Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Leuk natuurlijk, die koffie, maar er zijn meer dingen die je zoal bezighouden. Deel ze hier!
Wijmaar
Berichten: 365
Lid geworden op: di 18 apr 2017, 08:06

Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Berichtdoor Wijmaar » di 04 jan 2022, 21:03

Supermooie busbroden! Hoe krijg je die zo mooi luchtig met de kap erop?
Wat is het gewicht van het deeg?
Thanks! Dat lukte hier ook nooit echt, tot ik eens heb uitgezocht hoeveel meel / deeg je moet gebruiken op basis van inhoud broodbus. Zie daarvoor: https://broodsmakelijk.nl/hoe-groot-bak ... el-of-deeg

Dit bruine brood is gebakken in een bus van 2,5L (bus gevuld met water op een weegschaal). Meelgewicht is dan dus: 2500/3,7=675.

Het recept (https://uitdekeukenvanarden.blogspot.co ... d.html?m=1) heb ik vervolgens omgerekend om op een meelgewicht van 675g te komen. Recept bevat origineel 500g meel, dus heb alle ingrediënten vermenigvuldigd met 1,35 (675/500).

Ten slotte de broden de eerste 15 minuten gebakken met stoom (staat niet in het recept) op 220grd. Vervolgens nog ong 30 min op 165 graden tot kerntemp 96 graden was (stuk langer dan in recept, waarschijnlijk vanwege hogere gewicht).

Gebruikersavatar
bobbee
Berichten: 13175
Lid geworden op: za 01 sep 2012, 08:39
Locatie: Emmen...

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Berichtdoor bobbee » di 04 jan 2022, 21:12

Dank je! Als ik thuis ben ga ik deze info erbij pakken en meteen uitproberen.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’

Gebruikersavatar
fransg
Berichten: 14929
Lid geworden op: do 05 jan 2012, 19:51
Locatie: Amsterdam

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Berichtdoor fransg » do 06 jan 2022, 10:53

3AB04FAA-A602-4C2E-82FC-8E33552B4E77.jpeg
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Gebruikersavatar
cremalover
Berichten: 6374
Lid geworden op: di 24 mar 2009, 10:23

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Berichtdoor cremalover » vr 07 jan 2022, 15:36

100% volkoren spelt.Erg lekker.
IMG_20220107_153037.jpg

Gebruikersavatar
Joste
Berichten: 888
Lid geworden op: ma 01 apr 2013, 14:26

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Berichtdoor Joste » vr 07 jan 2022, 22:27

Ziet er weer puik uit!
Rocket Cellini Evoluzione V2, Eureka Mignon

Gebruikersavatar
trabuca
Berichten: 43
Lid geworden op: za 25 mei 2013, 19:40

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Berichtdoor trabuca » za 08 jan 2022, 11:07

Het water loopt me in de mond bij het zien van de mooie broden die hier voorbij komen, mijn complimenten! Als hobbykok wil ik me er ook wel aan wagen om dit te proberen, maar heb maar één keer eerder een brood gemaakt.

Ik vind zuurdesem brood fantastisch smaken en de methode intrigeert me. Is dit wel iets om mee te beginnen? Of raden jullie aan om eerst te starten met een eenvoudiger type?

Ik heb een 6qt dutch oven die ik hier graag wil gebruiken.
Profitec Pro 700 | Eureka Mignon XL

Wijmaar
Berichten: 365
Lid geworden op: di 18 apr 2017, 08:06

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Berichtdoor Wijmaar » za 08 jan 2022, 11:18

Het water loopt me in de mond bij het zien van de mooie broden die hier voorbij komen, mijn complimenten! Als hobbykok wil ik me er ook wel aan wagen om dit te proberen, maar heb maar één keer eerder een brood gemaakt.

Ik vind zuurdesem brood fantastisch smaken en de methode intrigeert me. Is dit wel iets om mee te beginnen? Of raden jullie aan om eerst te starten met een eenvoudiger type?

Ik heb een 6qt dutch oven die ik hier graag wil gebruiken.
Leuk om anderen weer te inspireren! Zuurdesem is zeker prima om mee te beginnen, helemaal omdat je geen mixer nodig hebt en relatief weinig hoeft te kneden.

Ik heb alles geleerd van https://www.theperfectloaf.com/. Ik vind dit een hele fijne site omdat alles met veel achtergrond wordt uitgelegd.

Een starter maken is hier beschreven: https://www.theperfectloaf.com/7-easy-s ... r-scratch/

En hier een heel uitgebreid eerste recept: https://www.theperfectloaf.com/beginner ... ugh-bread/

Vanochtend nog volgens dat recept gebakken:

Afbeelding

Afbeelding

Doe je jezelf een plezier en begin wel met het bakken met goede bloem, dat maakt je leven een stuk makkelijker. Ik bestel meestal bij de zuidmolen of via bouwhuis (molen de hoop).

Je kan natuurlijk ook bij een van ons van zuurdesem starten ophalen om mee te starten, maar zelf maken vond ik het leukst. Succes!

Gebruikersavatar
Joste
Berichten: 888
Lid geworden op: ma 01 apr 2013, 14:26

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Berichtdoor Joste » za 08 jan 2022, 13:17

Helemaal met Wijmar eens. Is leuk en goed te doen. Ik ben er een jaar geleden mee begonnen. Zie ook: https://redzuurdesem.be/
Rocket Cellini Evoluzione V2, Eureka Mignon

Gebruikersavatar
trabuca
Berichten: 43
Lid geworden op: za 25 mei 2013, 19:40

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Berichtdoor trabuca » za 08 jan 2022, 13:38

Dank voor de links. Genoeg leesvoer en goed beschreven. Hoe meer je kijkt en leest hoe enthousiaster ik word.
Ook maar even verder verdiepen in alle soorten meel/bloem.
Profitec Pro 700 | Eureka Mignon XL

Gebruikersavatar
cremalover
Berichten: 6374
Lid geworden op: di 24 mar 2009, 10:23

Re: Het grote broodbaktopic voor koffie drinkende broodbakkers.

Berichtdoor cremalover » zo 09 jan 2022, 10:09

Typo 2.
IMG_20220109_100808.jpg


Terug naar “De Huiskamer”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 25 gasten

cron