Man en mes
Leuk natuurlijk, die koffie, maar er zijn meer dingen die je zoal bezighouden. Deel ze hier!
Re: Man en mes
Berichtdoor fransg » vr 11 dec 2015, 10:01
Als je dringend een dikke oude spijker doormidden moet hebben, geen probleem!
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Man en mes
Berichtdoor @3aan » vr 11 dec 2015, 11:43
Moet je geen gehard stalen spijker hebben, daar heb ik een keer een prima Nijptang op naar de kloten geholpen, de stukken sprongen uit de bek vandaan, wat hij met dat mes en hamer aangeeft deed ik regelmatig met nagels totdat m'n maat een pak geharde nagels had meegenomen, ik heb wel netjes een nieuwe Knipex van hem gekregen, was toen een tang van bijna 70 gulden, goed gereedschap kost wat.
Was m'n zakkammetje aan het zoeken kwam ik deze nog tegen, ik dacht hem gevonden te hebben, deze dateert al van de nodige jaren geleden ik wist niet eens meer dat ik die in bezit had/heb, de Zakkam ziet er precies zo uit alleen dan met tandjes in het blad, de op de foto getoonde kocht ik in een opwelling op de rommelmarkt, niet omdat de verkoper wist te vertellen dat het een topmerk was (Rostfrei) hij kostte dan ook maar een paar gulden en kocht hem alleen omdat hij er zoals m'n zakkammetje uitzag.
Was m'n zakkammetje aan het zoeken kwam ik deze nog tegen, ik dacht hem gevonden te hebben, deze dateert al van de nodige jaren geleden ik wist niet eens meer dat ik die in bezit had/heb, de Zakkam ziet er precies zo uit alleen dan met tandjes in het blad, de op de foto getoonde kocht ik in een opwelling op de rommelmarkt, niet omdat de verkoper wist te vertellen dat het een topmerk was (Rostfrei) hij kostte dan ook maar een paar gulden en kocht hem alleen omdat hij er zoals m'n zakkammetje uitzag.
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.
Re: Man en mes
Berichtdoor fransg » vr 11 dec 2015, 12:38
Leuk!
Ik kreeg zojuist een pakketje messen terug van de slijper. Vooral keukenmessen van m'n vriendin maar ook het antieke mesje en een klein Buck zakmesje waarmee ik nu zonder moeite met een S-vorm in een A4-tje in stukken kan slalommen. Dat lukt me niet met m'n Sebenza ondanks mijn slijpgereedschap.
Kennelijk komt er ook bij het slijpen wel een zekere vaardigheid kijken, niet alleen apparatuur, net als bij de koffie
Ik kreeg zojuist een pakketje messen terug van de slijper. Vooral keukenmessen van m'n vriendin maar ook het antieke mesje en een klein Buck zakmesje waarmee ik nu zonder moeite met een S-vorm in een A4-tje in stukken kan slalommen. Dat lukt me niet met m'n Sebenza ondanks mijn slijpgereedschap.
Kennelijk komt er ook bij het slijpen wel een zekere vaardigheid kijken, niet alleen apparatuur, net als bij de koffie
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Man en mes
Berichtdoor fransg » zo 13 dec 2015, 15:02
Het messenslijpen is nog nieuw voor me en een van de verrassingen is dat men met het aanschaffen van slijpgereedschap nog geen expert is geworden. Wie had dat gedacht.
Deze site lijkt me een goeie:
https://forums.egullet.org/topic/26036- ... harpening/
Ik zocht naar een Kindle boek om te lezen hierover en vond eigenlijk niks. Wel een en ander over specifiek gereedschap om mee te slijpen, zo te zien.
Een boekje vind ik wel grappig:
http://www.amazon.com/Knife-Sharpening- ... B005IHWILO
Het is geschreven op die typisch Amerikaanse opschepperige manier waarbij de auteur zichzelf enorm aanprijst en intussen als expert van sommige dingen ook niks af blijkt te weten. Staalsoorten? Geen idee, "ik ben geen metallurg maar ik schiet elke nacht twee beren dood dus ik weet genoeg." Hij schrijft ook wartaal als it's gets dull -- waar die it's voor staat is een raadsel. Als er it stond was het duidelijk geweest.
\
Deze site lijkt me een goeie:
https://forums.egullet.org/topic/26036- ... harpening/
Ik zocht naar een Kindle boek om te lezen hierover en vond eigenlijk niks. Wel een en ander over specifiek gereedschap om mee te slijpen, zo te zien.
Een boekje vind ik wel grappig:
http://www.amazon.com/Knife-Sharpening- ... B005IHWILO
Het is geschreven op die typisch Amerikaanse opschepperige manier waarbij de auteur zichzelf enorm aanprijst en intussen als expert van sommige dingen ook niks af blijkt te weten. Staalsoorten? Geen idee, "ik ben geen metallurg maar ik schiet elke nacht twee beren dood dus ik weet genoeg." Hij schrijft ook wartaal als it's gets dull -- waar die it's voor staat is een raadsel. Als er it stond was het duidelijk geweest.
\
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Man en mes
Berichtdoor Bluecold » zo 13 dec 2015, 16:39
Telt een opinelletje?
Heb ook een slijpsteen, die EQ 2000-5000 die Frans ook heeft. Grover heb je in de regel alleen nodig bij een nieuw mes vind ik, en dan kan ik een steen lenen, of pak een stukkie schuurpapier. Toch alleen maar om wat vorm in de snede te krijgen.
Krijg daar mn opinelletje en keukenmessen goed scherp mee. Truuk is dat als je denkt dat je klaar bent je pas op de helft bent. Dat geld voor overstappen naar volgende steen, maar ook voor de laatste steen.
Heb ook een slijpsteen, die EQ 2000-5000 die Frans ook heeft. Grover heb je in de regel alleen nodig bij een nieuw mes vind ik, en dan kan ik een steen lenen, of pak een stukkie schuurpapier. Toch alleen maar om wat vorm in de snede te krijgen.
Krijg daar mn opinelletje en keukenmessen goed scherp mee. Truuk is dat als je denkt dat je klaar bent je pas op de helft bent. Dat geld voor overstappen naar volgende steen, maar ook voor de laatste steen.
Is je koffie te zuur?
Is je koffie te bitter?
Is je koffie te intens?
Snap je het allemaal niet meer?
Lees dit
Is je koffie te bitter?
Is je koffie te intens?
Snap je het allemaal niet meer?
Lees dit
Re: Man en mes
Berichtdoor fransg » zo 13 dec 2015, 16:42
ja die indruk krijg ik ook!Truuk is dat als je denkt dat je klaar bent je pas op de helft bent. Dat geld voor overstappen naar volgende steen, maar ook voor de laatste steen.
net gevonden, een mooie pagina over de diverse staalsoorten:
http://bestpocketknifetoday.com/discove ... ife-steel/
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Man en mes
Berichtdoor bobbee » zo 13 dec 2015, 18:22
Ik heb hier gewoon zo'n slijpsteentje met een V vorm waar je het mes doorheen haalt. Werkt op zich prima voor mij en was me niet bewust van de ambacht.
https://youtu.be/1eeaKXFuSMs" onclick="window.open(this.href);return false;
https://youtu.be/1eeaKXFuSMs" onclick="window.open(this.href);return false;
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’
Re: Man en mes
Berichtdoor Bluecold » zo 13 dec 2015, 23:47
Naja, 'ambacht', je schuurt een snijrandje af totdat ie puntig is. Je kan het allemaal heel moeilijk maken, maar iets anders dan dat ben je niet aan het doen.
Ik vind het geen heel vervelend karweitje als ik eenmaal bezig ben.
Ik vind het geen heel vervelend karweitje als ik eenmaal bezig ben.
Is je koffie te zuur?
Is je koffie te bitter?
Is je koffie te intens?
Snap je het allemaal niet meer?
Lees dit
Is je koffie te bitter?
Is je koffie te intens?
Snap je het allemaal niet meer?
Lees dit
Re: RE: Re: Man en mes
Berichtdoor @3aan » ma 14 dec 2015, 01:19
Tuurlijk, daar heb je ook bijzonder mooie exemplaren van, heb er twee keer eentje van gekocht en ben beide kwijtgeraakt, in mijn geval waren het ook doorsnee exemplaren maar die dingen hebben wat.Telt een opinelletje?
Heb ook een slijpsteen, die EQ 2000-5000 die Frans ook heeft. Grover heb je in de regel alleen nodig bij een nieuw mes vind ik, en dan kan ik een steen lenen, of pak een stukkie schuurpapier. Toch alleen maar om wat vorm in de snede te krijgen.
Krijg daar mn opinelletje en keukenmessen goed scherp mee. Truuk is dat als je denkt dat je klaar bent je pas op de helft bent. Dat geld voor overstappen naar volgende steen, maar ook voor de laatste steen.
Het lijkt net op Koffie en de rambam die er omheen zit.Het messenslijpen is nog nieuw voor me en een van de verrassingen is dat men met het aanschaffen van slijpgereedschap nog geen expert is geworden. Wie had dat gedacht.
Ik zocht naar een Kindle boek om te lezen hierover en vond eigenlijk niks. Wel een en ander over specifiek gereedschap om mee te slijpen, zo te zien.
Een boekje vind ik wel grappig:
http://www.amazon.com/Knife-Sharpening- ... B005IHWILO
Het is geschreven op die typisch Amerikaanse opschepperige manier waarbij de auteur zichzelf enorm aanprijst en intussen als expert van sommige dingen ook niks af blijkt te weten. Staalsoorten? Geen idee, "ik ben geen metallurg maar ik schiet elke nacht twee beren dood dus ik weet genoeg." Hij schrijft ook wartaal als it's gets dull -- waar die it's voor staat is een raadsel.
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.
Re: Man en mes
Berichtdoor @3aan » vr 25 dec 2015, 19:23
Was net de IKEA kastjes aan het inruimen met een deel van m'n gereedschap, kwam ik daar m'n verloren gewaande leder bewerkingsmes tegen, het is een Blanchard uit Parijs er staat een hond in het embleem, het is giftig scherp met een lederen hoesje erbij.
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 17 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign