Pagina 95 van 99

Re: Man en mes

Geplaatst: ma 27 mei 2024, 12:56
door Dirk Jan
fransg schreef: zo 26 mei 2024, 22:08 Ik heb een kleintje van ze, gebruik ik vaak
Gekocht na een tip van jou denk ik.
Hier idem dito, werkt heel prettig om mes even aan te scherpen.

Re: Man en mes

Geplaatst: ma 27 mei 2024, 19:37
door Joste
Hoe werkt dat dan? Ik ken ze niet.

Re: Man en mes

Geplaatst: di 28 mei 2024, 00:13
door bobbee
Soort van aanzetstaal maar dan anders. Je veegt de snede weer recht ermee.

Re: Man en mes

Geplaatst: di 28 mei 2024, 08:41
door Dirk Jan
yep, maar dan een heel erg goed aanzetstaal. Ik krijg er een bijna bot mes toch weer scherp mee.

Re: Man en mes

Geplaatst: di 28 mei 2024, 11:34
door bobbee
Hmm ja ok, dat lukt ook wel met een aanzetstaal eerlijk gezegd.

Re: Man en mes

Geplaatst: di 28 mei 2024, 12:16
door Ben70
Aanzetstaal is bedoeld om de messen te onderhouden, in de Horeca worden desondanks de koksmessen veelal elke maand geslepen door een bedrijf

Re: Man en mes

Geplaatst: di 28 mei 2024, 12:19
door fransg
Bij ons thuis dus eens in de paar jaar laten slijpen?

Ik heb wel slijp dingen maar kom er nooit toe

Re: Man en mes

Geplaatst: di 28 mei 2024, 14:04
door bobbee
Ben70 schreef:Aanzetstaal is bedoeld om de messen te onderhouden, in de Horeca worden desondanks de koksmessen veelal elke maand geslepen door een bedrijf
Tsja, gebruiken en regels zoals ooit vastgesteld. Ik trek graag mijn eigen plan uit eigen ervaring. Mijn mes wordt goed scherp van het aanzetstaal en hoef ik niet veel te slijpen, eigenijk niet. Doe het voor en tussen iedere handeling als ik merk dat mes niet lekker "glijd" en ligt altijd binnen handbereik. Mise en place.
Ook zie ik vaak mensen een aanzetstaal gebruiken op een manier dat je eigenijk wilt helpen en uitleggen hoe het moet maar dat doe ik niet. Veel mensen willen geen ongevraagd advies. Allemaal goed!

Re: Man en mes

Geplaatst: di 28 mei 2024, 19:11
door Ben70
Mensen die dagelijks hun messen veelvuldig gebruiken ,denk aan de Horeca die beroepen er zich op dat ondanks het gebruik van een aanzetstaal de messen door het gebruik, ten hoogte van het snijvlak het mes steeds dikker word, door het slijten komt het snijvlak steeds dichter naar de rug van het mes toe, de rug van een bladstalen is ongeveer 1,7 mm een gesmeed mes ligt tussen de 2 en 3mm, als je het mes nooit laat slijpen dan word het steeds moeilijker om met een aanzetstaal het mes scherp te krijgen, tijdens het slijpen word niet alleen het snijvlak geslepen maar ook het lemmert van het mes word weer wat dunner gemaakt, zodat je met een aanzet staal moeiteloos de boel weer scherp krijgt

Re: Man en mes

Geplaatst: di 28 mei 2024, 19:38
door bobbee
Ok! [emoji106]