Ik begrijp het helemaal hoor.
️
Berichtdoor Ypuh » ma 08 jan 2024, 10:56
Berichtdoor cremalover » ma 08 jan 2024, 11:23
Berichtdoor omeCo » ma 08 jan 2024, 11:31
Waarom? Waarom ben ik dit topic gaan lezen? Waarom? Ik wil er niet nog een liefhebberij bij!Global is volgens mij een prima mes, maar net als Wusthof een tussenstap tussen wat je bij de lokale winkels/spaaracties kunt kopen en de 'echte' Japanse messen.
Carbon staal is misschien niet voor iedereen door de snelle roestvorming en het regelmatigere slijpen, maar een VG-10, SG-2/R-2 of AEB-L (en eigenlijk gewoon alle messen) zul je ook schoon moeten houden, slijpen en niet in de vaatwasser stoppen.
Als je een keer wilt ervaren hoe een echt Japans mes voelt, zou ik eens kijken naar de Takamura R2 in 210mm: https://www.meesterslijpers.nl/takamura-r2-gyuto-21cm. Dat is een robuust, dun en extreem scherp mes die relatief hufterproof en voordelig is (al heeft de inflatie zijn werk wel gedaan). Hou rekening met een bedrag van ca. €120-170 (aan de onderkant heb je de VG-10 messen van soms onbekende makelaardij of meer massa-productie) en je zult weer een ervaring rijker zijn. Noodzakelijk is het niet, maar voor mij is het een dagelijk genot om even 5 minuten met zo'n mes aan de slag te gaan, net als het drinken van een goede espresso t.o.v. Nespresso cup.
Ik heb 3 Japanse messen, een gyuto, bunka en office/petty mes, maar zou het ook wel met één toekunnen. Wees ook niet bang om een Japans heft uit te proberen. Persoonlijk vind ik dat de fijnste van de 3.
Berichtdoor omeCo » ma 08 jan 2024, 11:35
Dat geeft veel voldoening lijkt me! Ik geniet altijd van het snijden van tomaten bijvoorbeeld maar pastadeeg is weer andere….eh…. Koek.Om pasta te snijden gebruik ik altijd mijn Herder groentemes.Superdun staal.
Deeg is zacht en het mes valt er door heen zonder het deeg aan mekaar te drukken.
IMG_20240108_110348.jpghttps://youtu.be/CmKCyWh8cNc?si=sk6c9GKN60ifbrJS
IMG_20240108_110252.jpgIMG_20240108_110319.jpgIMG_20240108_111208.jpg
Berichtdoor cremalover » ma 08 jan 2024, 12:21
Altijd lekkerderder.Dat geeft veel voldoening lijkt me! Ik geniet altijd van het snijden van tomaten bijvoorbeeld maar pastadeeg is weer andere….eh…. Koek.Om pasta te snijden gebruik ik altijd mijn Herder groentemes.Superdun staal.
Deeg is zacht en het mes valt er door heen zonder het deeg aan mekaar te drukken.
IMG_20240108_110348.jpg
https://youtu.be/CmKCyWh8cNc?si=sk6c9GKN60ifbrJS
IMG_20240108_110252.jpgIMG_20240108_110319.jpg
IMG_20240108_111208.jpg
Berichtdoor HanR » ma 08 jan 2024, 12:24
Berichtdoor gilleko B. » ma 08 jan 2024, 13:25
Berichtdoor omeCo » ma 08 jan 2024, 13:50
Mooie spullen. Je zou willen dat je een octopus was zodat je allemaal tegelijk kon gebruiken!Hier mijn messen VG10, SG2, HAP40 en een keramisch aanzetstaal voor de braampjes.
️
Berichtdoor Ypuh » ma 08 jan 2024, 13:59
Gebruikers op dit forum: fransg en 12 gasten
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.