Pagina 1 van 1

"Andere" boontjes

Geplaatst: wo 19 sep 2018, 18:24
door erreen
De bonen die ik normaal heb weeg ik af op 18 gram gemalen koffie in het portafilter, maalstand 2,7.
Diverse andere bonen gehad, die weeg ik ook altijd af op 18 gram, al moet ik dan wel meestal de maalstand
iets aanpassen ivm de extractietijd. Meestal een aanpassing van max zo'n tweetiende op de maalstand (2,5 - 2,8)

Ik heb nu andere bonen binnengekregen (Caffination Roast Ed, Spro Joe en LGB) die ik nog niet eerder gehad heb.
Ben begonnen met Roast Ed, 18 gram gemalen koffie maalstand 2,7, en was een extractietijd van minder dan 10 sec.

Uiteindelijk uitgekomen op een maalstand van 2,35 voor een goede extractietijd en smaak. (uiteraard 18 gram koffie).

Hoe doen jullie dit? Houden jullie ook altijd een vast aantal gram aan en speel je met de maalstand?
Of juist meer / minder gram koffie met ongeveer dezelfde maalstand (afhankelijk van de extractie)?
Hoe weet je dat de koffie uiteindelijk moet smaken?

M.a.w. gewoon alles proberen? Wordt dan altijd wel een dure en lange klus als je elke keer een andere
koffie probeert.

Ik hoop dat jullie een beetje begrijpen waar ik mee zit. Aan de andere kant is het makkelijk zeggen, als je het lekker vind is het goed.
Maar hoe haal je nu het beste uit zo'n boon.

Re: "Andere" boontjes

Geplaatst: wo 19 sep 2018, 19:47
door GuidovW
Ik pas meestal allen de maalgraad aan.
Tenzij de koffie me te sterk smaakt, dan begin ik met de hoeveelheid.

Ik probeer daarbij deze tips in het oog te houden:
https://www.home-barista.com/tips/espre ... 16968.html

Maar het is een goeie vraag en het antwoord is trial and error.... 8-)

Re: "Andere" boontjes

Geplaatst: wo 19 sep 2018, 19:59
door Erik82
Elke boon heeft zijn eigen maalstand, en die kan flink variƫren. Daarnaast verloopt de maalgraad ook nog naar fijner wanneer de bonen ouder worden. Het lastigste aan deze hobby is het goed onder controle krijgen van de maler. Oefening baart kunst. In deze fase is geduld hebben de sleutel tot succes.

Re: "Andere" boontjes

Geplaatst: wo 19 sep 2018, 20:15
door erreen
thnx, begrijp dat het erop neerkomt dat jullie dus meer experimenteren met de maalgraad.

Re: "Andere" boontjes

Geplaatst: wo 19 sep 2018, 20:48
door GuidovW
thnx, begrijp dat het erop neerkomt dat jullie dus meer experimenteren met de maalgraad.

Yup, zoals Erik aangeeft: per boon en afhankelijk van het ouder worden.

Re: "Andere" boontjes

Geplaatst: wo 19 sep 2018, 21:55
door Erik82
En luchtvochtigheid ;) (koud en vochtig grover, warm en droog fijner). Dan heb je ze wel zo'n beetje gehad maar ik kan je vertellen dat dat genoeg is om rekening mee te moeten houden.

Re: "Andere" boontjes

Geplaatst: do 20 sep 2018, 12:55
door Frup
En luchtvochtigheid ;) (koud en vochtig grover, warm en droog fijner). Dan heb je ze wel zo'n beetje gehad maar ik kan je vertellen dat dat genoeg is om rekening mee te moeten houden.
Inderdaad, veel variabelen! Ik merkte dat goed met de temperatuurwisselingen deze zomer.
Ik moest regelmatig bijstellen.