Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.
Leuk natuurlijk, die koffie, maar er zijn meer dingen die je zoal bezighouden. Deel ze hier!
Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.
Berichtdoor fransg » ma 17 mei 2021, 08:07
Mooi!
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.
Berichtdoor RoosW » ma 17 mei 2021, 14:28
Vandaag weer eens ouderwets aan het bakken geslagen, het weer was er niet naar om iets anders te gaan doen vond ik
Vandaag:
Een Duits Kartoffel Brot (Aardappel brood)
Klinkt raar, smaakt geweldig
Het recept:
300 gr gekookte afgekoelde kruimige aardappelen gestampt.
300 gr tarwe bloem
70 gr water
7 gr instant gist of 10 gr Active Dry Yeast (geactiveerd natuurlijk voor gebruik)
2 eetlepels olijfolie of 20/30gr Roomboter (in kleine stukjes, raspen werkt als ie nog hard is)
9 gr zout
Waarom maar 70gr water? De rest van het vocht wordt door de aardappels geleverd.
Het geheel goed kneden tot een goede samenhangende bal ontstaat, 50/60 minuten op een niet te koude plaats onder een theedoek (die kun je licht vochtig maken) laten rijzen, tot ongeveer verdubbeling in omvang.
lucht uit de bal drukken, en van de geplette massa een strakke bol vormen, met een schep beweging steeds de onderkant naar je toe halen tot de buitenhuid mooi strak om de bol staat.
het geheel wederom onder de theedoek stallen voor 50/60 minuten tot weer een verdubbeling gebeurd is.
Verwarm de oven voor op 200C hetelucht of 220C onder+boven warmte, sproei met een plantenspuit even in de oven voor je het brood erin plaatst, snij het brood met een kartelmes kruislings in (niet te diep), wat betreft die plantenspuit, het vocht help o.a. te voorkomen dat de buitenhuid scheurt waar je dat niet wilt, en bevorderd de ovenrijs.
35-45 minuten, zou ie gaar moeten zijn.
Wat ik de laatste 10 minuten doe, is de oven van boven-onder warmte naar hetelucht zetten op 220c om een extra stevige korst te krijgen en een wat diepere kleur.
Succes
Vandaag:
Een Duits Kartoffel Brot (Aardappel brood)
Klinkt raar, smaakt geweldig
Het recept:
300 gr gekookte afgekoelde kruimige aardappelen gestampt.
300 gr tarwe bloem
70 gr water
7 gr instant gist of 10 gr Active Dry Yeast (geactiveerd natuurlijk voor gebruik)
2 eetlepels olijfolie of 20/30gr Roomboter (in kleine stukjes, raspen werkt als ie nog hard is)
9 gr zout
Waarom maar 70gr water? De rest van het vocht wordt door de aardappels geleverd.
Het geheel goed kneden tot een goede samenhangende bal ontstaat, 50/60 minuten op een niet te koude plaats onder een theedoek (die kun je licht vochtig maken) laten rijzen, tot ongeveer verdubbeling in omvang.
lucht uit de bal drukken, en van de geplette massa een strakke bol vormen, met een schep beweging steeds de onderkant naar je toe halen tot de buitenhuid mooi strak om de bol staat.
het geheel wederom onder de theedoek stallen voor 50/60 minuten tot weer een verdubbeling gebeurd is.
Verwarm de oven voor op 200C hetelucht of 220C onder+boven warmte, sproei met een plantenspuit even in de oven voor je het brood erin plaatst, snij het brood met een kartelmes kruislings in (niet te diep), wat betreft die plantenspuit, het vocht help o.a. te voorkomen dat de buitenhuid scheurt waar je dat niet wilt, en bevorderd de ovenrijs.
35-45 minuten, zou ie gaar moeten zijn.
Wat ik de laatste 10 minuten doe, is de oven van boven-onder warmte naar hetelucht zetten op 220c om een extra stevige korst te krijgen en een wat diepere kleur.
Succes
Re: COVID-19 & de koffiewereld
Berichtdoor bobbee » ma 17 mei 2021, 14:58
Ik ga echt geen broodmes kopen van bijna 200 euro.Die heb ik ook.Maar met plastic greep zidat die in de vaatwasser kan.Deze lijkt mij het mooiste. Herder ellenlang. Gunstige prijs ivm de grand moulin en lang lemmet van 26 cm
https://www.ebay.de/itm/Robert-Herder-W ... 3948360326IMG_20210516_171127.jpgWeet wel dat dit geen enkel vergelijk met een Grandmoulin is.
Zoals een Grandmoulin snijdt....dat weet je pas als je het ervaren hebt.
Als het kleine Herder broodmes van je link een Toyota Celica is dan is het Grandmoulin een Ferrari.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’
Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.
Berichtdoor bobbee » ma 17 mei 2021, 14:58
Eet smakelijk!Vandaag weer eens ouderwets aan het bakken geslagen, het weer was er niet naar om iets anders te gaan doen vond ik
Vandaag:
Een Duits Kartoffel Brot (Aardappel brood)
Klinkt raar, smaakt geweldig
Het recept:
300 gr gekookte afgekoelde kruimige aardappelen gestampt.
300 gr tarwe bloem
70 gr water
7 gr instant gist of 10 gr Active Dry Yeast (geactiveerd natuurlijk voor gebruik)
2 eetlepels olijfolie of 20/30gr Roomboter (in kleine stukjes, raspen werkt als ie nog hard is)
9 gr zout
Waarom maar 70gr water? De rest van het vocht wordt door de aardappels geleverd.
Het geheel goed kneden tot een goede samenhangende bal ontstaat, 50/60 minuten op een niet te koude plaats onder een theedoek (die kun je licht vochtig maken) laten rijzen, tot ongeveer verdubbeling in omvang.
lucht uit de bal drukken, en van de geplette massa een strakke bol vormen, met een schep beweging steeds de onderkant naar je toe halen tot de buitenhuid mooi strak om de bol staat.
het geheel wederom onder de theedoek stallen voor 50/60 minuten tot weer een verdubbeling gebeurd is.
Verwarm de oven voor op 200C hetelucht of 220C onder+boven warmte, sproei met een plantenspuit even in de oven voor je het brood erin plaatst, snij het brood met een kartelmes kruislings in (niet te diep), wat betreft die plantenspuit, het vocht help o.a. te voorkomen dat de buitenhuid scheurt waar je dat niet wilt, en bevorderd de ovenrijs.
35-45 minuten, zou ie gaar moeten zijn.
Wat ik de laatste 10 minuten doe, is de oven van boven-onder warmte naar hetelucht zetten op 220c om een extra stevige korst te krijgen en een wat diepere kleur.
Succes
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’
Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.
Berichtdoor RoosW » ma 17 mei 2021, 15:27
Hij ruikt hemels, morgen ochtend gaat mijn (ook niet goedkope) broodmes er in, en dan de voorbereidingen starten om een Kleve Swartz Brot te gaan bakken, ik ben gek op kleffe roggebroden, die fabrieksdingen (bolletje bv) zijn altijd te droog naar mijn smaak.
Zo lekker, met roomboter en Graskaas of Ontbijtspek
Zo lekker, met roomboter en Graskaas of Ontbijtspek
- cremalover
- Berichten: 6403
- Lid geworden op: di 24 mar 2009, 10:23
Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.
Berichtdoor cremalover » ma 17 mei 2021, 18:01
Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.
Berichtdoor Joste » ma 17 mei 2021, 19:17
Heerlijk RoosW!
Welk stukje van het heft bedoel je Cremalover? Dat smalle stukje dat verbreedt bij de overgang naar het lemmet?
Welk stukje van het heft bedoel je Cremalover? Dat smalle stukje dat verbreedt bij de overgang naar het lemmet?
Rocket Cellini Evoluzione V2, Eureka Mignon
Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.
Berichtdoor omeCo » ma 17 mei 2021, 19:35
Katenspek!!! Een klassieke combinatie! Heerlijk.Hij ruikt hemels, morgen ochtend gaat mijn (ook niet goedkope) broodmes er in, en dan de voorbereidingen starten om een Kleve Swartz Brot te gaan bakken, ik ben gek op kleffe roggebroden, die fabrieksdingen (bolletje bv) zijn altijd te droog naar mijn smaak.
Zo lekker, met roomboter en Graskaas of Ontbijtspek
Doe dan ook meteen maar een kop snert. Ander forum neem ik aan...
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
- cremalover
- Berichten: 6403
- Lid geworden op: di 24 mar 2009, 10:23
Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.
Berichtdoor cremalover » ma 17 mei 2021, 19:42
Ja.Precies daar.Dat brak twee keer op dezelfde plek af.Moet je echt voorzichtig mee zijn.Heerlijk RoosW!
Welk stukje van het heft bedoel je Cremalover? Dat smalle stukje dat verbreedt bij de overgang naar het lemmet?
Heb nig gevraagd of het mes niet met kunsstof heft te krijgen was maar dat was. niet hetgeval.
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign