Artisan de praktijk van branden
Re: Artisan de praktijk van branden
Berichtdoor Ypuh » do 09 jun 2022, 08:30
Het valt me op dat bij deze Artisan grafiek het TP ontbreekt? Hoe start je een brandprocedure/meting en varieer je daar ook in van boon tot boon?Moet te doen zijn.
Schermafbeelding 2022-03-30 om 12.25.36.png
Ik ben nog druk aan het uitproberen/experimenteren, maar het lijkt erop dat mijn brander zo'n 45 seconden nodig heeft om het kantelpunt te bereiken als ik begin op 180 graden. Vanuit daar schiet de ROR omhoog. Andere instructiefilmpjes hebben het over een startpunt van 400F (205C), maar dat lijkt me aan de hoge kant voor een 500g batch?
Ik brand mijn eigen koffie op een bedenkelijk niveau.
Re: Artisan de praktijk van branden
Berichtdoor fransg » do 09 jun 2022, 09:04
There is no such thing as a Turning Point.Het valt me op dat bij deze Artisan grafiek het TP ontbreekt?
De Boon die in de brander valt heeft tot dat moment ongeveer kamertemperatuur en begint dan snel op te warmen.
Wanneer je een machine hebt waarbij de probe die geacht wordt de Boon Temp te meten er vast in zit gemonteerd, dan warmt die mee op met de machine en geeft geen BT aan maar meer een indicatie van hoe heet het op die plek in de machine is.
Gooi je de koude bonen erin, dan koelt de BT probe eerst een poosje af tot deze ongeveer de temperatuur van de bonen heeft en begitn daarna weer op te warmen ongeveer gelijk opgaand met de temperatuur van de bonen die er langs rollen.
Op welk moment de BT probe de temperatuur van de bonen begint weer te geven, wordt wel TP genoemd maar het is een weinig zeggend punt.
Ik steek de BT probe erin op het moment dat de bonen erin gaan en zo meet ik vanaf het begin de BT.
Lijkt me de enig logische manier.
In de meeste machines kan dat niet en dan verzint men er een TP bij
Machine aan, voorverwarmen, bij een zekere temp (hier 230ºC start ik de opname, bij 235ºC gaan de bonen en de probe erin.Hoe start je een brandprocedure/meting
Bij een nieuwe boon zoek ik een brandprofiel van een eendere boon, dwz eerst kijk ik naar een min of meer recente branding van dezelfde herkomst als ik die heb, als die eerdere boon een geheel andere 'moisture/density' had kijk ik verder naar een recente boon van vergelijkbare density en als het kan ook moisture meting.en varieer je daar ook in van boon tot boon?
Dan de branding starten, opletten wanneer FC klinkt, dat desgewenst aanpassen in het lopende profiel en in mijn brander wordt het dan meestal rond de 3min doorgaan (Ethiopische boontjes laatst ongeveer 30s korter), dan na afkoelen een sample kleurmeten, mik ik ergens rond Tonino #90-95, mag ook nog #88 zijn of soms op #98 uitkomen als is dat laatste wel vrij licht vind ik. Op het oog voor de doorsnee kijker bijna eender trouwens.
Veel proberen en proeven. Is de kleur goed maar smaakt het te weinig ontwikkeld dan ging het mogelijk te snel en ga je minder heet voorverwarmen of neem je een wat grotere batch.Ik ben nog druk aan het uitproberen/experimenteren, maar het lijkt erop dat mijn brander zo'n 45 seconden nodig heeft om het kantelpunt te bereiken als ik begin op 180 graden. Vanuit daar schiet de ROR omhoog. Andere instructiefilmpjes hebben het over een startpunt van 400F (205C), maar dat lijkt me aan de hoge kant voor een 500g batch?
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Artisan de praktijk van branden
Berichtdoor fransg » do 09 jun 2022, 09:06
In jouw voorbeeld ontbreekt veel informatie, naam/herkomst bonen, gewicht voor/na, dingen waarvoor je geen speciale extra hardware nodig hebt. Dan is er weinig van te zeggen.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Artisan de praktijk van branden
Berichtdoor Ypuh » do 09 jun 2022, 09:56
Thanks! Hoe voeg je notes toe aan het brandprofiel in Artisan?
Ik heb nu nog wat testbonen uit Brazilie. Van wat ik gewogen heb blijft er 427g over van een 500g batch, dat lijkt vrij consistent te zijn. Ga straks beginnen met de batches die bedoeld zijn voor consumptie (Panama Boquete Chiriquí van het Hoofdkwartier).
De instructies vanuit de fabrikant zijn:
1. Machine minimaal 10 minuten voorverwarmen met auto-heat tot 180c
2. Bij het inladen van de bonen, vermogen naar 0 of 20% en de temperatuur limiet aanpassen naar 220c
3. Bij het keerpunt (van de BT sensor ) vermogen verhogen (70-80%) of op auto-heat zetten
4. Na de 4-5m Drying Phase het vermogen iets terugschroeven (40-60%)
5. Na de FC rond minuut 7 het vermogen terugschroeven naar 20% en mikken op 15-20% development
6. Bean drop zit ergens rond de 200c en 8-10 minuten
Je kunt onderweg een beetje spelen met de vermogens, ROR en zo de lengte van de fases beinvloeden. Ik mik nu op ongeveer 50% drying phase, 30% browning phase en 20% development phase en dat alles in een minuut of 9.
Het zal per machine verschillen, maar 230 graden als start temperatuur lijkt me een groot verschil? Mijn brander lijkt over voldoende kracht te beschikken, dus het proces van een geleidelijke ROR zal met enige ervaring redelijk te controleren zijn. Als ik hem op auto-heat en dan 220c zet, verwacht ik dat de roast binnen een minuut of 7-8 afgerond is en bij een hogere charge temp waarschijnlijk nog korter. Wordt het dan niet te kort?
Ik heb nu nog wat testbonen uit Brazilie. Van wat ik gewogen heb blijft er 427g over van een 500g batch, dat lijkt vrij consistent te zijn. Ga straks beginnen met de batches die bedoeld zijn voor consumptie (Panama Boquete Chiriquí van het Hoofdkwartier).
De instructies vanuit de fabrikant zijn:
1. Machine minimaal 10 minuten voorverwarmen met auto-heat tot 180c
2. Bij het inladen van de bonen, vermogen naar 0 of 20% en de temperatuur limiet aanpassen naar 220c
3. Bij het keerpunt (van de BT sensor ) vermogen verhogen (70-80%) of op auto-heat zetten
4. Na de 4-5m Drying Phase het vermogen iets terugschroeven (40-60%)
5. Na de FC rond minuut 7 het vermogen terugschroeven naar 20% en mikken op 15-20% development
6. Bean drop zit ergens rond de 200c en 8-10 minuten
Je kunt onderweg een beetje spelen met de vermogens, ROR en zo de lengte van de fases beinvloeden. Ik mik nu op ongeveer 50% drying phase, 30% browning phase en 20% development phase en dat alles in een minuut of 9.
Het zal per machine verschillen, maar 230 graden als start temperatuur lijkt me een groot verschil? Mijn brander lijkt over voldoende kracht te beschikken, dus het proces van een geleidelijke ROR zal met enige ervaring redelijk te controleren zijn. Als ik hem op auto-heat en dan 220c zet, verwacht ik dat de roast binnen een minuut of 7-8 afgerond is en bij een hogere charge temp waarschijnlijk nog korter. Wordt het dan niet te kort?
Ik brand mijn eigen koffie op een bedenkelijk niveau.
Re: Artisan de praktijk van branden
Berichtdoor fransg » do 09 jun 2022, 10:04
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Artisan de praktijk van branden
Berichtdoor fransg » do 09 jun 2022, 10:06
tegen de 15% gewichtsverlies is vrij normaalVan wat ik gewogen heb blijft er 427g over van een 500g batch
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Artisan de praktijk van branden
Berichtdoor fransg » do 09 jun 2022, 10:08
Per machine verschilt het enorm, hangt er gewoon vanaf welke probe zich waar bevindt, wat de massa van de machine is etc.Het zal per machine verschillen, maar 230 graden als start temperatuur lijkt me een groot verschil?
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Artisan de praktijk van branden
Berichtdoor fransg » do 09 jun 2022, 10:11
Dat is wel erg snel. Je kunt het proberen en proeven en het verschil vergelijken.Als ik hem op auto-heat en dan 220c zet, verwacht ik dat de roast binnen een minuut of 7-8 afgerond is en bij een hogere charge temp waarschijnlijk nog korter. Wordt het dan niet te kort?
In het begin heb ik massa's bonen verbruikt en weggemieterd tot het echt lekker was.
Ik gebruikte meteen dure mooie bonen, geen goedkope 'oefenbonen' want dan leer je schaken met damstenen, of darten met gebaksvorkjes, daar leer je helemaal niets van.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Artisan de praktijk van branden
Berichtdoor bobbee » do 09 jun 2022, 10:23
Dus je hebt de Sniper al binnen! Alles goed gegaan en geen verassingen? Tevreden? Eerste indruk?Thanks! Hoe voeg je notes toe aan het brandprofiel in Artisan?
Ik heb nu nog wat testbonen uit Brazilie. Van wat ik gewogen heb blijft er 427g over van een 500g batch, dat lijkt vrij consistent te zijn. Ga straks beginnen met de batches die bedoeld zijn voor consumptie (Panama Boquete Chiriquí van het Hoofdkwartier).
De instructies vanuit de fabrikant zijn:
1. Machine minimaal 10 minuten voorverwarmen met auto-heat tot 180c
2. Bij het inladen van de bonen, vermogen naar 0 of 20% en de temperatuur limiet aanpassen naar 220c
3. Bij het keerpunt (van de BT sensor ) vermogen verhogen (70-80%) of op auto-heat zetten
4. Na de 4-5m Drying Phase het vermogen iets terugschroeven (40-60%)
5. Na de FC rond minuut 7 het vermogen terugschroeven naar 20% en mikken op 15-20% development
6. Bean drop zit ergens rond de 200c en 8-10 minuten
Je kunt onderweg een beetje spelen met de vermogens, ROR en zo de lengte van de fases beinvloeden. Ik mik nu op ongeveer 50% drying phase, 30% browning phase en 20% development phase en dat alles in een minuut of 9.
Het zal per machine verschillen, maar 230 graden als start temperatuur lijkt me een groot verschil? Mijn brander lijkt over voldoende kracht te beschikken, dus het proces van een geleidelijke ROR zal met enige ervaring redelijk te controleren zijn. Als ik hem op auto-heat en dan 220c zet, verwacht ik dat de roast binnen een minuut of 7-8 afgerond is en bij een hogere charge temp waarschijnlijk nog korter. Wordt het dan niet te kort?
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign