Kees van der Westen - Spiritello

HuibN
Berichten: 122
Lid geworden op: zo 20 sep 2020, 17:40
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

Re: Kees van der Westen - Spiritello

Berichtdoor HuibN » do 25 apr 2024, 15:45

Ik ben echter niet overtuigd dat je de pre-infusie moet beperken tot 4 bar.
De bevindingen op mijn Nurri laten zien dat 6 bar pre-infusie juist heel goed kunnen zijn en dan snap ik niet dat ze een compromisloze machine beperken.
Nurri Leva / Lagom P64 / IKAWA roaster

Gebruikersavatar
cremalover
Berichten: 6447
Lid geworden op: di 24 mar 2009, 10:23

Re: Kees van der Westen - Spiritello

Berichtdoor cremalover » do 25 apr 2024, 16:53

Ze zullen getest hebben en tot deze conclusie gekomen zijn.
Het belangrijkste is denk ik nog steeds de koffie.Pre infusie is leuk maar ook weer niet zo belangrijk.
Net als tampen of WDT.

Pti
Berichten: 3273
Lid geworden op: di 16 jun 2015, 15:43
Locatie: Zaanstad
Contacteer:

Re: Kees van der Westen - Spiritello

Berichtdoor Pti » do 25 apr 2024, 17:27

Persoonlijk vind ik dat je bij 6 bar niet echt meer kunt spreken van preinfusie, dat is gewoon al volwaardige extractiedruk. Maar ik ben het er wel mee eens dat het toch wat vreemd is om de machine op die manier in zijn kunnen te beperken.

In de praktijk zal het weinig uitmaken, de machine zal makkelijk in staat zijn de gewenste extractie percentages te behalen zonder PI boven de 4 bar.

Gebruikersavatar
fransg
Berichten: 15139
Lid geworden op: do 05 jan 2012, 19:51
Locatie: Amsterdam

Re: Kees van der Westen - Spiritello

Berichtdoor fransg » do 25 apr 2024, 18:01

Ik ga zelden boven 4,5bar

Als dat nodig is dan betekent het dat ik veels te lichte slecht ontwikkelde kl*tebonen heb ;-)

Daar moeten anderen maar lekker filterkoffie van maken dan.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

HuibN
Berichten: 122
Lid geworden op: zo 20 sep 2020, 17:40
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

Re: Kees van der Westen - Spiritello

Berichtdoor HuibN » do 25 apr 2024, 18:05

Ik haal met een 6 bar pre infusie een hogere extractie dan met 2,5 bar. Smaakt ook veel beter.
Bijlagen
2 + 6 bar.png
Nurri Leva / Lagom P64 / IKAWA roaster

Gebruikersavatar
fransg
Berichten: 15139
Lid geworden op: do 05 jan 2012, 19:51
Locatie: Amsterdam

Re: Kees van der Westen - Spiritello

Berichtdoor fransg » do 25 apr 2024, 18:09

Ik haal met een 6 bar pre infusie een hogere extractie dan met 2,5 bar. Smaakt ook veel beter.
Dat spreekt vanzelf, hogere druk perst meer uit het maalsel.

Licht gebrande en minder goed ontwikkelde bonen hebben die "opdonder" nodig die ze bij de brander niet hebben ontvangen.

Zijn de boontjes in orde dan zijn extreme opsodemieters niet nodig.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

HuibN
Berichten: 122
Lid geworden op: zo 20 sep 2020, 17:40
Locatie: Rotterdam
Contacteer:

Re: Kees van der Westen - Spiritello

Berichtdoor HuibN » do 25 apr 2024, 18:24

Het waren Manhatten Pepe Jijón - Gewassen filter branding17,5 gram.
Ongetwijfeld goed gebrand.
De enorme opdonder van 6 bar is erg lekker. Je ziet ook dat ondanks de hogere druk de pre-infusie langer duurt
Nurri Leva / Lagom P64 / IKAWA roaster

Gebruikersavatar
fransg
Berichten: 15139
Lid geworden op: do 05 jan 2012, 19:51
Locatie: Amsterdam

Re: Kees van der Westen - Spiritello

Berichtdoor fransg » do 25 apr 2024, 18:28

Het waren Manhatten Pepe Jijón - Gewassen filter branding17,5 gram.
Het is zoals je zegt, filter branding.

Het is natuurlijk heel persoonlijk maar in mijn optiek is dat onvoldoende ontwikkeld voor espresso en dan heb je er in een espresso machine grof geweld bij nodig om die boontjes alsnog op hun donder te geven.

Maar wie er blij mee is mag wat mij betreft zeker tevreden zijn!

Ik begrijp echter wel dat KvdW daar niet speciaal een 6 bar pre-infusie voor wil mogelijk maken, dat brengt gewone mensen maar in de war als die denken dat dat dus ergens voor nodig is en dat ze het moeten gaan proberen met alle zoektochten en verwarring van dien.

Juist omdat ik er net zo over denk ben ik geneigd hem daarin groot gelijk te geven.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Gebruikersavatar
cremalover
Berichten: 6447
Lid geworden op: di 24 mar 2009, 10:23

Re: Kees van der Westen - Spiritello

Berichtdoor cremalover » do 25 apr 2024, 18:46

Het waren Manhatten Pepe Jijón - Gewassen filter branding17,5 gram.
Het is zoals je zegt, filter branding.

Het is natuurlijk heel persoonlijk maar in mijn optiek is dat onvoldoende ontwikkeld voor espresso en dan heb je er in een espresso machine grof geweld bij nodig om die boontjes alsnog op hun donder te geven.

Maar wie er blij mee is mag wat mij betreft zeker tevreden zijn!

Ik begrijp echter wel dat KvdW daar niet speciaal een 6 bar pre-infusie voor wil mogelijk maken, dat brengt gewone mensen maar in de war als die denken dat dat dus ergens voor nodig is en dat ze het moeten gaan proberen met alle zoektochten en verwarring van dien.

Juist omdat ik er net zo over denk ben ik geneigd hem daarin groot gelijk te geven.
Jullie zitten wat dat betreft op een lijn.Zeg maar.

Gebruikersavatar
cremalover
Berichten: 6447
Lid geworden op: di 24 mar 2009, 10:23

Re: Kees van der Westen - Spiritello

Berichtdoor cremalover » do 25 apr 2024, 18:49

Het waren Manhatten Pepe Jijón - Gewassen filter branding17,5 gram.
Ongetwijfeld goed gebrand.
De enorme opdonder van 6 bar is erg lekker. Je ziet ook dat ondanks de hogere druk de pre-infusie langer duurt
Fijn dat je er zo diep in door gaat.De een is van de verdieping.De ander wat meer archaïsch zoals ik.

Over verdieping gesproken.
Deze mijnheer bouwt modelvliegtuigjes.

https://youtu.be/bS72nU0RlOo?si=X7SvslgCwqxXVJRF

Ik weet zeker dat hij thuis ook 6 bar gebruikt.Verdieping.


Terug naar “Hefboom- / lever apparaten”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 21 gasten

cron