Re: retentie begrip ff checken

11
Je kunt zien wat de retentie is als je koffie hebt gemalen en daarna wat niet snelkook rijst vermalen. Door het kleurverschil kun je zien wat er telkens aan oud maalsel meekomt.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’

Re: retentie begrip ff checken

13
fransg schreef:
gilleko B. schreef: di 14 mar 2023, 11:58 Ik rins na iedere gemaakte espresso altijd de kop en filterbasket, vaak nog eens mbv de Pallo. Denk dat dat uiteindelijk best veel doet voor de smaak, meer als een filtermandje van €200 of andere kostbare ingrepen.
Kostbare ingrepen zijn in mijn ervaring vaak wel goed voor de smaakbeleving
Ingrepen kunnen zeer goed uitwerken op de smaakbeleving, zoals na iedere shot even rinsen, of 1 dosis of 2 doses aan bonen door de molen malen ter voorkoming dat een kleine hoeveelheid retentie aan maalsel de smaak negatief mogelijk kan beïnvloeden. Dat is een relatief goedkope ingreep dan een nagenoeg retentieloze kostbare exoot erbij kopen omdat je geen retentie wilt. Tenzij het een hebbedingetje is en dat vind ik volkomen plausibel, normaal en acceptabel.

[emoji477]️

Re: retentie begrip ff checken

14
bobbee schreef:Je kunt zien wat de retentie is als je koffie hebt gemalen en daarna wat niet snelkook rijst vermalen. Door het kleurverschil kun je zien wat er telkens aan oud maalsel meekomt.
Ik dacht dat je juist snelkookrijst moest gebruiken omdat die vriendelijker uitwerkt naar je maalschijven dan die agressieve harde rijstkorrels. Decadent al ik ben heb zo'n veel te dure bus met GrindZ.

[emoji477]️


Re: retentie begrip ff checken

15
gilleko B. schreef: di 14 mar 2023, 16:04
bobbee schreef:Je kunt zien wat de retentie is als je koffie hebt gemalen en daarna wat niet snelkook rijst vermalen. Door het kleurverschil kun je zien wat er telkens aan oud maalsel meekomt.
Ik dacht dat je juist snelkookrijst moest gebruiken omdat die vriendelijker uitwerkt naar je maalschijven dan die agressieve harde rijstkorrels. Decadent al ik ben heb zo'n veel te dure bus met GrindZ.

[emoji477]️
Het beste daarvoor is sticky rice van de verse oogst uit Thailand, veel beter dan Japanse en blijft nog een vleugje van mango smaak. Heel moeilijk te krijgen, maar echt waard!
Chinese rijst zou ik helemaal niet gebruiken, wellicht alleen met grote conische schijven :roll:
Om te drinken: LM GS3 MP, Cremina 67, LP Pre ... /
Om te malen: MH EK43, Compak F8, TM Sculptor 064S, Kinu M47 /
Om te branden: Besca BSC 2kg /
Om te meten: VST LAB Coffee, Tonino, Wile/

Re: retentie begrip ff checken

16
namor schreef:
gilleko B. schreef: di 14 mar 2023, 16:04
bobbee schreef:Je kunt zien wat de retentie is als je koffie hebt gemalen en daarna wat niet snelkook rijst vermalen. Door het kleurverschil kun je zien wat er telkens aan oud maalsel meekomt.
Ik dacht dat je juist snelkookrijst moest gebruiken omdat die vriendelijker uitwerkt naar je maalschijven dan die agressieve harde rijstkorrels. Decadent al ik ben heb zo'n veel te dure bus met GrindZ.

[emoji477]️
Het beste daarvoor is sticky rice van de verse oogst uit Thailand, veel beter dan Japanse en blijft nog een vleugje van mango smaak. Heel moeilijk te krijgen, maar echt waard!
Chinese rijst zou ik helemaal niet gebruiken, wellicht alleen met grote conische schijven :roll:
[emoji1787][emoji1787][emoji1787]

[emoji477]️