Ponte Vechio Export
Ponte Vechio Export
Berichtdoor bvds » zo 21 apr 2019, 11:19
Ik kon het weer eens niet laten en heb het nieuwste model Ponte Vecchio Export gekocht. En in de nieuwe kleur vintage orange. Of beter gezegd in de oude kleur oranje, omdat het om precies dezelfde kleur gaat als van de oude Sama machines uit de jaren 70.
Het 2019 model is op een aantal punten gewijzigd en verbeterd. Het kom vooral neer op betere lak op de voet, poedercoating i.p.v. lak op de behuizing, betere alignment van de stoomkraan, een andere kabeldoorvoer die doet denken aan audio aparatuur, betere kwaliteit seals, een extra ring om de groep ter hoogte van de behuizing en ander materiaal van de boiler en groep om te kunnen voldoen aan de strengere eisen m.b.t. het lekken van zware metalen. En PV levert nu ook een mooie zware kwaliteit tamper. O ja, het logo is nu van RVS i.p.v. een sticker:
Dit nieuwe model staat voor 799 euro in de prijslijsten. Zonder naked PF wel te verstaan. Deze prijs is vergelijkbaar met een Pavoni professional.
Los van deze kleine maar zinvolle verbeteringen zijn er technisch gezien weinig veranderingen. Het blijft gewoon een eigenzinnige machine die heel vergevingsgezind is qua temperatuur en puik stoomt. Zelfs bij de 1.4 bar boilerdruk af fabriek moet je ongelofelijk je best doen om de groep te heet te krijgen. Ik heb de druk inmiddels teruggeschroefd naar 1.1 bar omdat de melk anders uit mijn kleine Motta kannetje klotst. Bij deze druk is overhitting al helemaal geen issue en heb ik voor light roast zelfs een korte warming flush nodig.
De temperatuur stabiliteit zal te maken hebben met de teflon pakking tussen boiler en groep en het kleine slagvolume. Met een single pull kom je niet verder dan zo'n 15 gram espresso. Gelukkig is deze machine i.t.t. de meeste andere kleine home levers wel heel geschikt voor het doen van een of meerdere Fellini halve pulls. Of zelfs dubbele pulls. Ik doseer nu doorgaans 15 gram in de dubbele basket die je overigens probleemloos kunt updosen tot 17-18 gram. Met een Fellini kom ik dan uit op zo'n 24-26 gram espresso. D.w.z. pakweg 60% brew ratio.
De Fellini is niet alleen nuttig voor extra volume, maar zorgt meteen voor een actieve preinfusie. Dit heeft mijn voorkeur omdat de boilerdruk van ruim 1 bar net als op een Pavoni of Elektra eigenlijk te weinig is voor een goede passieve preinfusie.
De smaak is eigen. De clarity is wat minder i.v.m. mijn Elektra, maar de body is aanzienlijk beter. In het algemeen kun je stellen dat de smaak wat meer naar die van comfort shots neigt zonder extremen in zuren of bitters. Ik zou de shots als zacht, romig en intens willen classificeren. Dus intens zonder bijsmaak! Natuurlijk zijn dit relatieve zaken. De laatste week heb ik de Hama van Sebastiaan op de maler. Voor deze koffie gebruik ik een wat langere preinfusie en twee pulls. Daarmee kom ik op zo'n 30 gram uit. Ik ben erg tevreden over de rijke smaak. De lagere brew ratio vertaalt zich in meer complexiteit! Zoals met alle kleine levers hebben ze elk hun sweet spot maar kun je toch de smaak flink tunen door kleine variaties in techniek.
Al met al blijf ik een zwak houden voor deze machine. Eigenwijs design, compact, snel warm, potente stomer, temperatuur stabiel en veelzijdig. En hij staat rock solid! Fantastisch dat ze deze machientjes nog maken op deze manier in deze tijd! En stukje levende traditie. Lekker analoog in een digitale wereld.
Ik zal de de komende dagen nog een filmpje plaatsen...
PS. Ik heb de foto's weer eens op zijn kant staan
Het 2019 model is op een aantal punten gewijzigd en verbeterd. Het kom vooral neer op betere lak op de voet, poedercoating i.p.v. lak op de behuizing, betere alignment van de stoomkraan, een andere kabeldoorvoer die doet denken aan audio aparatuur, betere kwaliteit seals, een extra ring om de groep ter hoogte van de behuizing en ander materiaal van de boiler en groep om te kunnen voldoen aan de strengere eisen m.b.t. het lekken van zware metalen. En PV levert nu ook een mooie zware kwaliteit tamper. O ja, het logo is nu van RVS i.p.v. een sticker:
Dit nieuwe model staat voor 799 euro in de prijslijsten. Zonder naked PF wel te verstaan. Deze prijs is vergelijkbaar met een Pavoni professional.
Los van deze kleine maar zinvolle verbeteringen zijn er technisch gezien weinig veranderingen. Het blijft gewoon een eigenzinnige machine die heel vergevingsgezind is qua temperatuur en puik stoomt. Zelfs bij de 1.4 bar boilerdruk af fabriek moet je ongelofelijk je best doen om de groep te heet te krijgen. Ik heb de druk inmiddels teruggeschroefd naar 1.1 bar omdat de melk anders uit mijn kleine Motta kannetje klotst. Bij deze druk is overhitting al helemaal geen issue en heb ik voor light roast zelfs een korte warming flush nodig.
De temperatuur stabiliteit zal te maken hebben met de teflon pakking tussen boiler en groep en het kleine slagvolume. Met een single pull kom je niet verder dan zo'n 15 gram espresso. Gelukkig is deze machine i.t.t. de meeste andere kleine home levers wel heel geschikt voor het doen van een of meerdere Fellini halve pulls. Of zelfs dubbele pulls. Ik doseer nu doorgaans 15 gram in de dubbele basket die je overigens probleemloos kunt updosen tot 17-18 gram. Met een Fellini kom ik dan uit op zo'n 24-26 gram espresso. D.w.z. pakweg 60% brew ratio.
De Fellini is niet alleen nuttig voor extra volume, maar zorgt meteen voor een actieve preinfusie. Dit heeft mijn voorkeur omdat de boilerdruk van ruim 1 bar net als op een Pavoni of Elektra eigenlijk te weinig is voor een goede passieve preinfusie.
De smaak is eigen. De clarity is wat minder i.v.m. mijn Elektra, maar de body is aanzienlijk beter. In het algemeen kun je stellen dat de smaak wat meer naar die van comfort shots neigt zonder extremen in zuren of bitters. Ik zou de shots als zacht, romig en intens willen classificeren. Dus intens zonder bijsmaak! Natuurlijk zijn dit relatieve zaken. De laatste week heb ik de Hama van Sebastiaan op de maler. Voor deze koffie gebruik ik een wat langere preinfusie en twee pulls. Daarmee kom ik op zo'n 30 gram uit. Ik ben erg tevreden over de rijke smaak. De lagere brew ratio vertaalt zich in meer complexiteit! Zoals met alle kleine levers hebben ze elk hun sweet spot maar kun je toch de smaak flink tunen door kleine variaties in techniek.
Al met al blijf ik een zwak houden voor deze machine. Eigenwijs design, compact, snel warm, potente stomer, temperatuur stabiel en veelzijdig. En hij staat rock solid! Fantastisch dat ze deze machientjes nog maken op deze manier in deze tijd! En stukje levende traditie. Lekker analoog in een digitale wereld.
Ik zal de de komende dagen nog een filmpje plaatsen...
PS. Ik heb de foto's weer eens op zijn kant staan
Espresso: Elektra MCAL / Olympia Cremina '82 / Cafelat Robot / Niche Zero / Eureka XL
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs
Re: Ponte Vechio Export
Berichtdoor bvds » zo 21 apr 2019, 12:15
Espresso: Elektra MCAL / Olympia Cremina '82 / Cafelat Robot / Niche Zero / Eureka XL
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs
Re: Ponte Vechio Export
Berichtdoor @3aan » zo 21 apr 2019, 12:57
Op de Gaggia Orione heb ik een boilerdruk van 1,1 de preïnfusie is dik in orde, gewoon op z'n Italiaans lekker op het gemak rond de 20 sec. 19 gram maalsel en een bijna volledige Fellini, koffies vol smaak(jes).
Is een leuk ding zo op z'n K.W.A.
www.facebook.com/A3koffie
Is een leuk ding zo op z'n K.W.A.
www.facebook.com/A3koffie
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.
Re: Ponte Vechio Export
Berichtdoor bvds » zo 21 apr 2019, 14:32
Klopt als je lang wacht dan kom er uieindelijk wel verzadiging...gewoon op z'n Italiaans lekker op het gemak rond de 20 sec.
Alleen vind ik dit doorgaans niet bevordelijk voor de smaak. Ik laat meestal de cilinder vol lopen, maak dan een korte Fellini en wacht daarna nog een seconde of 6...
Ik zal vanavond weer eens een lange passieve PI doen.
Laatst gewijzigd door bvds op zo 21 apr 2019, 15:39, 1 keer totaal gewijzigd.
Espresso: Elektra MCAL / Olympia Cremina '82 / Cafelat Robot / Niche Zero / Eureka XL
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs
- cremalover
- Berichten: 6374
- Lid geworden op: di 24 mar 2009, 10:23
Re: Ponte Vechio Export
Berichtdoor we tigers » zo 21 apr 2019, 16:07
Schitterend!
Ik heb ernaar gekeken en uiteindelijk een Elektra genomen. Toch blijven die PV Exports altijd lonken. Zeker in zo’n tof kleurtje!
Ik heb ernaar gekeken en uiteindelijk een Elektra genomen. Toch blijven die PV Exports altijd lonken. Zeker in zo’n tof kleurtje!
Bezzera Strega (PSM) | Cafelat Robot | Niche Zero | Kinu M47 Phoenix | Cormorant CR 600
Re: Ponte Vechio Export
Berichtdoor GuidovW » zo 21 apr 2019, 20:46
Erg mooi machientje!
Stond hoger op m'n lijstje dan La Pavoni, maar is 2e hands bijna niet te vinden....
Stond hoger op m'n lijstje dan La Pavoni, maar is 2e hands bijna niet te vinden....
Gr, Guido
La Pavoni Professional, Moccamaster, Bialetti Moka Express, Chemex, AeroPress, Kinu M47, Eureka Atom 60
La Pavoni Professional, Moccamaster, Bialetti Moka Express, Chemex, AeroPress, Kinu M47, Eureka Atom 60
Re: Ponte Vechio Export
Berichtdoor bobbee » zo 21 apr 2019, 21:05
Toch, ik heb nu sinds kort zo'n pavoni millennium versie en ben me daar toch blij verrast dat hij bestaat. Trek er grotendeels lekkere espresso's mee en ideaal voor naast filterkoffie. Als filterkoffie de voorkeur heeft natuurlijk.Erg mooi machientje!
Stond hoger op m'n lijstje dan La Pavoni, maar is 2e hands bijna niet te vinden....
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’
Terug naar “Hefboom- / lever apparaten”
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 12 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+01:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign