Zou het zo kunnen zijn dat je een wat grovere espresso maling handhaaft?Doorlooptijd valt in mijn geval (clever dripper 400ml) goed mee: <30s. Ik denk graag dat bij fijnere maling het verschil tussen de fines en het 'goede' maalsel kleiner is dan bij grof en dit een betere smaak oplevert zolang doorlooptijd kort genoeg is.Persoonlijk zou ik nooit espressomaling gebruiken. Veel te veel fines en bitters en een veel te lange doorlooptijd. De filtermaling die ik normaal gebruik in de Chemex of V60 is aanzienlijk grover dan die voor espresso. Ik vond het wat lastig te geloven dat je met espressomaling goede filterkoffie kunt maken.Ik weet dat filtermaling grover is dan espressomaling.Maar smaak vind ik dan toch belangrijker dan wat er als norm gesteld wordt.Maar het verbaast me zelf ook vandaar deze post.De post van cremalover druist in tegen alle kennis die er wereldwijd is over filterkoffie. Wellicht is het voor hem best maar zeker niet standaard of aan te raden.
Filterkoffie drink ik vanaf mij 4e levensjaar dus al 49 jaar.Ik weet inmiddels wat ik lekker vind. Bitter vind ik hem zeker niet.
Doorlooptijd is zeker niet te langzaam.Misschien dat mijn Pompei maling al wat grover is dan bij een andere espressomachine.
Moet er bij zeggen dat ik koffiemelk gebruik dus niet zwart.
Kan zijn dat dit de smaak nog verzacht.
Maalgraad voor filterkoffie
Re: RE: Re: RE: Re: Maalgraad voor filterkoffie
Berichtdoor @3aan » za 09 jan 2016, 22:34
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.
- cremalover
- Berichten: 6403
- Lid geworden op: di 24 mar 2009, 10:23
Re: Maalgraad voor filterkoffie
Berichtdoor cremalover » za 09 jan 2016, 22:43
Zou zoals ik al zei kunnen.Maar ik weet dat de meesten het verstellen van de molen vaak gedoe vinden en er daarom een filter molen bij hebben.
Doe ik dus niet en de koffie smaakt me goe.
Doe ik dus niet en de koffie smaakt me goe.
Re: RE: Re: Maalgraad voor filterkoffie
Berichtdoor @3aan » za 09 jan 2016, 23:45
Ik doelde hier meer op Martien . . .Zou zoals ik al zei kunnen.Maar ik weet dat de meesten het verstellen van de molen vaak gedoe vinden en er daarom een filter molen bij hebben.
Doe ik dus niet en de koffie smaakt me goe.
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.
Re: RE: Re: Maalgraad voor filterkoffie
Berichtdoor Kabouter » zo 10 jan 2016, 01:24
Ik heb ook een conische Faema maar gebruik hem alleen voor espresso. De Guatemala doet de filterkoffie. Hoeveel tandjes groffer doe je op de Faema de filter dan de espresso? Dan ga ik dat ook eens uitproberen.Voor de filter gebruik ik meestal de conische faema lekkere ietwat grove maling, ...
Quest M3, VBM Domobar Super (rota), Faema MC80, Mahlkonig Guatemala, Kalita Wave, Cona D, Aeropress.
Re: Maalgraad voor filterkoffie
Berichtdoor @3aan » zo 10 jan 2016, 02:12
Toch wel een tand of 5 a 6 liever iets te grof dan te fijn, als ik geen tijd heb om te wachten om te ontdooien iets fijner, maar dat is misschien alleen gevoelsmatig.
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.
- martinierius
- Berichten: 306
- Lid geworden op: do 16 okt 2014, 09:41
Re: RE: Re: RE: Re: RE: Re: Maalgraad voor filterkoffie
Berichtdoor martinierius » zo 10 jan 2016, 19:12
Moeilijk te zeggen met de opv afgeregeld op 9bar, 22g maalsel 35s 'pomptijd', 30s 'doorlooptijd' krijg ik 45g espresso als dat iets zegt.Zou het zo kunnen zijn dat je een wat grovere espresso maling handhaaft?
Maar eigenlijk had ik geen zin om molen bij te stellen en heb het gewoon eens geprobeerd. Resultaat viel goed mee.
Misschien ga ik nu terug eens experimenteren met grover maalsel voor de trage koffie.
DE1+ 1.1 || KINU M47,M68 || Niche || Behmor 1600 PLUS
- cremalover
- Berichten: 6403
- Lid geworden op: di 24 mar 2009, 10:23
Terug naar “Filter, French press, Mokkapot etc.”
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign