Pagina 6 van 6

Re: Een doorstarter met adviesbehoefte

Geplaatst: wo 29 jul 2020, 19:02
door KoffieCato
@Christoph yes vandaag geleverd
@frans precies

1. Bonenmaler instelling
maalstand/maaltijd/output in gr

2. Machinen instelling
aantal sec flush (hou ik nog even constant)
PID instelling (hou ik ook nog even constant)

3. Dan brewresultaat
Doorlooptijd
koffie output in ml
resultaat smaak

Ik ben maar begonnen met de bonen die ik ken, die van bocca
ik moet ergens met een constante beginnen
Heb naked portafilter aangeschaft om tampertechniek te checken

Ik vind vooral een vertrekpunt lastig
Ik ben klassieke zetmethode gewend (14 gr/25-30 sec/60 ml)
maar bakje naked PF is volgens mij 20 gr

Dus ik kan of overschakelen op de 'gewone' dubbele espresso PF
en beginnen met 14-16 gr koffie en dan zoeken naar juiste maling/doorlooptijd smaak

of met die 20 gr naked PF en zoeken naar beste output 1:3 brewratio

Maar vooral die maler vind ik nu lastig, hoe klein moeten je tussenstapjes zijn.

Morgen verder.

Re: Een doorstarter met adviesbehoefte

Geplaatst: wo 29 jul 2020, 19:07
door Christof.DHondt

Maar vooral die maler vind ik nu lastig, hoe klein moeten je tussenstapjes zijn.

Morgen verder.
Vraag mij dat ook af, waar te beginnen en ik heb nog eens een espresso machine.. 🤔

Maar stil maalt hij wel!

Re: Een doorstarter met adviesbehoefte

Geplaatst: wo 29 jul 2020, 19:21
door KoffieCato
Ik ben op stand 4 begonnen en vandaaruit naar beneden gegaan, zit nu rond 2,5 maar dat is het ook nog niet helemaal

Re: Een doorstarter met adviesbehoefte

Geplaatst: wo 29 jul 2020, 19:46
door fransg
3. Dan brewresultaat
Doorlooptijd
koffie output in ml
Koffie output in grammen is handiger, want de crema kan het schijnbare aantal ml verhogen.
Ik ben maar begonnen met de bonen die ik ken, die van bocca
Is prima brander. Welke bonen van hen, wanneer gebrand?
maar bakje naked PF is volgens mij 20 gr
Je kunt toch elk bakje naar keuze in het naked portafilter zetten?
beginnen met 14-16 gr koffie en dan zoeken naar juiste maling/doorlooptijd smaak
prima plan
Maar vooral die maler vind ik nu lastig, hoe klein moeten je tussenstapjes zijn.
Eerst in grote stappen zoeken naar het punt waarop er bijna geen doorloop meer is, dan minder fijn malen en wel telkens zelfde gewicht aan maalsel gebruiken.

Re: Een doorstarter met adviesbehoefte

Geplaatst: do 30 jul 2020, 13:44
door KoffieCato
Dank frans voor je antwoorden.
Koffie output in grammen is handiger, want de crema kan het schijnbare aantal ml verhogen.
goeie!
Je kunt toch elk bakje naar keuze in het naked portafilter zetten?
haha, daar zeg je wat zo sloom van me

Het gaat al iets beter, maar heb er zoveel bonen doorheengedraaid dat ik nu met ander bonen verder moet en dus weer opnieuw moet beginnen mat afstellen maalgraad ... en zo blijven we lekker bezig.