De lange preinfusie

Gebruikersavatar
cremalover
Berichten: 6426
Lid geworden op: di 24 mar 2009, 10:23

De lange preinfusie

Berichtdoor cremalover » zo 03 mar 2024, 09:32


Gebruikersavatar
fransg
Berichten: 15107
Lid geworden op: do 05 jan 2012, 19:51
Locatie: Amsterdam

Re: De lange preinfusie

Berichtdoor fransg » zo 03 mar 2024, 09:38

Schitterend, die duim die het beeld binnen schuift!!!
Scherm­afbeelding 2024-03-03 om 09.38.05.png
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Drankdier
Berichten: 13
Lid geworden op: wo 27 dec 2023, 16:26

Re: De lange preinfusie

Berichtdoor Drankdier » zo 03 mar 2024, 10:24

Dat is meteen iets wat ik me al een tijdje afvraag bij levers.
Hoe doen jullie dat qua timing? Ik ben gewend met vibratiepomp te werken en dan hanteer je 30 seconden vanaf wanneer je de pomp aanzet als vuistregel.
Maar met levers start je de timer wanneer je pre infusie klaar is dan neem ik aan?

Gebruikersavatar
fransg
Berichten: 15107
Lid geworden op: do 05 jan 2012, 19:51
Locatie: Amsterdam

Re: De lange preinfusie

Berichtdoor fransg » zo 03 mar 2024, 10:32

Maar met levers start je de timer wanneer je pre infusie klaar is dan neem ik aan?
Hangt af van van alles, daar ben je vrij in, wat maar super lekker smaakt.

De PNG boontjes die ik van de week had gaven een langzame pre-infusie, dan verschenen de druppeltjes langzaamaan en liet ik de hefboom omhoog komen als na een second of 5 de pre-infusie klaar was, de Ethiopische boontjes laten een ander beeld zien, de eerste druppels verschijnen heel snel en als ik dan de hefboom omhoog breng en de volle extractiedruk komt erop, dan drukt de puck wat meer samen, is de flow ook langzamer en komt het er evengoed met 30g in 30s in het kopje.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Gebruikersavatar
bobbee
Berichten: 13272
Lid geworden op: za 01 sep 2012, 08:39
Locatie: Emmen

Re: De lange preinfusie

Berichtdoor bobbee » zo 03 mar 2024, 11:01

Dat is meteen iets wat ik me al een tijdje afvraag bij levers.
Hoe doen jullie dat qua timing? Ik ben gewend met vibratiepomp te werken en dan hanteer je 30 seconden vanaf wanneer je de pomp aanzet als vuistregel.
Maar met levers start je de timer wanneer je pre infusie klaar is dan neem ik aan?
Met een pompmachine kun je ook vertoning starten vanaf eerste drup of aanzetten van de pomp.
Met een lever moment dat je de hendel naar beneden haalt of vanaf eerste drup.

Smaak bepaald ongeacht de timing.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’

Gebruikersavatar
Leinad
Berichten: 84
Lid geworden op: vr 09 dec 2022, 21:07
Locatie: Nijmegen

Re: De lange preinfusie

Berichtdoor Leinad » zo 03 mar 2024, 13:54

Dat is meteen iets wat ik me al een tijdje afvraag bij levers.
Hoe doen jullie dat qua timing? Ik ben gewend met vibratiepomp te werken en dan hanteer je 30 seconden vanaf wanneer je de pomp aanzet als vuistregel.
Maar met levers start je de timer wanneer je pre infusie klaar is dan neem ik aan?
Met een pompmachine kun je ook vertoning starten vanaf eerste drup of aanzetten van de pomp.
Met een lever moment dat je de hendel naar beneden haalt of vanaf eerste drup.

Smaak bepaald ongeacht de timing.
Precies, en als je timing belangrijk vindt houd je gewoon 1 werkwijze aan. Kies ergens voor en doe dat in het vervolg ook zo. Maar bij zo'n grote lever heb ik zelf het stramien een beetje losgelaten van wat ik gewend was met mijn voorgaande rotatie- en vibratiepompen. Ik time zelf nooit meer, tenzij ik iets wil testen, of iets wil veranderen aan de smaak. Meestal lukt dat simpelweg door iets fijner of grover te malen.
Ik moet wel bekennen dat ik zelden van boon wissel, misschien scheelt dat.
Profitec Pro 800 | La Pavoni Europiccola v2.4 en v2.5
ibrik|Bialetti moka express|Cleverdripper|Aeropress|french press|melitta|V60

Gebruikersavatar
omeCo
Berichten: 2210
Lid geworden op: di 22 sep 2020, 17:22

Re: De lange preinfusie

Berichtdoor omeCo » zo 03 mar 2024, 13:55

Ik heb een min of meer vast ritueel. Hevel omlaag, seconde of 10 wachten en dan de hefboom rustig laten opkomen. Vervolgens, als de koffiestraaltjes dunner worden en naar elkaar toe buigen, haal ik het kopje/de kopjes weg. En voila, opnieuw is een wonder geschied.

Gebruikersavatar
GuidovW
Berichten: 1335
Lid geworden op: za 06 jan 2018, 13:55

Re: De lange preinfusie

Berichtdoor GuidovW » zo 03 mar 2024, 19:47

Met m’n La Pavoni pas ik eerst actieve pre infusie op 2 bar toe, totdat de onderkant van de puck redelijk verzadigd is.
Daarna ga ik melk opschuimen, met ondertussen passieve pre infusie.
Totaal kan dat wel een minuut of langer duren, voordat ik het shot trek.

Ondertussen heb ik ook een geveerde lever, daar moet ik nog een goede workflow in vinden. :ugeek:
Gr, Guido

La Pavoni Professional, Moccamaster, Bialetti Moka Express, Chemex, AeroPress, Kinu M47, Eureka Atom 60

HuibN
Berichten: 118
Lid geworden op: zo 20 sep 2020, 17:40
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

Re: De lange preinfusie

Berichtdoor HuibN » zo 24 mar 2024, 16:13

Ben er volop mee aan het experimenteren op mijn nieuwe Nurri Leva
Er zit ook een pressensor op waarmee op mijn Ipad of Iphone het mooi kan volgen.
De pre-infusie kan ik regelen tot 6 bar
BTW. De link van de video werkt niet
Bijlagen
thumbnail_IMG_4734.jpg
Pressenor.PNG
Nurri Leva / Lagom P64 / IKAWA roaster

HuibN
Berichten: 118
Lid geworden op: zo 20 sep 2020, 17:40
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

Re: De lange preinfusie

Berichtdoor HuibN » zo 24 mar 2024, 16:34

Nurri Leva / Lagom P64 / IKAWA roaster


Terug naar “Hefboom- / lever apparaten”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 18 gasten

cron