Loring

Hk87
Berichten: 149
Lid geworden op: vr 09 jun 2023, 21:03

Re: Loring

Berichtdoor Hk87 » zo 08 okt 2023, 13:30

Leuk video, de enthousiasme straalt er van af.

Ik begin morgen aan mijn eerste zakje loring geroosterde bonen. Dag 13 na branding.
Stiekem ook een beetje hyped maar probeer de verwachtingen niet al te hoog te houden. Machine en maler schoongemaakt voor een schone frisse start.

Ik ga beginnen met de Braziliaanse, een yellow bourbon. Kan ik makkelijk vergelijken. Nog recent die van het hoofdkwartier gehad en ook mijn favoriet bij rumbaba.
Van welke branderij?
Bijlagen
IMG20231008132925.jpg
Profitec go - Eureka mignon Turbo

Gebruikersavatar
bobbee
Berichten: 13272
Lid geworden op: za 01 sep 2012, 08:39
Locatie: Emmen

Re: Loring

Berichtdoor bobbee » zo 08 okt 2023, 13:43

Oh die nog! Leuk. Ben ook benieuwd.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’

Hk87
Berichten: 149
Lid geworden op: vr 09 jun 2023, 21:03

Re: Loring

Berichtdoor Hk87 » zo 08 okt 2023, 17:54

Nou even een eerste indruk.

Maler heb ik afgesteld. De vorige koffie van de maand van het hoofdkwartier merk ik nu pas echt hoe fijn ik moest malen met die boontjes. Ik moest een flinke trap terug.

Heb vandaag 4 kopjes koffie gehad.
3 daarvan op 1-2 ratio
1 op 1-1,5 bijna ristretto dus.

2 op 14 grams in.
2 op 15 grams in.
Met de ims big bang basket.

Alle 4 heel zoet karamel achtige smaak. Zeer uitgesproken smaakprofiel. In vergelijking met de Braziliaanse van het hoofdkwartier welke een kleine zuurtje van limoen heeft in de afdronk heeft deze van calor dat totaal niet.
Duidelijke tonen van Mokka/chocolade komen je tegemoet vervolgt in een notige afdronk. Van rumbaba had bijvoorbeeld een romige cashewnotenachtige afdronk. Dit is een ietsje andere richting, de brander heeft het als pecannoten beschreven en dat is naar mijn mening een accuraat beschrijving.

Als ik persé zou moeten kiezen wat ik lekkerder vind wordt het een heel lastige keuze. Hoe dan ook zeer positief tot nu toe wat voor mij uiteindelijk het belangrijkste is.
Profitec go - Eureka mignon Turbo

Gebruikersavatar
bobbee
Berichten: 13272
Lid geworden op: za 01 sep 2012, 08:39
Locatie: Emmen

Re: Loring

Berichtdoor bobbee » zo 08 okt 2023, 18:33

Leuk! Mooie ontdekkingstocht.
Ik denk te weten wat de uitkomst gaat zijn...hou ik nog voor mij om je niet te beïnvloeden.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’

De B. Cormorant
Berichten: 542
Lid geworden op: zo 03 feb 2019, 19:08

Re: Loring

Berichtdoor De B. Cormorant » zo 08 okt 2023, 19:18

Ipv een rambutan-noot zou ik een longan-noot in een koffie wel tof vinden
Voila, zo is er nog een tropische vrucht vernoemd
Beide zijn natuurlijk geen noten
En mochten jullie ooit een budhas hand tegen komen hou jullie niet in maar koop die gewoon eens.

Hk87
Berichten: 149
Lid geworden op: vr 09 jun 2023, 21:03

Re: Loring

Berichtdoor Hk87 » zo 08 okt 2023, 21:58

Heerlijk ook als cortado maar dat tel ik niet echt mee in mijn beoordeling. Volgens mij doen al die Braziliaanse bonen het goed op melk.
Bijlagen
IMG20231008214905.jpg
Profitec go - Eureka mignon Turbo

Hk87
Berichten: 149
Lid geworden op: vr 09 jun 2023, 21:03

Re: Loring

Berichtdoor Hk87 » wo 11 okt 2023, 19:19

Ik vind het altijd heel interessant om de verschillen te proeven tussen de filterbakjes.

Ik heb nu 18 gram geprobeerd in een vst bakje. Resultaat is een stuk romiger en zachter in smaak.
9 seconde pre infusie tot de eerste druppel. Bijelkaar 32 seconde doorgelopen.
1 op 2 ratio.
Absurd veel crema geen idee waarom dat zo anders gaat met de vst. Dus ik wacht even 2 tot 3 minuten met drinken dat het een beetje inzakt.

Dit is wel echt een hele lekkere bakje koffie geworden.
Bonen zijn ook bijna op en ben zeer tevreden met de resultaten.
Dit was een leuke en geslaagde begin aan de loring reis en heb zin om verder de andere soorten te proberen. 😊

Volgende worden de bonen uit Ethiopië.
Bijlagen
IMG20231011185645.jpg
IMG20231011185616.jpg
IMG20231011185518.jpg
IMG20231011185453.jpg
Profitec go - Eureka mignon Turbo

Hk87
Berichten: 149
Lid geworden op: vr 09 jun 2023, 21:03

Re: Loring

Berichtdoor Hk87 » vr 13 okt 2023, 19:12

Sinds gisteren aan het worstelen met de Afrikaanse boontjes.
Ik had toevallig precies hetzelfde met de drie afrika blend van het hoofdkwartier.
In eerste instantie zegt mijn gevoel dat ik het direct de prullenbak in moet doen. Vind het gewoon niet mijn smaak.
De bloemige/fruitige tonen zijn in strijd met de (bittere)chocolade waarbij chocolade voornamelijk het wint. Resultaat is niet wat ik echt kan waarderen. Je proeft een soort van chocolade met bloemige tonen waar naar mijn mening een fruitzuurtje beter zou passen in het algehele profiel wat er helaas niet inzit.

Na veel proberen heb ik wat redelijks.
Ik doe nu 18 gram in en 1 op 1.7 - 2 ratio.
Ik laat dit korter doorlopen als wat ik gebruikelijk doe. Shottimer staat meestal totaal tussen 28-30 seconde met daarin opgeteld 7 seconde pre infusie.
Normaal zou dat met andere bonen als onderextractie uitkomen. Ik probeer zo het bittere te compenseren naar een zuurtje.
Tempratuur heb ik verlaagd naar 88 graden.

Resultaat ben ik eigenlijk nog steeds niet tevreden 😅
Bijlagen
IMG20231012190014.jpg
Profitec go - Eureka mignon Turbo

Hk87
Berichten: 149
Lid geworden op: vr 09 jun 2023, 21:03

Re: Loring

Berichtdoor Hk87 » zo 15 okt 2023, 12:03

Ik ben inmiddels over naar de malabar van Calor. Ook de eerste keer dat ik bonen uit India gebruik dus geen referentie voor de rest.

De bonen zien er in eerste instantie uit als een medium tot light roast. Een beetje vettig lijkt het wat je soms ook hebt met dark roast en misschien niet heel goed te zien te zien in de foto.
Een flinke trap fijner moeten malen.

Ik heb verschillende doseringen uitgeprobeerd.

Met ims bakje 15 gram, 1 op 2 ratio en 1 op 2,5 ratio.

14 gram dosering 1 op 2 ratio.

Vst bakje 17 gram, 1 op 2 ratio.

Ik proef geen verschillen in de verschillende recepten behalve op de 1 op 2,5 ratio waarbij de smaken iets vertroebeld uit kwamen.
In smaak lijkt het een beetje op de Braziliaanse bonen maar minder zoet. Het gaat meer richting romig, mild, kruidig en hartig.
Prima als espresso, uitstekend met melk voor bijvoorbeeld een cappuccino of cortado.

Ik weet niet of het vaker voorkomt met malabar bonen maar de crema laag is gigantisch en ziet er ook anders, vettig uit.
Bijlagen
IMG20231015113157.jpg
IMG20231015113231.jpg
IMG20231015113417.jpg
IMG20231015113423.jpg
IMG20231015114059.jpg
Profitec go - Eureka mignon Turbo

Hk87
Berichten: 149
Lid geworden op: vr 09 jun 2023, 21:03

Re: Loring

Berichtdoor Hk87 » zo 15 okt 2023, 12:05

Meer fotos
Bijlagen
IMG20231015110944.jpg
IMG20231014164530.jpg
IMG20231015112745.jpg
IMG20231015112823.jpg
Profitec go - Eureka mignon Turbo


Terug naar “Koffie(bonen)”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 8 gasten

cron