Hallo,
Ik ben Leon, 55 jaar en altijd al een koffie leut geweest.
Mijn reis door koffie land was er een van hoe sterker hoe beter en alle versies zijn goed zolang het maar zwart is.
Ik drink koffie de hele dag van 05:00 tot 20:00 nooit problemen met slapen of stuiteren, drink geen decaf.
Sinds 2 maanden een sprong gemaakt van een Siemens volautomaat naar een Sage Dual Boiler en Eureka Mignon Specialita.
Man, man wat een gek##t bitter, zuur, vrouw in mijn nek, je gooit meer koffie weg dan dat we op drinken.
Excel bestand met alle aanpassingen zorgvuldig bijgehouden.
Uiteindelijk een IMS 14-16 filter bakje aangeschaft na veel lezen op dit forum.
Hoe kan het zijn dat met 16 gram koffie in de standaard filter bak van Sage een totaal andere smaak geeft dan de IMS bak? (Koffie Brandzaak Honduras) maalgraad gelijk! de smaak van zuur (sage bak) naar toffee/Caramel met een heel lichte frisheid in de IMS bak.
Vrouw zegt nu de hele dag, de koffie smaakt zoals in Italië wat ik kan beamen.
Geweldige hobby, geduld is wel nodig.
Leon Blij Stelt zich voor.
Re: Leon Blij Stelt zich voor.
Berichtdoor Dirk Jan » di 19 jul 2022, 18:29
Welkom Leon,
Ja, geduld en veel dingen verkeerd doen, over doen en nog eens doen en dan versteld staan.
Veel plezier hier!
Ja, geduld en veel dingen verkeerd doen, over doen en nog eens doen en dan versteld staan.
Veel plezier hier!
Machine voor mijn vrouw: QuickMill Aquaviva. Kantoor: Rancilio Silvia PdG V2 en La Pavoni Europiccola, Molen: Mini Mazzer & Mazzer Major.
Re: Leon Blij Stelt zich voor.
Berichtdoor bobbee » di 19 jul 2022, 19:34
Welkom Leon.
Goed dat je nu heerlijke koffie maakt. Het Sage filterbakje ken ik niet maar het kan zomaar zo zijn dat bij een andere koffie dat bakje het weer fijner doet.
Soms is het ook goed om een koffie ergens anders te drinken. Een Nespresso of iets bijbde buren uit een super automaat, dan besef je ineens hoe heerlijk de eigen koffie smaakt.
Goed dat je nu heerlijke koffie maakt. Het Sage filterbakje ken ik niet maar het kan zomaar zo zijn dat bij een andere koffie dat bakje het weer fijner doet.
Soms is het ook goed om een koffie ergens anders te drinken. Een Nespresso of iets bijbde buren uit een super automaat, dan besef je ineens hoe heerlijk de eigen koffie smaakt.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’
Re: Leon Blij Stelt zich voor.
Berichtdoor Warheart » di 19 jul 2022, 23:04
Welkom!
Ik kan als mede Sage gebruiker * (wel ander type machine) be- amen : de strijd tegen zurige koffie is aardig lastig. IMS bakje, IMS douchscherm goede maler , goede prep tools en uiteraard goede verse bonen. Dan kom je een heel eind.
Proef, ervaar, leer en geniet
Ik kan als mede Sage gebruiker * (wel ander type machine) be- amen : de strijd tegen zurige koffie is aardig lastig. IMS bakje, IMS douchscherm goede maler , goede prep tools en uiteraard goede verse bonen. Dan kom je een heel eind.
Proef, ervaar, leer en geniet
Coffee, sleep, Coffee, repeat
- gilleko B.
- Berichten: 5628
- Lid geworden op: ma 12 feb 2018, 22:42
Re: Leon Blij Stelt zich voor.
Berichtdoor gilleko B. » wo 20 jul 2022, 12:12
Hallo en welkom. Den Haag!! Aan de Weisenbruchstraat zit Op de Weis. Verkoopt Braziliaanse bonen met donkere chocolade tonen. Zou je ook eens kunnen proberen.
️
️
Re: Leon Blij Stelt zich voor.
Berichtdoor ErikvW » wo 20 jul 2022, 14:31
Grappig. Ik ben ook een oud Sage gebruiker en ik had precies hetzelfde. Ik kom tot de conclusie dat je, als je de puckprep goed doet, je overal water krijgt maar dat de koffie vanwege te fijne maling underextracted is. Vandaar de zure smaak. Shots zullen ook wat langer duren?
Als je puckprep niet goed is of je hebt een beetje pech krijg je een kanaal, waarbij de extractie voor dat deel van de koffie uiteindelijk wel OK is. Maar wel veel minder goed dan je zou kunnen hebben bij een echt gebalanceerd shot.
Beide niet ideaal maar volgens mij grotendeels veroorzaakt door de te hoge pompdruk vanaf de fabriek (in mijn Grind&Infuse Pro soms 14 Bar).
Je kunt een "sweetspot" vinden, maar dat is vééél kritischer dan je wilt. Hierbij helpt dan weer dat je een goede maler hebt.
Aanpassen van de pompdruk op de koffie door het bijstellen van het overdrukventiel is een eitje maar daar moet de machine voor open met alle gevolgen voor je garantie vandien.
Ook: uitsluitend IMS spullen gebruiken en de rest diep in de la steken.
Als je puckprep niet goed is of je hebt een beetje pech krijg je een kanaal, waarbij de extractie voor dat deel van de koffie uiteindelijk wel OK is. Maar wel veel minder goed dan je zou kunnen hebben bij een echt gebalanceerd shot.
Beide niet ideaal maar volgens mij grotendeels veroorzaakt door de te hoge pompdruk vanaf de fabriek (in mijn Grind&Infuse Pro soms 14 Bar).
Je kunt een "sweetspot" vinden, maar dat is vééél kritischer dan je wilt. Hierbij helpt dan weer dat je een goede maler hebt.
Aanpassen van de pompdruk op de koffie door het bijstellen van het overdrukventiel is een eitje maar daar moet de machine voor open met alle gevolgen voor je garantie vandien.
Ook: uitsluitend IMS spullen gebruiken en de rest diep in de la steken.
Bezzera Strega - Niche Zero - Umikot Planetary Distribution Tool by FrancisPavoni - Puqpress - Aeropress - Aergrind V3 - Puckrake (gold edition) by ArjenT5R™
Re: Leon Blij Stelt zich voor.
Berichtdoor GuidovW » wo 20 jul 2022, 16:14
Welkom Leon,
Klinkt als een die-hard koffiedrinker, mooi!
En fijn dat dfe nieuwe bakjes wel lekkere koffie geven.
Klinkt als een die-hard koffiedrinker, mooi!
En fijn dat dfe nieuwe bakjes wel lekkere koffie geven.
Gr, Guido
La Pavoni Professional, Moccamaster, Bialetti Moka Express, Chemex, AeroPress, Kinu M47, Eureka Atom 60
La Pavoni Professional, Moccamaster, Bialetti Moka Express, Chemex, AeroPress, Kinu M47, Eureka Atom 60
Terug naar “Alles voor beginners”
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 9 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign