Kalkfilter / waterontharder

Gebruikersavatar
fransg
Berichten: 15282
Lid geworden op: do 05 jan 2012, 19:51
Locatie: Amsterdam

Re: Kalkfilter / waterontharder

Berichtdoor fransg » zo 05 nov 2023, 13:31

Meer ppm na behandeling/machine verbaast me niet

Onbekend is welke parts dat zijn per miljoen

Het blijft giswerk met onze beperkte lab apparatuur
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Ben70
Berichten: 775
Lid geworden op: vr 26 aug 2022, 11:50

Re: Kalkfilter / waterontharder

Berichtdoor Ben70 » zo 05 nov 2023, 16:31

Dat klopt inderdaad en daarom moet je het ook aanlengen. Gedestilleerd of demi water is zeer agressief en zorgt voor corrosie op metaal. Of dat ook het geval is met Zero Water weet ik niet aangezien sommigen het wel gebruiken maar het is qua smaak gewoon slecht. Daarom ook aanlengen tot 50ppm waarmee je aardig dicht tegen de SCAA standaard voor water komt. Zelfde natuurlijk als je zelf water gaat maken.

Als ik hier water uit mijn Strietman of waterkoker haal dan heeft dit ook, na afkoelen, een hogere ppm dan wat ik erin heb gedaan. De logische verklaring hiervoor is dat water bij koken wel voor een klein deel verdampt en er dus puur water wordt afgevoerd maar de resterende stoffen die in het water zitten niet waardoor je ppm zal stijgen. In je watertank zal het dus door opwarmen van de machine ook lauwwarm worden.

Als je water in de tank een hogere ppm heeft dan je kraanwater dan vind ik dat ook heel vreemd. Dat zou in principe niet moeten kunnen tenzij je ontkalkingszakje al helemaal op is of beide methoden met elkaar reageren. Sowieso zou ik nooit 2 verschillende ontkalkers gebruiken, dus een zakje en een filter op de slang tenzij je een chemicus bent en weet dat beide elkaar ondersteunen.

Dan zou je apart in een waterkan kraanwater moeten doen en er een 2 uur lang het kalkzakje in leggen om te testen. Of je reservoir is smerig en dat heeft effect maar dan zou je de punten per stuk uit moeten gaan sluiten.
De reden dat ik 2 systemen naast elkaar gebruik is, daar ik wel eens vergeet het water in de avond aan te vullen , en de bilt 150 zakjes hebben 8 uur nodig om het water te zuiveren van kalk, en de filter op de aanzuig slang filter direct bij gebruik. ik maak de water tank elke 2 maanden schoon, en voor zie het dan gelijk van nieuwe filters, het water bij een Lelit Bianca word niet opgewarmd daar de tank aan de buitenkant hangt, het zou beter zijn elke maand de waterbak te reinigen denk ik, daar er na 2 maanden toch wel wat glibberige punten zijn ,met name het inlaat rubber waar het filter op aangesloten is.
Rocket Appartamento Compak E8
Lelit Bianca , KitchenAid - Siphon Coffee Brewer/kitchenaid grinder

Hk87
Berichten: 190
Lid geworden op: vr 09 jun 2023, 21:03

Re: Kalkfilter / waterontharder

Berichtdoor Hk87 » zo 05 nov 2023, 17:31

Ik ben sinds ik dit topic had aangemaakt ook overgegaan op de bilt 150 zakjes. Ik ben wel een paar keer met een lege tank komen te zitten omdat ik de water had vergeten te vullen de avond ervoor. In dat geval vul ik het maar aan met de Brita.

Even over de hygiëne mbt de zakjes snap ik niet helemaal. Als je je reservoir met elke ronde weer leeg kiept en met vers water aanhoud en regelmatig schoonmaakt dan kan er toch nauwelijks sprake zijn van een hygiëne probleem?
Terzijde maakt de leverancier er ook geen vermelding over. En nog als laatste vraag ik mij ook af in hoeverre bacteriën dan nog een kans krijgen als ze door een 9bar machine gaan met water dicht tegen de kookpunt.

Je kan natuurlijk het zekere voor het onzekere nemen maar of het echt wat uitmaakt weet ik nog niet zo goed..
Profitec go - G-iota DF83V | SSP LS (Lab Sweet)(Silver Knight Coated)

ctykil
Berichten: 5
Lid geworden op: vr 03 mei 2024, 14:24

Re: Kalkfilter / waterontharder

Berichtdoor ctykil » vr 24 mei 2024, 09:44

Persoonlijk zou ik om hygiënische redenen zo'n onthandingszak niet een jaar in je tank laten liggen. Als je de machine weinig gebruikt dan gaat deze wellicht zo lang mee maar hygiënisch is het niet. Het water in je tank wordt elke keer lauwwarm doordat de machine heet is en koelt weer iets af tot kamertemperatuur en ga zo maar door. Dat is de ideale omgeving voor bacteriën om te groeien. Of elke maand vervangen dan is het probleem er ook niet maar de meeste laten het maanden in een reservoir liggen. Zelf gooi ik liever gefilterd water in mijn tank en dat kan bijvoorbeeld ook door een waterkan in de koelkast te hebben staan met een onthardingszak er in. Zo blijft de boel veel frisser.

Let wel op dat een ontharder maar deel 1 is. De smaak van je koffie is ook heel erg afhankelijk van het water en dat vergeten de meeste mensen.

Hieronder degene die ik gebruikt en getest heb. Het water hier is noch hard, noch zacht dus een wat gemiddelde referentie voor levensduur:
1. Brita gewoon overslaan want dat is zowel op smaak als op ontharden niet goed. Ging met 2 bakken filter en 2-3 espresso per dag maar 3 weken mee itt de opgegeven maand.

2. BWT magnesium filters werken ook erg goed en veel minder kalk maar een wat zwaardere smaak. Zeer goede smaak als je voorkeur qua branding wat donkerder is. Ging met 2 bakken filter en 2-3 espresso per dag maar 3 weken mee itt de opgegeven maand.

3. Peak water. Erg goed qua smaak doordat je de bypass in kunt stellen maar ook heel duur. Op deze manier kan je inspelen op de smaak die je qua koffie wilt bereiken dus wat meer clean of wat zwaarder. Ging met 2 bakken filter en 2-3 espresso per dag maar 3 weken mee itt de opgegeven 2 maanden maar als je in de specs kijkt dezelfde levensduur qua volume als BWT en Brita terwijlde cartridges veel duurder zijn.

4. Zero Water. Dit gebruik ik nu en ben ik erg tevreden mee. De cartridges gaan echt veel langer mee, zo tegen de 2 maanden. Op zichzelf is Zero Water niet goed voor de smaak van koffie (0ppm maakt alles vlak) maar ons kraanwater is eigenlijk perfect dus vul ik het aan met wat kraanwater tot 50ppm voor een clean smaak en 80ppm voor een wat zwaardere smaak. Dit is makkelijk te meten met de bijgeleverde TDS-meter.

5. Zelf water maken met gedestilleerd water, natrium bicarbonaat en epsom zout. Op smaak kan je variëren maar heel makkelijk om alles in de hand te houden. Zelf nooit aan begonnen maar dat is de beste manier om je machine schoon te houden. Kost wat meer en is wat meee gedoe. Eigenlijk alleen geschikt voor de echt diehards of als je een machine van 10K heel netjes wilt houden omdat onderhoud erg duur is. Zoek op HB eens op rpavlis water recipe als je hier meer over wilt weten want dat was een gespecialiseerde professor die alles echt tot in de puntjes uit heeft gezocht.

6. De kalkfilters op de aanzuigslang en de zakken voor in de tank zijn vooral voor ontkalking en niet geweldig voor de smaak van je espresso. Dus puur gericht op kalk uit je water halen. De kalkzakken zijn wel echt superieur aan de filters op je aanzuigslang qua levensduur.
Bedankt voor het uitgebreide commentaar. Ik had als leek geen idee hoe ik hiermee precies moest starten, maar dit heeft de keuze wel een stuk makkelijker gemaakt. (ga voor de zero water en dan terug aanleggen met kraanwater)
La Marzocco Linea Micra - Fiorenzato AllGround Sense


Terug naar “Alles voor beginners”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 11 gasten