Heb het ooit gewogen.Dacht een gram.Tussen de schijven blijft erg weinig achter.
Hoe ziet dat er uit in de porta?
Zo.
https://youtu.be/XEWsdfgBqnU
En dat is proefbaar?
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
![Mr. Green :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
Gaat nergens over.bobbee schreef: do 18 jan 2018, 10:01 Je zou als test wat gemalen gedroogde koeienmest kunnen toevoegen in het filterbakje in dezelfde hoeveelheid koffie die je nu hebt gewogen, dat beetje aanvullen met koffie in het portafilter en een espresso zetten. Met een geode pre-infusie en mooi aflopend drukprofiel zou je een goede weergave van moeten krijgen wanneer je er een sipje van neemt.
6-15 gram is extreem .Dat proef je gegarandeerd.Erik82 schreef: do 18 jan 2018, 11:04 Maar jij hebt een dosermaler en doet aan singledosen wat erg helpt de retentie tot een goed niveau te beperken. Mijn EG-1 heeft ook ongeveer 0.5gr retentie en dat merk je niet.
Bij een GOD blijft er al snel rond de 6-15gr achter. Als ik met de Strietman 2 bakkies achter elkaar maakte met de Olympus (inclusief een perge van 0.3s (3gr) vooraf) dan merkte ik dat er aanzienlijk minder tegendruk bij de eerste espresso was dan bij de tweede. Die ongeveer 4gr retentie maakt dan toch echt een verschil en dat proef je.
Dat de tweede en derde beter smaken heb ik ook.Temperatuur.Machine maakt espresso na 35 minuten en wat flushes.Maar om.het ding echt op temp.te laten komen duurt toch wat langer.En dan komt meestal het tweede shot.Jochen_P schreef: do 18 jan 2018, 11:10 Vind ik toch ook. De tweede, derde, ... smaken toch altijd beter imho.
Laatst een proberen te single dosen met de Olympus. 15g erin en 14.5g eruit
Vervolgens 15g erin en 15.5g eruit.
Retentie is niet 1:1
Er wordt telkens oud maalsel wat in de maler zit vervangen door nieuw maalsel. De ene keer wat meer dan de andere keer....
Een Olympus met weinig retentie geeft bij gebruik van de hopper toch nog 6-10gr retentie in totaal. Dit bestaat uit 3gr in de chute, ongeveer 1-2gr rond de schijven en dan nog eens een paar gram aan halve boontjes die nog niet helemaal door de schijven heen zijn gegaan. Bij een Mazzer Robur bijvoorbeeld heb je het dan over 20gr of meer. Het zijn dan ook zeker geen extreme cijfers. Als je je Major niet gaat singledosen dan heb je ongeveer dezelfde retentie en dat ga je proeven. Als je alleen al de chute en doser uit zou borstelen dan scheelt dat toch al zo 3-4gr in je retentie.cremalover schreef: do 18 jan 2018, 11:07 6-15 gram is extreem .Dat proef je gegarandeerd.
Singledosing doe ik niet meer.Wat op het bordje ligt blijft achter na malen.Ik borstel het er ook niet meer uit en laat het zitten.
Bij een Mazzer GOD blijft toch hetzelfde achter als een doser?
Terug naar “Koffiemolens & malers”