Shotje Cremina

bvds
Berichten: 1847
Lid geworden op: do 30 okt 2008, 22:54

Re: Shotje Cremina

Berichtdoor bvds » zo 19 jul 2020, 14:34

Dit werkt prima:

IMG-20200224-WA0023.jpeg

Hier te koop:

https://coffee-sensor.com/product/la-pa ... and-diode/

(Let op: thermometer en houder zijn twee items!)
Espresso: Pavoni Professional / Elektra MCAL / Niche Zero / Eureka Specialita / Kinu Traveler
Filter: Hario V60 / Chemex / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade

Gebruikersavatar
fransg
Berichten: 6749
Lid geworden op: do 05 jan 2012, 19:51
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: Shotje Cremina

Berichtdoor fransg » zo 19 jul 2020, 15:22

€ 152. :o
Heb nog oude koortsthermometer. Met kwik dus goed. Misschien gaat dat.
Ik zou die met kwik netjes houden tot je eens niet lekker bent. Is ontworpen voor lagere temps dan de groepstemp en is bedoeld om diep in de mensenkrent in een minuut te weten hoe warm die is terwijl je als je dat tipje in de koffiestroom houdt *ogenblikkelijk* wil kunnen aflezen wat de temp is.

Ga je met een nette snelle probe aan de slag, dan rest de vraag waar je die gaat plakken en voor je het weet wil je zes probes op verschillende plekken hebben.

Kun je nagaan hoe nuttig simpelweg proeven is, je weet dan meteen wat er loos was/is.
LONDINIUM L1 & R24 - etzMAX - Baratza - COMPAK R120 - Pavoni - FZ94 - Tonino - Wile - VSTrefractoIV - Mockmill Pro 200 - FAMAG Grilletta IM5-S

bvds
Berichten: 1847
Lid geworden op: do 30 okt 2008, 22:54

Re: Shotje Cremina

Berichtdoor bvds » zo 19 jul 2020, 15:59

Hahaha leuke verhandeling Frans, maar enig zicht op de groeptemperatuur is wel zo handig...

Maakt nogal uit of je bij 70, 80, 90 of meer graden van de groep je shot zet...

Proeven altijd leuk, maar elke keer proefondervindelijk vaststellen dat mijn shot te koud of te heet gezet is vind ik zonder van die mooie boontjes.

Overigens is registeren van de groeptemp meer dan genoeg. Enkel als referentie voor jezelf.

Een temperstuurticker is overigens afdoende voor een ruwe indruk en cosmetisch mooier dan een groepthermometer.
Espresso: Pavoni Professional / Elektra MCAL / Niche Zero / Eureka Specialita / Kinu Traveler

Filter: Hario V60 / Chemex / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade

Gebruikersavatar
kilo
Berichten: 225
Lid geworden op: do 28 okt 2010, 22:40
Locatie: Doorn

Re: Shotje Cremina

Berichtdoor kilo » ma 20 jul 2020, 09:41

Simpele oplossing. Infrarood thermometer voor een paar tientjes te koop. Die richten op de chromen groep werkt niet, te glad blijkbaar. Stukje matte tape op de groep plakken en daarop richten werkt wel.
Lelit Bianca
Aillio Bullet R1, KINU M47, Niche Zero grinder

Gebruikersavatar
fransg
Berichten: 6749
Lid geworden op: do 05 jan 2012, 19:51
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: Shotje Cremina

Berichtdoor fransg » ma 20 jul 2020, 09:55

Overigens is registeren van de groeptemp meer dan genoeg. Enkel als referentie voor jezelf.

Een temperstuurticker is overigens afdoende voor een ruwe indruk en cosmetisch mooier dan een groepthermometer.
Mee eens. Een 'rough estimate' in samenhang met proeven is afdoende. Je kunt dan vaststellen dat de groepstemp in de loop van een paar uur langzaam toe- of afneemt, en proeven of dat in de praktijk iets uitmaakt of wel meevalt.

