Pagina 1 van 37

Man en mes

Geplaatst: do 10 dec 2015, 22:15
door fransg
Hebben jullie misschien ook zakmessen?

Ik vond er laatst eentje in een lade die ik al minstens dertig jaar had en eigenlijk nog nooit had opengemaakt. Morgen krijg ik 'm geslepen en gesmeerd van een specialist terug en intussen kocht ik een wat meer eigentijds mesje.

http://kostverlorenvaart.blogspot.nl/20 ... ience.html
oudmesje01.jpg

Re: Man en mes

Geplaatst: do 10 dec 2015, 22:33
door Erik82
Ik heb nog een flink vlindermes. Tegenwoordig verboden maar met klussen erg handig omdat je ze makkelijk in kunt klappen en opbergen in je zak. Wordt regelmatig gebruikt met klussen in en om het huis. Verder nog de nodige zwitserse zakmessen die tijdens kamperen voor veel zaken nuttig zijn. En in de keuken ligt een multitool omdat dat ook altijd handig is. Hier hebben ze echt een nut en zijn het meer dan verzamelobjecten.

Re: Man en mes

Geplaatst: do 10 dec 2015, 23:08
door fransg
Hier hebben ze echt een nut en zijn het meer dan verzamelobjecten.
Dat vind ik ook het mooie eraan. Als je er steeds meer gaat kopen dan heb je minder plezier ervan vind ik. Daarom heb ik ook mijn collectie van bijan 200 antieke vulpennen gaandeweg opgeruimd want er was in feite geen lol aan en nu heb ik er nog maar eentje en die gebruik ik ook elke dag.

Het is ook enorm vakmanschap dat komt kijken bij een echt goed zakmes, dat vind ik ook fascinerend, doet me denken aan de mannen in de fabriek voor espressomachines, ook bezig met kwaliteit gereedschap om iets te maken dat echt klopt.

De Strietman die je nu (bijna) hebt is ook zo'n voorbeeld van super vakmanschap in fabricage, eigenlijk maatwerk. En dat zie je bij sommige messen ook.

Re: Man en mes

Geplaatst: do 10 dec 2015, 23:38
door @3aan
Een mooi oud snoeimes en een stiletto van zo'n 30cm, die gaat regelmatig mee om m'n haar te kammen ook nog een vilmes en een ledermes, ook een vouwmes (been) en nog een aantal mooie jachtmessen.

Re: Man en mes

Geplaatst: do 10 dec 2015, 23:45
door fransg

Re: Man en mes

Geplaatst: vr 11 dec 2015, 01:15
door @3aan
De jachtmessen liggen in vetvrij papier in speciale kartonnen dozen in de wapenkast, ooit in een opwelling gekocht tegelijkertijd met een groot aantal penvuur revolvertjes, waarvan het gros naar een andere collector zijn gegaan in een periode van chronisch zwart zaad, ik gebruik een diamant wetsteen combi en die bevalt prima.

De jachtmessen ga ik niet uitpakken, zal morgen even kijken voor m'n zakkam en snoeimes, het vilmes weet ik zo 1.2.3. niet te vinden.

Ook heb ik van die hele fijne natuurlijke wetsteen en van die speciale uit de rotsen gehouwen punt, rond en vlakke steentjes, ik dacht zo uit het hoofd dat die Spanje worden vervaardigd, deze worden ook gebruikt voor chirurgisch materiaal te leppen.

Ik keek even naar je blog en op het eerste filmpje ligt mijn snoeimes linksbovenaan, en herinner me nu dat ik er twee verschillende moet hebben, typisch . . .

Re: Man en mes

Geplaatst: vr 11 dec 2015, 04:43
door fransg
Ook heb ik van die hele fijne natuurlijke wetsteen en van die speciale uit de rotsen gehouwen punt
Ja dat is ook super spul, las ik. Heb ik zelf niet. Komt o.a. uit Belgiƫ.

http://www.knivesandtools.nl/nl/ct/arde ... stenen.htm

Re: Man en mes

Geplaatst: vr 11 dec 2015, 08:03
door Erik82
De Strietman die je nu (bijna) hebt is ook zo'n voorbeeld van super vakmanschap in fabricage, eigenlijk maatwerk. En dat zie je bij sommige messen ook.
Effe off-topc: Hij is sinds woensdag binnen en ik zal binnenkort een review schrijven maar wat een sterk staaltje vakmanschap is dat!

Re: Man en mes

Geplaatst: vr 11 dec 2015, 09:41
door turboyeast
LS,
Inderdaad, een goed mes vereist grote vakmanschap. Ik heb altijd belangstelling gehad voor goede messen. Ben alleen nooit aan het verzamelen gegaan, omdat een goed mes in mijn ogen ook goed gebruikt moet worden. Heb nog ergens mijn eerste Buck knive folding hunter liggen. Een goed mes, maar veel te groot en zwaar om op zak te hebben (kan ik aan mijn zoon doorgeven, heirloom noemen ze dat). Op vakantie heb ik meestal mijn Leatherman Wave op zak, ook een goed mes. Op dit moment heb ik meestal een scherpe Spyderco Spin op zak. Handig mesje, maar niks bijzonders.

Af-en-toe dwaal ik nog wel eens de verschillende websites om wat te kwijlen over het brede assortiment. Ben zelf bijzonder gecharmeerd van Hill knives uit Rotterdam, maar ik zou niet snel zo'n mes kopen vanwege angst het kwijt te raken of te beschadigen. Kijk maar eens: http://www.hillknives.com/gallery.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Ze hebben ook een hele goede militaire lijn, KCT en Special Opererations Knive (SOK). Deze messen zijn gemaakt van ATS34 staal en hebben een bijna legendarische status. Wat ik ook nog interessant vind is de Skookum bushtool (nooit in het echt gezien).
Cheers, TY

Re: Man en mes

Geplaatst: vr 11 dec 2015, 09:56
door fransg
omdat een goed mes in mijn ogen ook goed gebruikt moet worden.
Mee eens, een mes-voor-alledag is leuk, vooral als het een mooitje is die je met vreugde tevoorschijn haalt, keer op keer.

Een koninklijk exemplaar dat alles aankan maar waar je uit voorzorg niets mee doet, dat is ook niet mijn "insteek".

Hill z'n zakmessen lijken wel van heel vroeger, opgegraven in puntgave conditie, van een edelman in Zuid-Spanje:

http://www.hillknives.com/hk-128.html

Maar ook wel vakwerk weer. Ik wist niet dat er in NL ook makers zaten.