Waarschijnlijk een stomme vraag, maar toch...
Ik had mijn molen vrij goed afgesteld dat het shot espresso er zo'n 26 seconden over deed.
Nu ben ik ook eens andere bonen aan het proberen, van dezelfde verkoper, brandzaak.
Deze liepen op dezelfde maalstand van mijn molen er al in c.a. 20 seconden door.
Ik heb wat met de maalstand gespeeld en toen ik mijn oude bonen weer terug plaatste met de oude maalstand waar ik een streepje bij gezet had liep dit opeens ook te snel door, hoe zou dit kunnen komen?
Kan het zo veel verschil geven per boon omdat de maalstand hetzelfde blijft?
Hoe kun je je apparaat dan het beste afstellen zonder er meteen een halve zak bonen doorheen te malen?
Even voorstellen en apparaat gezocht
Re: Even voorstellen en apparaat gezocht
Berichtdoor tvdh » wo 03 jun 2020, 21:49
Waarschijnlijk een stomme vraag, maar toch...
Ik had mijn molen vrij goed afgesteld dat het shot espresso er zo'n 26 seconden over deed.
Nu ben ik ook eens andere bonen aan het proberen, van dezelfde verkoper, brandzaak.
Deze liepen op dezelfde maalstand van mijn molen er al in c.a. 20 seconden door.
Ik heb wat met de maalstand gespeeld en toen ik mijn oude bonen weer terug plaatste met de oude maalstand waar ik een streepje bij gezet had liep dit opeens ook te snel door, hoe zou dit kunnen komen?
Kan het zo veel verschil geven per boon omdat de maalstand hetzelfde blijft?
Hoe kun je je apparaat dan het beste afstellen zonder er meteen een halve zak bonen doorheen te malen?
Ik had mijn molen vrij goed afgesteld dat het shot espresso er zo'n 26 seconden over deed.
Nu ben ik ook eens andere bonen aan het proberen, van dezelfde verkoper, brandzaak.
Deze liepen op dezelfde maalstand van mijn molen er al in c.a. 20 seconden door.
Ik heb wat met de maalstand gespeeld en toen ik mijn oude bonen weer terug plaatste met de oude maalstand waar ik een streepje bij gezet had liep dit opeens ook te snel door, hoe zou dit kunnen komen?
Kan het zo veel verschil geven per boon omdat de maalstand hetzelfde blijft?
Hoe kun je je apparaat dan het beste afstellen zonder er meteen een halve zak bonen doorheen te malen?
Re: Even voorstellen en apparaat gezocht
Berichtdoor fransg » wo 03 jun 2020, 22:20
Ik zou gewoon een kilo inslaan van bonen die je lekker vindt en daar fijn van genieten met minimale aanpassingen.Waarschijnlijk een stomme vraag, maar toch...
Ik had mijn molen vrij goed afgesteld dat het shot espresso er zo'n 26 seconden over deed.
Nu ben ik ook eens andere bonen aan het proberen
Welke maler heb je nou ook alweer? Je had eerst de Graef begreep ik?
Gaandeweg word je handiger in het instellen en in de 'vertraging' van het effect ervan.
Ja is heel goed mogelijk, verschillende bonen zijn onderling anders. Dat is het leuke.Kan het zo veel verschil geven per boon omdat de maalstand hetzelfde blijft?
Indien goed afgesteld, even niks meer aan doen en gewoon genieten.Hoe kun je je apparaat dan het beste afstellen zonder er meteen een halve zak bonen doorheen te malen?
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Even voorstellen en apparaat gezocht
Berichtdoor tvdh » wo 03 jun 2020, 22:30
Ik heb een Eureka Mignon. Had eerst kort de Graef gehad, maar op jullie "dringende :p" advies toch een hoger segment maler, dus de eureka gekocht. Graef staat nog ergens in de doos.Ik zou gewoon een kilo inslaan van bonen die je lekker vindt en daar fijn van genieten met minimale aanpassingen.Waarschijnlijk een stomme vraag, maar toch...
Ik had mijn molen vrij goed afgesteld dat het shot espresso er zo'n 26 seconden over deed.
Nu ben ik ook eens andere bonen aan het proberen
Welke maler heb je nou ook alweer? Je had eerst de Graef begreep ik?
Schermafbeelding 2020-06-03 om 22.10.15.png
Gaandeweg word je handiger in het instellen en in de 'vertraging' van het effect ervan.
Ja is heel goed mogelijk, verschillende bonen zijn onderling anders. Dat is het leuke.Kan het zo veel verschil geven per boon omdat de maalstand hetzelfde blijft?
Indien goed afgesteld, even niks meer aan doen en gewoon genieten.Hoe kun je je apparaat dan het beste afstellen zonder er meteen een halve zak bonen doorheen te malen?
Ik ga inderdaad hopelijk snel de "ideale" standaard dagelijkse boon vinden en daar inderdaad van genieten ipv. steeds aan de knopjes draaien.
Re: Even voorstellen en apparaat gezocht
Berichtdoor bvds » do 04 jun 2020, 06:47
De Specialita is voor zijn formaat een stabiele maler qua consistentie.
Echter, de maler dient wel een paar kilo in te lopen.
De output via de timer is tijdens het inmalen niet zo betrouwbaar. Kan zo een gram schelen per shot. Dit variatie wordt snel kleiner en komt dan uit op max 0.5 gram.
Door de lage retentie verspil je weinig koffie mer bijstellen.
Ik zou de eerste tijd even zelf je maalsel wegen. Bijvoorbeeld door in een shot glaasje te malen.
En roer of shake je maalsel vooraf!
Echter, de maler dient wel een paar kilo in te lopen.
De output via de timer is tijdens het inmalen niet zo betrouwbaar. Kan zo een gram schelen per shot. Dit variatie wordt snel kleiner en komt dan uit op max 0.5 gram.
Door de lage retentie verspil je weinig koffie mer bijstellen.
Ik zou de eerste tijd even zelf je maalsel wegen. Bijvoorbeeld door in een shot glaasje te malen.
En roer of shake je maalsel vooraf!
Espresso: Elektra MCAL / Olympia Cremina '82 / Cafelat Robot / Niche Zero / Eureka XL
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs
Re: Even voorstellen en apparaat gezocht
Berichtdoor bobbee » do 04 jun 2020, 19:19
Naast de hier eerder gegeven antwoorden ook: verandering van het weer heeft effect op de bonen en daardoor ook op het maasel. Luchtvochtigheid, temperatuur etc.
Ook moet je bonen fijner malen naarmate ze ouder worden.
Ook moet je bonen fijner malen naarmate ze ouder worden.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’
Terug naar “Alles voor beginners”
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 10 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+01:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign