Mijn ervaringen met de La Pavoni Europiccola (Millennium)
Re: Mijn ervaringen met de La Pavoni Europiccola (Millennium)
Berichtdoor Durdane » vr 06 jan 2023, 18:32
Heb het idee dat met name de temperatuur voor (mijn) smaak belangrijk is; een volle, stroperige espresso zonder het (te) harde bitter of zuur.
Preinfusie geëxperimenteerd met 5-10-20 seconden of tot de eerste druppel maar lijkt niet heel veel uit te maken.
Gebruik lichtere branding van het Hoofdkwartier
Leuk om mee te spelen, soms beetje stress als er visite is om een reeks goeie espresso op tafel te krijgen
Re: Mijn ervaringen met de La Pavoni Europiccola (Millennium)
Berichtdoor haarlem86 » di 10 jan 2023, 16:47
Ja, dat ondervond ik ook altijd. De stickers en een Bong Isolator hielpen me om dit beter onder controle te krijgen, ook wanneer ik er meer achter elkaar moest zetten.Heb het idee dat met name de temperatuur voor (mijn) smaak belangrijk is
-
- Berichten: 30
- Lid geworden op: do 01 dec 2022, 19:43
- Locatie: Groningen
- Contacteer:
Re: Mijn ervaringen met de La Pavoni Europiccola (Millennium)
Berichtdoor pollensteyn » za 14 jan 2023, 15:16
Aardig wat gedoe maar uiteindelijk is het allemaal gelukt. Volgende hoofdstuk in dit verhaal wordt een andere stoomknop. Ik was altijd het ‘pientere pookje’ van de Bezzera gewend, dat kan dus ook op een LP.
Re: Mijn ervaringen met de La Pavoni Europiccola (Millennium)
Berichtdoor fransg » za 14 jan 2023, 16:26
Re: Mijn ervaringen met de La Pavoni Europiccola (Millennium)
Berichtdoor bobbee » za 14 jan 2023, 17:29
Leuk. Kun je iets meer vertellen over hoe de airbuster bevalt? Is het en echte toevoeging of..?Inmiddels weer een paar weekjes verder en de spullen van Coffee Sensor zijn gearriveerd én geïnstalleerd.
Aardig wat gedoe maar uiteindelijk is het allemaal gelukt. Volgende hoofdstuk in dit verhaal wordt een andere stoomknop. Ik was altijd het ‘pientere pookje’ van de Bezzera gewend, dat kan dus ook op een LP.7C92FE5F-3BB0-4842-A4EE-F791E3BB5836.jpeg1E611220-AD90-4C84-AA1F-87669B9C98EA.jpeg
-
- Berichten: 30
- Lid geworden op: do 01 dec 2022, 19:43
- Locatie: Groningen
- Contacteer:
Re: Mijn ervaringen met de La Pavoni Europiccola (Millennium)
Berichtdoor pollensteyn » za 14 jan 2023, 21:02
Een toevoeging is het zeker, of het een oplossing is voor iedereen is maar de vraag. Even voor de niet ingewijden in het kort waarom de airbuster überhaupt bestaat: in de zetgroep van een La Pavoni hevelmachine sluit zich lucht op zodra het hete boilerwater naar binnen stroomt. In welke mate dat gebeurt hangt af van meerdere factoren maar de belangrijkste reden is de temperatuur van de zetgroep: hoe heter hoe minder lucht. En, hoe meer lucht, hoe minder water in de zetgroep voor de koffie. Zelf heb ik dat ook wel ondervonden doordat een LP die amper op temperatuur is shots oplevert van 24-28 gr (bij 14gr dose), terwijl een meer dan opgewarmde machine over de 40gr kan gaan. Techieken als de Fellini (extra water 'oppompen') laat ik dan even buiten beschouwing. Die gevangen lucht voel je door de weerstand die je ondervindt bij het naar beneden drukken van de hevel, de beroemde 'spongy pull'. Als je de hevel even loslaat veert ie weer wat op. Het laatste wat je door de puck heen drukt is die lucht en daarom zijn pucks van een Pavoni ook altijd droog.Leuk. Kun je iets meer vertellen over hoe de airbuster bevalt? Is het en echte toevoeging of..?
Wat de airbuster doet is die lucht naar boven af te voeren via de (holle) pistonbuis naar een ventiel. Zodra alle lucht eruit is gedrukt door het water sluit het ventiel zich, de zetgroep is nu volledig gevuld met water.
Wat voor mij de belangrijkste reden was om de airbuster te kopen is de voorspelbaarheid van het watervolume. Daarmee kun je consistenter zijn in je shots, en hoef je je eigenlijk alleen maar te richten op temperatuur. Dat maakt voor mij het werken met een LP nog makkelijker,en ik vond het al niet echt moeilijk.
Voor vele anderen is die gevangen lucht een 'fact of life', hebben hun eigen manier om daarmee om te gaan en is de airbuster een dure luxe. Mocht je al een ppk hebben kan het de moeite van het upgraden zijn, zelf vind ik een ppk an sich niet de moeite, maar je hebt 'm eenmaal nodig voor de airbuster.
- cremalover
- Berichten: 6403
- Lid geworden op: di 24 mar 2009, 10:23
Re: Mijn ervaringen met de La Pavoni Europiccola (Millennium)
Berichtdoor cremalover » zo 15 jan 2023, 10:05
Re: Aankoop Honne Hedone (is een Titan grinder nodig?)
Berichtdoor bobbee » zo 15 jan 2023, 10:14
Gaat over shot volume, meer water in de groep is meer espresso in 1 pull. Sponsachtig is bijzaak en inderdaad niet een probleem.Dat sponsachtige gevoel heb ik nooit als probleem ervaren.In mijn ogen heeft dat met het opbouwen van de druk te maken en hoort het er bij.Geen problemen zoeken waar ze niet zijn.
Ik vind 120 euro voor de airbuster zonder ppk een groter probleem dan sponsachtig gevoel.
- cremalover
- Berichten: 6403
- Lid geworden op: di 24 mar 2009, 10:23
Re: Mijn ervaringen met de La Pavoni Europiccola (Millennium)
Berichtdoor cremalover » zo 15 jan 2023, 10:23
Re: Mijn ervaringen met de La Pavoni Europiccola (Millennium)
Berichtdoor bobbee » zo 15 jan 2023, 11:45
Terug naar “Hefboom- / lever apparaten”
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 18 gasten
Onze partners
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.