Dag Lui,
Ik heb het “probleem” dat mijn espresso een beetje zoutig smaakt. Nu lees ik online dat dit te maken kan hebben met een te lange of korte extractie. Nu heb ik al lopen spelen met de maalgraad. Als beginner hou ik me een beetje aan de 25-35 seconden regel maar overal binnen dat bereik smaakt het een beetje zoutig. Zou dit gewoon aan de batch koffie liggen?
Alvast bedankt.
Espresso smaakt een beetje zout
Re: Espresso smaakt een beetje zout
Berichtdoor fransg » di 19 sep 2023, 13:14
Kun je exact en compleet aangeven welke bonen je gebruikt, van welke brander, wanneer gebrand, hoeveel gram uit welke maler, in welk filterbakje uit welke machine, hoeveel gram espresso eruit komt in de door je aangegeven 25-35 seconden (nogal een heel breed tijdsbestek)?Dag Lui,
Ik heb het “probleem” dat mijn espresso een beetje zoutig smaakt. Nu lees ik online dat dit te maken kan hebben met een te lange of korte extractie. Nu heb ik al lopen spelen met de maalgraad. Als beginner hou ik me een beetje aan de 25-35 seconden regel maar overal binnen dat bereik smaakt het een beetje zoutig. Zou dit gewoon aan de batch koffie liggen?
Alvast bedankt.
Een ristretto (weinig extractie) smaakt meer zoutig/zilt dan een espresso.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Espresso smaakt een beetje zout
Berichtdoor Riotss » di 19 sep 2023, 13:40
Sorry ik zal wat specifieker zijn. De bonen die ik gebruik zijn koerintji barokah bersama sumatra (indonesie) van het koffiestation. Deze zijn gebrand op 6 September.Kun je exact en compleet aangeven welke bonen je gebruikt, van welke brander, wanneer gebrand, hoeveel gram uit welke maler, in welk filterbakje uit welke machine, hoeveel gram espresso eruit komt in de door je aangegeven 25-35 seconden (nogal een heel breed tijdsbestek)?Dag Lui,
Ik heb het “probleem” dat mijn espresso een beetje zoutig smaakt. Nu lees ik online dat dit te maken kan hebben met een te lange of korte extractie. Nu heb ik al lopen spelen met de maalgraad. Als beginner hou ik me een beetje aan de 25-35 seconden regel maar overal binnen dat bereik smaakt het een beetje zoutig. Zou dit gewoon aan de batch koffie liggen?
Alvast bedankt.
Een ristretto (weinig extractie) smaakt meer zoutig/zilt dan een espresso.
Ik gebruik een DF64(v5) maler in combinatie met een cafelat robot. Ik hou ongeveer een verhouding van 1:2,5 aan. 18 gram bonen voor 45gram espresso. Of ik deze nou in 25,30 of 35 seconden pers, de ziltige smaak blijft.
Re: Espresso smaakt een beetje zout
Berichtdoor fransg » di 19 sep 2023, 14:04
Dat lijkt me dan een eigenschap van de boon, je houdt ervan of niet
Koffiestation schrijft er zelf over:
Heb je al andere bonen getest op deze manier?
Koffiestation schrijft er zelf over:
Deze koffie heeft een uitgesproken geparfumeerd aroma die doet denken aan donkere specerijen, gebrande amandel en donkere chocolade. De smaak kruidig, vol en complex en heeft een hint van donkere zoete chocolade.
Heb je al andere bonen getest op deze manier?
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Espresso smaakt een beetje zout
Berichtdoor Pti » di 19 sep 2023, 14:09
Een ristretto met/en/of onderextractie kan een zoutige nasmaak hebben maar de extractieratio van 1:2,5 wijst daar niet persé op.
Om het eea uit te sluiten is inderdaad Frans zijn vraag of eigenlijk suggestie om eens een ander boon te proberen een goede.
Om het eea uit te sluiten is inderdaad Frans zijn vraag of eigenlijk suggestie om eens een ander boon te proberen een goede.
Re: Espresso smaakt een beetje zout
Berichtdoor Riotss » di 19 sep 2023, 14:31
Ja hun bonen uit Brazilie hebben hetzelfde. Eerst proefde ik dat er niet in. Of mijn smaak wordt verfijnder of het is misschien deze batch?Dat lijkt me dan een eigenschap van de boon, je houdt ervan of niet
Koffiestation schrijft er zelf over:
Deze koffie heeft een uitgesproken geparfumeerd aroma die doet denken aan donkere specerijen, gebrande amandel en donkere chocolade. De smaak kruidig, vol en complex en heeft een hint van donkere zoete chocolade.
Heb je al andere bonen getest op deze manier?
Re: Espresso smaakt een beetje zout
Berichtdoor Pti » di 19 sep 2023, 14:50
Je gebruikt een Robot, waar ik persoonlijk geen ervaring mee heb, maar er zijn natuurlijk meerdere redenen voor onderextractie. Heeft de jouwe een drukmeter? En hoe behaal je die 25 seconden, is dat door (redelijk) hard te duwen, of gaat dat makkelijk? Te weinig druk/weerstand van de puck kan de oorzaak zijn.
Een tweede oorzaak kan een te lage temperatuur zijn, verwarm je de machine goed voor? Gebruik je water direct van de kook of laat je dat eerst afkoelen?
Misschien kunnen andere leden, zoals bv. bvds hier wat wijsheden met betrekking tot de Robot delen, want zoals ik al zei, ik ken de machine niet echt...
Een tweede oorzaak kan een te lage temperatuur zijn, verwarm je de machine goed voor? Gebruik je water direct van de kook of laat je dat eerst afkoelen?
Misschien kunnen andere leden, zoals bv. bvds hier wat wijsheden met betrekking tot de Robot delen, want zoals ik al zei, ik ken de machine niet echt...
Re: Espresso smaakt een beetje zout
Berichtdoor Riotss » di 19 sep 2023, 15:05
Zit een manometer op. Ik geef licht druk tot 2 bar tot hij begint de druppen als pre infusie. Dan druk ik tot 8/9 bar en hou hem daar tot ik op mijn gewenste 45 gram zit. Bij de robot hoef je niet voor te verwarmen. Water van de kook rechtstreeks in de basket wat zorgt voor zo’n 94 graden bij extractie. Kopje verwarm ik voor met een beetje heet water.Je gebruikt een Robot, waar ik persoonlijk geen ervaring mee heb, maar er zijn natuurlijk meerdere redenen voor onderextractie. Heeft de jouwe een drukmeter? En hoe behaal je die 25 seconden, is dat door (redelijk) hard te duwen, of gaat dat makkelijk? Te weinig druk/weerstand van de puck kan de oorzaak zijn.
Een tweede oorzaak kan een te lage temperatuur zijn, verwarm je de machine goed voor? Gebruik je water direct van de kook of laat je dat eerst afkoelen?
Misschien kunnen andere leden, zoals bv. bvds hier wat wijsheden met betrekking tot de Robot delen, want zoals ik al zei, ik ken de machine niet echt...
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 10 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign