Na een tijdje wikken en wegen toch een mooi apparaat met toebehoren aangeschaft en dan kom je natuurlijk terecht op zo’n mooi forum waar al veel informatie te vinden is. Ik ben Stefan nog net niet 30 en met al het thuiswerken weer een hobby rijker.
Een paar dagen geleden is er een bezerra magica + eureka mignon specialita geleverd en die staan nu te pronken in de keuken met af en toe een zeer irritante tik, maar die schijnt erbij te horen.
Vooral het pronken is nu overigens nog aan de orde want met het proefpakket dat ik erbij heb besteld ben ik meer aan het kloten met het instellen van de maalgraad, de timer van de maler, met bijbehorende doorlooptijd met bijbehorende koffie uit dan met het proeven.. Tot grote frustratie. Les 1 dus: één soort boon is makkelijker dan allerlei verschillende.
Daarnaast bezig geweest met single shots maar tot grote frustratie liep de enkele dan wel goed maar kwam op de dubbele shots er te weinig uit (ristretto). Bleek dus dat een single lastiger is vanwege de vreemde vorm van de basket. De puck brak ook vaak in een rondje waardoor er meer water doorheen liep dan bij de dubbele wat het probleem verklaarde. Afijn de enkele basket gebruik ik maar niet meer en een bodemloos portafilter + 14-17 gr bakje wordt besteld.
Ik zit wel met een dilemma: als ik 15 gram in doe en ik krijg er ongeveer 60cc uit dan is dit meer dan 30 gram. Klopt dit en wat is nou beter?
Daarnaast snap ik dat ik een Lungo niet met deze maalgraad eruit kan persen ivm bitterheid. Daarom een paar longblacks gezet maar ik vond deze eigenlijk ook erg bitter. Wat kan hier het probleem van zijn?
Als de espresso een juiste hoeveelheid heeft met juiste doorlooptijd en toch bitter smaakt. Hoe kan ik dit dan aanpassen? Is dit een kwestie van te hard tampen? Want heb een paar goede gehad maar had net ineens met dezelfde instellingen een bitter bakkie.
Nog een advies gevraagd, aangezien in de single shots ga laten voor wat het is zal ik een knopje over hebben voor de timer.
Dus de enkele knop kan een dubbele worden maar wat is wijsheid om met de tweede timer te doen?
Zoals je ziet ben ik dus nog een echte beginner maar wil ik wel zo snel mogelijk een perfect kopje kunnen zetten; dubbele espresso en lekker Hollands bakkie oftewel iets meer dan 1 grote slok en een cappuccino voor mevrouw.
Tips zijn altijd welkom, graag zelfs

Groeten,
Stefan