krijg ik die dingen überhaupt los?
Als je 'm nog nooit schoon hebt gemaakt is dat wel aan te bevelen.

Via Google kun je er heel veel over vinden, o.a.:


Super bedankt! Helder, ik ga eens google afstruinen en 'm zéker zodanig schoonmaken, dat dat lig niet meer de oorzaak kan zijn. I'll keep you posted......

Boetantlekend
Berichten: 4
Lid geworden op: di 04 feb 2020, 20:09

Re: Stumptowns handleiding voor de mokkapot

Berichtdoor Boetantlekend » zo 16 feb 2020, 15:43

Het mysterie duurt voort:

Intussen schoongemaakt zoals in video; ring los, filter los, ontdaan van vettigheid etc. Ook een andere maling gebruikt, die leek wel te werken. Herhaaldelijk een doorloop vanaf 2,30-3,30 minuten en feilloos bakje (alleen niet mijn smaak bonen :? ). Hierbij geprobeerd met koud, lauw en kokend water, waarbij koud water gewoon beste werkt (in mijn optiek omdat de druk langzaam opbouwt, doordat het water en de lucht erboven verwarmd wordt, het water zodoende makkelijker doorsijpelt naar boven. Terwijl bij voorverwarmd (kokend) water deze druk niet langzaam opbouwt en het water al meteen te warm is en bij inductie dan al snel begint met koken, wat nou net niet de bedoeling is bij zo'n Moka).

En de belangrijkste vraag is "gaat het nu goed door het schoonmaken, of door de wijziging van maling?". Dus om te weten wat oorzaak is, moet alles constant blijven en telkens één variabele wijzigen. Dus terug naar de vorige bonen/maling, die wel mijn smaak waren en waar het dus in begin wel en daarna niet meer mee lukte:

- Poging 1: zojuist de Lavazza (chocolate) dus weer gebruikt, eerst met ietwat minder koffie, zo'n halve cm onder de rand. Rondom de 180 ml water. Doorloop na 6 minuut en liep redelijk langzaam door met mooi stroompje en gouden straal op einde, maar te heet en je proeft dit. Te bitter, de bovenkant waar de koffie in komt is ook loeiheet, volgens mij niet de bedoeling.
- Poging 2: Wederom 180 ml water, nu water voorverwarmd door licht te koken, eraf te halen. Filter erin met iets meer, zo'n 19-20 gr koffie, nu doorloop na 3,5 minuut. Wederom te heet, bovenreservoir ook weer loeiheet op einde. Doorloop zelf was zelfde als poging 1, geen gesputter of gesis. Maar toch bittere en verbrande smaak.
- Poging 3: 180 gr water. Iets meer koffie, 20 gram, lichtjes aangetampt (nooit boven rand uit uiteraard). Na 3 minuut een perfecte doorloop, geen belletjes, langzame stroom tot het einde met goudgele straal. Niet te heet, dus niet kokend, vol ronde smaak.
- Poging 4: toch even testen of laatste poging 3 de juiste methode betreft, dus alles exáct zo gedaan als poging 3. Precies zelfde hoeveelheid (koud) water, 180 gram, 20 gram koffie, lichtjes aangestampt (tikken met lepeltje tegen zijkant, zodat alles goed in mekaar zakt). Zelfde vuurstand....... En warempel: doorloop na 5,5 minuut, wederom kokend, eerst langzaam stroompje met belletjes, tegen de 7 minuten begon ie te sputteren en uiteindelijk sissen op einde. Loeiheet, verbrande smaak. Wegsmijten die handel.

Tussentijds overigens telkens filter droog en schoongemaakt, geen koffiemaling op de randjes etc.

Je raadt het al: voor mij een compleet raadsel waaraan het kan liggen waarom ie het ene keer subliem doet en andere keer verschrikkelijk, terwijl alle factoren constant blijven met één en dezelfde bonen/maling. Ik kan al wel concluderen dat ik de problemen grotendeels elimineer door andere bonenmaling te gebruiken, maar die zijn gewoon niet mijn smaak. Terwijl degene die ik wél lekker vindt, gewoon geschikt moeten zijn voor een Mokapotje. Bovendien verklaart dat niet waarom ene keer het uitstekend lukt en andere keer totaal niet.

Zeer frustrerend dat mijn heerlijke koffiemomentje vernaaid wordt door bovenstaande. Want als ie eenmaal goed lukt, is het om te smullen, en dat is precies waarom ik met Mokapotje gestart ben. Ik denk dat er niets anders op zit dan een nieuwe te bestellen en zien hoe dat gaat. Toch de vraag ter afsluiting: iemand bekend met dit probleem of enig idee wat de oorzaak is en wat eraan te doen?

Gebruikersavatar
fransg
Berichten: 5608
Lid geworden op: do 05 jan 2012, 19:51
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: Stumptowns handleiding voor de mokkapot

Berichtdoor fransg » zo 16 feb 2020, 16:13

Grondig aangepakt. Grillig resultaat. Vreemd!
LONDINIUM L1 & L-R - etzMAX - Baratza - COMPAK R120 - Pavoni - FZ94 - Tonino - Wile - VSTrefractoIV

Gebruikersavatar
Marcje
Berichten: 658
Lid geworden op: wo 17 aug 2016, 20:42
Locatie: Waalre

Re: Stumptowns handleiding voor de mokkapot

Berichtdoor Marcje » zo 16 feb 2020, 18:09

Koel je het reservoir (als hij de koffie heeft geproduceerd) meteen af onder een koude kraan?
Ik zal eens meten hoe lang het bij mij duurt allemaal...
dus...

AartVV
Berichten: 8
Lid geworden op: di 10 dec 2019, 20:18

Re: Stumptowns handleiding voor de mokkapot

Berichtdoor AartVV » zo 23 feb 2020, 12:03

Nadat ik zo’n twee weken geleden de Niche Zero mocht ontvangen en nog een aantal weken wachten moet op de Lelit Bianca, heb ik de 4 kops mokapot weer eens uit de kast gehaald. De afgelopen tijd dus naar hartelust zitten te spelen en kijken of ik al het geleerde van maanden lezen op de forums al ietwat in de praktijk kan brengen met de beperkte mogelijkheden van de mokapot.

De bonen die ik gebruik zijn de Grande Alta van Fascino (had ik nog in de vriezer) en De Colombia decafé van het Hoofdkwartier. Met de Niche is het lekker makkelijk wisselen tussen de bonensoorten.

Mijn werkwijze:
- Circa 23 gram bonen malen. Dit is genoeg om het hele mokapot bakje (ruim) te vullen.
- Goed doorroeren in het Niche bakje. Ik heb mezelf gekieteld door bij DiRossi een Londinium distribution tool lookalike te laten maken. Mooie stukje vakwerk! Werkt overigens perfect.
- Ik zet het mokapot bakje omgekeerd op het Niche bakje. Draai de boel om, even schudden. Door zacht te tikken op het aanrechtblad zet het maalsel zich. Afstrijken met een mes. Niet aandrukken.
- Ondertussen heeft de fluitketel laten horen dat het water gekookt heeft. Ik giet het reservoir even vol om voor te verwarmen. Dit giet ik dan leeg en vul weer tot net onder het ventiel.
- Koffiekopjes ook voorverwarmen met het kookwater.
- Vervolgens alles in elkaar schroeven en op een heel laag pitje zetten. Geduld hebben en dan beloond worden met een mooie straal.
- Zodra het feest begint te bubbelen, haal ik de pot van het vuur en laat er aan de onderkant even koud water langs lopen.
- Inschenken en proeven!

De afgelopen weken heb ik moeten spelen met de maalgraad. De eerste brouwsels waren zuur. Overextractie. Dus beetje bij beetje fijner instellen totdat ik smaken ging proeven die me bevallen.
Op enerlei ogenblik ook een te fijne stand gehad. De boel slaat dicht. Het overdrukventiel gaat open.

Ik heb nu een aardige reproduceerbaarheid in wat ik steeds brouw.
Af en toe toch wel een zurig bakje. Blijkt dan dat ondanks de zorgvuldige voorbereiding er toch een scheve “puck” te zien is en dus overextractie aan de zijkant? Geen idee hoe die scheve puck ontstaat.
Komende week eens kijken of ik een simpel plastic dosing funneltje kan 3d printen. Dan kan ik nog iets beter roeren in het bakje zelf.

Al met al een feestje om de eerste schreden te zetten met het maken van lekkere koffie!

Gebruikersavatar
Marcje
Berichten: 658
Lid geworden op: wo 17 aug 2016, 20:42
Locatie: Waalre

Re: Stumptowns handleiding voor de mokkapot

Berichtdoor Marcje » zo 23 feb 2020, 13:06

Goed bezig en gewoon blijven proberen!
Zurig wil overigens zeggen dat je onder-extractie hebt. Over-extractie geeft bitters.
dus...

Gebruikersavatar
fransg
Berichten: 5608
Lid geworden op: do 05 jan 2012, 19:51
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: Stumptowns handleiding voor de mokkapot

Berichtdoor fransg » zo 23 feb 2020, 19:53

Onder- en overextractie zijn ook lastige termen. Zet je een korte espresso, dan is het zeer geconcentreerd, die extractie, maar relatief weinig uit de puck is opgelost dis onderextractie, laat je het veels te lang stromen en is het dunne slappe thee geworden, heb je overextractie omdat er zo langzamerhand teveel uit de puck is meegeslurpt.
LONDINIUM L1 & L-R - etzMAX - Baratza - COMPAK R120 - Pavoni - FZ94 - Tonino - Wile - VSTrefractoIV


Terug naar “Filter, French press, Mokkapot etc.”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

cron