Quick Mill 820 - hulp gevraagd
Quick Mill 820 - hulp gevraagd
Berichtdoor Sendar » wo 10 feb 2016, 00:34
Ik ben bang dat ik jullie hulp nodig heb. Een korte introductie: na een paar jaar koffie te hebben gezet met een mokapotje van Bialetti, besloten om over te stappen naar een espressomachine. Veel gelezen, veel geleerd, het oorspronkelijke budget flink opgehoogd (ik had geen idee dat een maler zo essentieel was voor goede koffie) en nu staan er sinds een week een fonkelnieuwe Bezzera BB005 en een stokoude Quick Mill 820 (bouwjaar 1984) in onze keuken.
Tot zover de introductie, nu de hulpbehoefte: we zijn inmiddels 300 gram bonen verder, maar het is nog steeds niet gelukt om een acceptabele espresso te zetten. Na veel proberen heb ik een maalgraad/tampdruk combinatie gevonden waarmee ik in 24 seconden een dubbele espresso van ongeveer 60 ml zet, maar de smaak is nog geen enkele keer in de buurt gekomen van wat het zou moeten zijn. Nou had ik niet verwacht dat ik meteen de ene na de andere godshot zou zetten, maar ik begin zo langzamerhand toch te twijfelen of het niet (deels) aan de machine ligt, in plaats van alleen maar aan mijn eigen onkunde. Zou iemand mij kunnen helpen met de volgende vragen over de QuickMill 820?
1. In de schoonmaakinstructies staat: "Na het lossen van de schroef komt ook de veer en het waterstopje (kleine metalen 'spijker') los." In mijn schroef zit een waterstopje, maar geen veer. Hoort die er wel in te zitten, of bestaan er ook versies van de 820 zonder veer? (Een nieuw veertje kost een paar euro, dus als het moet dan bestel ik die meteen even.)
2. Nadat ik na het zetten/flushen de knop uit zet, loopt er nog zeker tien seconden water uit de broeikop. Niet een paar verdwaalde druppels, maar een flinke 'regenbui'. Is dat normaal, of is er ergens lekkage? Kan het met het ontbreken van die veer te maken hebben?
3. Is het bij de Quick Mill 820 nodig om temperature surfing toe te passen? En zo ja, hoe? (Ik spoel nu vlak voor het zetten wat water door de machine, zodat het lampje aangaat. Als het lampje weer uit gaat, zet ik mijn espresso.)
En als laatste, onder het motto 'domme vragen bestaan niet': die 24 seconden doorlooptijd, wanneer beginnen die te tellen? Vanaf het moment dat ik op de knop druk, of het moment dat de eerste koffiestraal verschijnt? Bij mij zit daar zo'n 5 seconden tussen (ik heb mijn zettijd tot nu toe gemeten vanaf de druk op de knop).
Een lang verhaal, ik hoop dat jullie me een beetje op weg kunnen helpen!
Re: Quick Mill 820 - hulp gevraagd
Berichtdoor SteefM » wo 10 feb 2016, 15:08
Volgens mij zijn daar de meningen nog altijd over verdeeld. Wat het ook is, het is waarschijnlijk niet de oorzaak van jouw probleem: die 5 seconden verschil gaan het verschil niet vormen tussen een 'godshot' en een 'niet-acceptabele bak koffie'.En als laatste, onder het motto 'domme vragen bestaan niet': die 24 seconden doorlooptijd, wanneer beginnen die te tellen? Vanaf het moment dat ik op de knop druk, of het moment dat de eerste koffiestraal verschijnt? Bij mij zit daar zo'n 5 seconden tussen (ik heb mijn zettijd tot nu toe gemeten vanaf de druk op de knop).
Al dit soort regeltjes zijn vooral bedoeld om je een beetje op weg te helpen; slechts een startpunt.
Re: Quick Mill 820 - hulp gevraagd
Berichtdoor Erik82 » wo 10 feb 2016, 16:26
Hier zit nog een verkeerde aanname in. Probeer eens een brew ratio van 50% te halen en niet 60ml. Meten in volume is zinloos. Mooi startpunt is 16,0gr maalsel en 32,0gr espresso.Tot zover de introductie, nu de hulpbehoefte: we zijn inmiddels 300 gram bonen verder, maar het is nog steeds niet gelukt om een acceptabele espresso te zetten. Na veel proberen heb ik een maalgraad/tampdruk combinatie gevonden waarmee ik in 24 seconden een dubbele espresso van ongeveer 60 ml zet, maar de smaak is nog geen enkele keer in de buurt gekomen van wat het zou moeten zijn.
Brew ratio = (hoeveelheid maalsel / hoeveelheid espresso) *100. Een brew ratio betekend dus dat je uit 16gr maalsel 32gr espresso haalt. Je zult wel in 1/10 gram moeten meten want een weegschaal in grammen is zinloos door de veel te grote variatie.
Re: Quick Mill 820 - hulp gevraagd
Berichtdoor Spironski » wo 10 feb 2016, 17:37
Re: Quick Mill 820 - hulp gevraagd
Berichtdoor PetervdB » wo 10 feb 2016, 23:47
Naast bovenstaande tips zou ik om te beginnen niet al te licht gebrande bonen nemen en mijn doorlooptijd iets rekken. 24 seconden vanaf begin is 20 seconden vanaf begin doorloop en dat is wel aan de korte kant. Ik zou die tegen de 30 seconden houden.
Succes!
Re: Quick Mill 820 - hulp gevraagd
Berichtdoor Sendar » do 11 feb 2016, 00:10
Daarom nog even inhaken op mijn tweede vraag, over het langdurige nadruppelen uit de broeikop. Als ik heet water uit het stoompijpje laat komen, gebeurt hetzelfde: nadat ik de knop weer uit heb gezet, stroomt er nog zo'n tien seconden een flinke straal water uit dat pijpje. Ondertussen spoelt er nauwelijks water terug het reservoir in (een paar druppels, meer niet). Volgens mij is het bij de QM 820 de bedoeling dat het overtollige water terug naar het reservoir wordt afgevoerd... of heb ik het mis en maak ik me druk om niks?
De vorige eigenaar heeft de machine kort geleden nog schoongemaakt, maar ik weet eerlijk gezegd niet precies wat hij wel/niet heeft gedaan. Ik ga de machine daarom morgen ontkalken, kijken of dat verbetering brengt. Dank voor het meedenken alvast!
Re: Quick Mill 820 - hulp gevraagd
Berichtdoor Erik82 » do 11 feb 2016, 07:05
- martinierius
- Berichten: 306
- Lid geworden op: do 16 okt 2014, 09:41
Re: Quick Mill 820 - hulp gevraagd
Berichtdoor martinierius » do 11 feb 2016, 08:09
Dan met tussenpozen pomp starten en stoppen tot water terugkeert naar de tank bij stoppen van de pomp.
Stoompijpje een paar keer door spoelen en dan pijpje heen en weer draaien.
En verse koffie gebruiken!
Re: Quick Mill 820 - hulp gevraagd
Berichtdoor Sendar » do 11 feb 2016, 11:22
Ik ga straks ontkalken, die truc met het vershoudfolie ga ik zeker proberen... wordt vervolgd!
Re: Quick Mill 820 - hulp gevraagd
Berichtdoor SteefM » do 11 feb 2016, 11:24
Koop die verse bonen en ga daarmee aan de slag. Dat gaat wél het verschil maken tussen 'niet lekker' en 'wel lekker'.
Simon Levelt verkoopt in de regel geen verse koffie. Lot Sixty One en White Label hebben allebei verse koffie. Trakteren zit dan ook in de buurt; ze branden niet zelf maar verkopen wel koffie die voor hen gebrand is (dus vers, en op hun smaak geijkt).
Trouwens, als je daar toch in de buurt bent, neem daar meteen een espresso. Dan weet je de smaak die in die boon zit, en waar je dus naar op zoek kan gaan
Terug naar “Alles voor beginners”
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten
Onze partners
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.