De stress die ik wil voorkomen is dat men blind aanneemt dat 93ºC ergens dient te worden vastgesteld voordat het 'goed' is, terwijl je naar believen op welk punt dan ook kan meten om hogere of lagere temperaturen te meten, binnen in de zetgroep, op verschillende plekken buiten op de zetgroep, onderin de puck, bovenin de puck, in een door de probe veroorzaakte barst van de puck. Op dezelfde plek in de puck kan de temp tussen twee shots ook nog anders zijn tengevolge van andere druk op het water, harder of minder hard douwen op de hefbooom, minder of harder hebben getampt en ga zo maar door.

Op zoek gaan naar die metingen kan ook véél boontjes kosten en daar hebben die plukkers en bessenwassers en drogers en sorteerders en inpakkers en sjouwers en moedige zeelieden dan hun leven voor gewaagd...
LONDINIUM L1 & R24 - etzMAX - Baratza - COMPAK R120 - Pavoni - FZ94 - Tonino - Wile - VSTrefractoIV - Mockmill Pro 200 - FAMAG Grilletta IM5-S

cremalover
Berichten: 4381
Lid geworden op: di 24 mar 2009, 10:23

Re: Shotje Cremina

Berichtdoor cremalover » ma 20 jul 2020, 11:16

Overigens is registeren van de groeptemp meer dan genoeg. Enkel als referentie voor jezelf.

Een temperstuurticker is overigens afdoende voor een ruwe indruk en cosmetisch mooier dan een groepthermometer.
Mee eens. Een 'rough estimate' in samenhang met proeven is afdoende. Je kunt dan vaststellen dat de groepstemp in de loop van een paar uur langzaam toe- of afneemt, en proeven of dat in de praktijk iets uitmaakt of wel meevalt.

De stress die ik wil voorkomen is dat men blind aanneemt dat 93ºC ergens dient te worden vastgesteld voordat het 'goed' is, terwijl je naar believen op welk punt dan ook kan meten om hogere of lagere temperaturen te meten, binnen in de zetgroep, op verschillende plekken buiten op de zetgroep, onderin de puck, bovenin de puck, in een door de probe veroorzaakte barst van de puck. Op dezelfde plek in de puck kan de temp tussen twee shots ook nog anders zijn tengevolge van andere druk op het water, harder of minder hard douwen op de hefbooom, minder of harder hebben getampt en ga zo maar door.

Op zoek gaan naar die metingen kan ook véél boontjes kosten en daar hebben die plukkers en bessenwassers en drogers en sorteerders en inpakkers en sjouwers en moedige zeelieden dan hun leven voor gewaagd...
Daarmee zit je helemaal op mijn lijn .Het verbaasd me enigszins om dit te horen van iemand die proefondervindelijke :mrgreen: bevindingen vroeger met refractometers en zulks gestaafd wilde zien.
" Malen, harken, beetje tampen en genieten van verrukkelijke espresso ". by F. G.

Pti
Berichten: 1979
Lid geworden op: di 16 jun 2015, 15:43
Locatie: Zaanstad
Contacteer:

Re: Shotje Cremina

Berichtdoor Pti » ma 20 jul 2020, 11:31

To break the rules one first has to master them.

cremalover
Berichten: 4381
Lid geworden op: di 24 mar 2009, 10:23

Re: Shotje Cremina

Berichtdoor cremalover » ma 20 jul 2020, 11:42

To break the rules one first has to master them.
Goeie.
" Malen, harken, beetje tampen en genieten van verrukkelijke espresso ". by F. G.

Gebruikersavatar
fransg
Berichten: 6749
Lid geworden op: do 05 jan 2012, 19:51
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: Shotje Cremina

Berichtdoor fransg » ma 20 jul 2020, 12:31

To break the rules one first has to master them.
Ja 'been there done that' ;-)

Zeker in het begin, toen ik nog in de war kon raken doordat ik op de ene zeer hippe plek verbrande espresso kreeg als zijnde voortreffelijk, op de ander een zilte ristretto uit 20g maalsel licht gebrande boontjes en elders een wijnazijn-thee als 'ethiopische koffie', was de refractometer een prettig hulpmiddel, maar wel lastig ook omdat je als beginner iets heel ingewikkelds ermee moest doen met het doel 'gewoon lekkere espresso' te krijgen.

Het temperatuurmeten kwam eerst voort uit een nostalgisch verlangen naar mijn jeugd bij de Jonge Onderzoekers, de magie die al die apparatuur leek te hebben. Daarna beweerden enkele 'beroemdheden' op Home-Barista dat de Londinium niet stabiel was en was dat een fijne aanleiding om meteen 'all the way' te gaan, Artisan te installeren, tot zes probes tegelijk aan drie Amprobes te koppelen en allemaal tegelijk uit te lezen en in grafieken te vangen, temperatuur in thermosifonbuizen, zetgroep, filterdrager, puck, waarna de tegenstanders uiteindelijk het moede hoofd in de schoot legden en er helemaal niets meer tegenin te brengen hadden, afgezien van een poging de machine in de fik te steken en dan te zeggen "nou loopt de temp in de onderste buis wel erg op!" ;-)

Destijds was er een man die lang voor schut was gezet en uitgemaakt voor fantast omdat hij beweerde clips te hebben gezien van een transparante portafilter tijdens espressobereiding, tot die clips uiteindelijk zomaar op Youtube werden gelekt en hij achteraf groot gelijk bleek te hebben. Ik dacht, dat kunnen wij vast ook en o.a. Tije zorgde ervoor dat enkele van dergelijke portafilters het licht gingen zien en we (o.a. met Roemer achter high speed camera) konden aantonen dat er eigenlijk weinig spectaculairs gebeurt en dat, mits redelijk verse bonen van goede komaf worden gebruikt, en met een goede maler en matig aantampen, er weinig mis gaat met zo'n puck als die eenmaal netjes door de pre-infusie fase is gekomen. Het wordt een flexibel elastisch 'orgaantje' dat korte tijd aan de ene zijde water kan opnemen en aan de andere zijde verrukkelijke espresso afscheiden. Allerlei toverij als speciale filters, doucheschermen, moeilijk aan te leren vingerveegtechnieken en kostbare tampermagie zijn daar NIET bij nodig, zo bleek.

Dus raad ik ook niemand aan op dat gebied te investeren in dingen die reeds uit en te na zijn bekeken. Malen, harken, beetje tampen en genieten van verrukkelijke espresso, dat brengt een meermaals-daags oraal hoogtepunt binnen handbereik. Niks meer aan doen.
LONDINIUM L1 & R24 - etzMAX - Baratza - COMPAK R120 - Pavoni - FZ94 - Tonino - Wile - VSTrefractoIV - Mockmill Pro 200 - FAMAG Grilletta IM5-S

Gebruikersavatar
GuidovW
Berichten: 741
Lid geworden op: za 06 jan 2018, 13:55

Re: Shotje Cremina

Berichtdoor GuidovW » ma 20 jul 2020, 12:32

Simpele oplossing. Infrarood thermometer voor een paar tientjes te koop. Die richten op de chromen groep werkt niet, te glad blijkbaar. Stukje matte tape op de groep plakken en daarop richten werkt wel.
De emissiegraad van chroom is lager dan waar de goedkope meter op is gekalibreerd.
Daarom wijkt de meting enorm af van de werkelijkheid.
Een klein stukje isolatietape (kleur maakt niet uit) op de groep plakken, zorgt voor een correcte meting. :idea:
Gr, Guido

La Pavoni Professional, Moccamaster, Bialetti Moka Express, Chemex, Kinu M47, Eureka Atom 60


Terug naar “Hefboom- / lever apparaten”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron