Het grote broodbaktopic

Leuk natuurlijk, die koffie, maar er zijn meer dingen die je zoal bezighouden. Deel ze hier!
Capulus
Berichten: 301
Lid geworden op: za 02 dec 2017, 00:00
Locatie: Deventer

Re: Het grote broodbaktopic

Berichtdoor Capulus » di 12 mar 2019, 11:55

Vroeger.De smaak van Frans brood.Bij een bakker in een dorp waar 200 mensen woonden.Ergens in Normandië of Bretagne .Met wat loopkaas van de plaatselijke kaashandel.De dorpen zijn inmiddels leeg net zoals de bakkers en kaaswinkels.
Weet iemand waar die smaak vandaan kwam/komt?
Ik weet dat herinneringen uit je jeugd vertroebeld raken door een mengsel van heimwee naar vroeger en ander vals jeugdsentiment.

Maar die smaak van dat brood was super.

Ik heb het geprobeerd te maken.Zelfs met frans meel.
Maar het resultaat is steeds witbrood met gaten in een langwerpige vorm

Weet iemand het echte geheim?
Ik heb laatst de aflevering gezien van KvW (keuringsdienst van waarden) die ging over stokbrood. Wellicht kun je hier nog wat inspiratie in vinden.

Edit; oeps. Al gepost
Bezzera Strega; Eureka Olympus E (M).
Kinu m47; V60, Aeropress ...

Gebruikersavatar
fransg
Berichten: 4985
Lid geworden op: do 05 jan 2012, 19:51
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: Het grote broodbaktopic

Berichtdoor fransg » di 12 mar 2019, 12:07

brod-01-IMG_0883-190312.jpg
brod-02-IMG_0884-190312.jpg
brod-03-IMG_0889-190312.jpg
brod-04-IMG_0890-190312.jpg
brod-05-IMG_0891-190312.jpg
LONDINIUM L1 & L-R - etzMAX - Baratza - COMPAK R120 - Pavoni - FZ94 - Tonino - Wile - VSTrefractoIV

cremalover
Berichten: 3278
Lid geworden op: di 24 mar 2009, 10:23

Re: Het grote broodbaktopic

Berichtdoor cremalover » di 12 mar 2019, 17:42

brod-01-IMG_0883-190312.jpg

brod-02-IMG_0884-190312.jpg

brod-03-IMG_0889-190312.jpg

brod-04-IMG_0890-190312.jpg

brod-05-IMG_0891-190312.jpg
Das een mooie kom.Vuurvast hoop ik? :mrgreen:

Het probleem met schalen en andere bakkkommen is dat je geen temperatuur shock hebt.
Tenzij je natuurlijk de ketel of kom met deksel en al in de oven op temperatuur brengt.Maar dat is een heel gedoe om dan niet je vingers te branden.
Beetje suiker bij espresso,paar druppels water bij whiskey,violen op vliezen.

mutsje
Berichten: 553
Lid geworden op: vr 07 okt 2016, 21:44
Locatie: Leiden

Re: Het grote broodbaktopic

Berichtdoor mutsje » di 12 mar 2019, 21:17

Doe jij 2e rijs in de oven Frans en dan temperatuur omhoog schroeven?
ECM Giotto Premium, Quamar M80E, coffeelab tamper, fancy atag stoomoven

Gebruikersavatar
fransg
Berichten: 4985
Lid geworden op: do 05 jan 2012, 19:51
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: Het grote broodbaktopic

Berichtdoor fransg » di 12 mar 2019, 23:56

Vuurvast hoop ik?
Ja ik denk het wel. Is van de Blokker dus dan moet het haast wel.
Het probleem met schalen en andere bakkommen is dat je geen temperatuur shock hebt.
Is zoiets nodig? Op zichzelf is de voorverhitte dikke pizzastenen plaat waar het deeg op komt te liggen wel even schrikken voor het deeg maar die hoor ik niet klagen.
Tenzij je natuurlijk de ketel of kom met deksel en al in de oven op temperatuur brengt.Maar dat is een heel gedoe om dan niet je vingers te branden.
ja ik heb dat met een zwarte dikke metalen pan gedaan, maar was gedoe.
LONDINIUM L1 & L-R - etzMAX - Baratza - COMPAK R120 - Pavoni - FZ94 - Tonino - Wile - VSTrefractoIV

Gebruikersavatar
fransg
Berichten: 4985
Lid geworden op: do 05 jan 2012, 19:51
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: Het grote broodbaktopic

Berichtdoor fransg » di 12 mar 2019, 23:57

Doe jij 2e rijs in de oven Frans en dan temperatuur omhoog schroeven?
Ik weet niet precies wat '2e rijs' is. Als ik denk, het deeg is groter gegroeid en het ziet er goed uit, dan gaat het de oven in.

Oven voorverwarmd op 225ºC en daar laat ik 'm op staan, na 30min gaat de stolp van het brood af, 20-25min later is het klaar.
LONDINIUM L1 & L-R - etzMAX - Baratza - COMPAK R120 - Pavoni - FZ94 - Tonino - Wile - VSTrefractoIV

cremalover
Berichten: 3278
Lid geworden op: di 24 mar 2009, 10:23

Re: Het grote broodbaktopic

Berichtdoor cremalover » wo 13 mar 2019, 08:05

Doe jij 2e rijs in de oven Frans en dan temperatuur omhoog schroeven?
Ik weet niet precies wat '2e rijs' is. Als ik denk, het deeg is groter gegroeid en het ziet er goed uit, dan gaat het de oven in.

Oven voorverwarmd op 225ºC en daar laat ik 'm op staan, na 30min gaat de stolp van het brood af, 20-25min later is het klaar.
Mijn werkwijze is kneden,eerste rijs in gesloten kom,nadat brood gerezen is uit kom halen ,plat slaan en vormen en in rijsvorm leggen.Daarna de oven in.
Als het ook in 1 rijs kan hoor ik het graag.Spaart weer tijd.
Beetje suiker bij espresso,paar druppels water bij whiskey,violen op vliezen.

Gebruikersavatar
fransg
Berichten: 4985
Lid geworden op: do 05 jan 2012, 19:51
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: Het grote broodbaktopic

Berichtdoor fransg » wo 13 mar 2019, 08:47

Platslaan doe ik nooit, kneden doe ik heel weinig.
LONDINIUM L1 & L-R - etzMAX - Baratza - COMPAK R120 - Pavoni - FZ94 - Tonino - Wile - VSTrefractoIV

cremalover
Berichten: 3278
Lid geworden op: di 24 mar 2009, 10:23

Re: Het grote broodbaktopic

Berichtdoor cremalover » wo 13 mar 2019, 16:46

Half om half tarwe.
image-2019-03-13.jpg
Beetje suiker bij espresso,paar druppels water bij whiskey,violen op vliezen.

Gebruikersavatar
fransg
Berichten: 4985
Lid geworden op: do 05 jan 2012, 19:51
Locatie: Amsterdam
Contacteer:

Re: Het grote broodbaktopic

Berichtdoor fransg » wo 13 mar 2019, 18:10

prachtig
LONDINIUM L1 & L-R - etzMAX - Baratza - COMPAK R120 - Pavoni - FZ94 - Tonino - Wile - VSTrefractoIV


Terug naar “De Huiskamer”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast