Re: Eureka Mignon Specialita lange maaltijd

29
Vincenzio schreef: vr 02 apr 2021, 09:52 Ik heb net een Specialita en ben nog erg aan het experimenteren met de maling en de tijd. Ik doe 2-3x per dag single dosing voor een shot van 7 gram bonen = 27-30 gram espresso, doe het schuifje van de hopper dicht nadat de bonen in de grinder zijn gevallen. De maaltijd is dan 10.2 momenteel.
OK thanks ook wat langer dus. Maar 7g : 27-30g praten we dan nog over espresso? is 1:4 ratio klinkt eerder als kleine lungo ;)
Lelit MaraX - Sculptor 078S - Specialita Mat Zwart

Re: Eureka Mignon Specialita lange maaltijd

30
Dit topic via de zoekfunctie gevonden en doorgelezen om te kijken of andere mensen hetzelfde probleem ervaarden met een lange maaltijd van de Specialita.

Ik had een goedkope zak bonen bij de AH gekocht om mijn maler te 'seasonen' en af te stellen, maar dat bleek achteraf niet een groot succes. Het lukte maar niet om de maler fijn genoeg te krijgen om een doorlooptijd van 20-30s én een fijne, niet zure smaak te realiseren. Om zeker te zijn dat de maler niet fijner kon heb ik eerst de 'true zero' opgezocht wat vrij makkelijk te doen is door de hopper eraf te halen (en stekker eruit) en voelen wanneer de onderste schijf vastloopt. Eenmaal de fijnste stand gevonden duurde het ca. ~25 seconden om 18g te produceren, 2x zo lang als het gemiddelde dat ik hier ongeveer lees.

Na een beetje lezen/zoeken doen dark roast bonen (die van de AH zijn bijna zwart) er sowieso langer over en oude bonen bevorderen het proces ook niet. Dit werd bevestigd toen ik de Italian roast bonen van de koffie speciaalzaak er bij pakte. Nog steeds een vrij donkere boon, maar de maler kon al een stukje grover en de maaltijd daalde naar zo'n 18s voor 18g. Qua smaak ook een dag en nacht verschil en ik heb nu ook het gevoel dat aanpassingen op de maler ook direct effect hebben op de smaak en doorlooptijd.
Laatst gewijzigd door Ypuh op do 20 mei 2021, 15:30, 1 keer totaal gewijzigd.
Ik brand mijn eigen koffie op een bedenkelijk niveau.