Pagina 1 van 4

Eureka Olympus Ti of Macap MXD extreme of..?

Geplaatst: do 21 mar 2019, 17:59
door xpresso
Hoi Hallo,
Na jaren tevereden met mijn setup hebben we nu ook last van upgrade koorts :-) Even voor het gevoel: huidige set: Dalla Corte mini met een Mazzer mini elec B. Ons oog is gevallen op een londinium R. Ja, van een DB naar een levermachine. We hebben gemerkt dat we minder bezig zijn met de technische aspecten zoals temp.en profiling dan met beleving. Nu vertelde Reiss (van Londinium) me dat er nog wat te halen valt in de keuze voor een nieuwe maler als we kiezen voor een lever. Hij vertelde dat een flat burr beter bij een lever past dan een conische burr. Gemakshalve zijn we hier even uitgegaan van kennis en kunde van anderen omdat we de combinatie machine/ malers niet ergens kunnen proeven. Nu is onze vraag: We hebben veel gelezen over de Eureka Olympus Ti. Is een Macap MXD daar bv. een alternatief voor en zo ja, welke geniet de voorkeur?

Re: Eureka Olympus Ti of Macap MXD extreme of..?

Geplaatst: do 21 mar 2019, 18:22
door bvds
Voor de beleving snap ik de stap naar een mooie lever zoals de Londinium wel. Je hebt met de DC mini al wel een topmachine trouwens. Voor de smaak hoef je het niet te doen.

Die opmerking van Reiss over dat vlakke malers beter zouden passen bij levers zou ik maar met een korreltje zout nemen. Een hele grote korrel wel te verstaan. De voorkeur voor groot conisch of groot vlak is vooral persoonlijk en alleen relevant bij hele lichte brandingen. Mogelijk dat groot vlak dan een klein voordeel heeft. Bij boontjes met een meer normale ontwikkeling is dat voordeel er zeker niet. En bij donker branding al helemaal niet.

Je kan trouwens ook SSP burrs in je mini doen en dan gaat je Mazzer meer als een grote vlakke maler presteren ondanks het bescheiden schijfformaat.

I.p.v. de Olympus zou ik zeker ook naar de Atom 75E TiN kijken van hetzelfde merk. Die is een stuk kleiner en veel stiller! Maalwerk en prestaties zijn identiek.

En eigenlijk zou je eens groot conisch en vlak naast elkaar moeten proberen. Misschien ben jij juist wel meer fan van conisch!

Frans is bijvoorbeeld van een grote vlakke Compak maler overgegaan op de conische EtzMAX en klaagt sindsdien niet over inferieure koffie. Voor Bobbee geldt hetzelfde sinds zijn overstap van een Olympus op de Niche.

Succes.

Re: Eureka Olympus Ti of Macap MXD extreme of..?

Geplaatst: do 21 mar 2019, 18:56
door fransg
Frans is bijvoorbeeld van een grote vlakke Compak maler overgegaan op de conische EtzMAX en klaagt sindsdien niet over inferieure koffie. Voor Bobbee geldt hetzelfde sinds zijn overstap van een Olympus op de Niche.
Ik heb de R120, als Zeer Grote Vlakke Maler er nog steeds bij, al gebruik ik die bijna nooit voor espresso inderdaad.

Bij wat lichte/harde boontjes doet de Baratza Forté het trouwens (met meer lawaai en meer tijd) uitstekend waar de etzMAX in het Zeer Fijne gebied meer moeite heeft (ook doordat die zijn best doet veel in enkele seconden te malen).

Smaak is in mijn beleving vnl afhankelijk van de gekozen boontjes en de betreffende brander (ikzelf).

Maar Reiss heeft nu recente ervaring met de reusachtige Kafatek en met de EK43 en hij koopt, sinds hij zelf niet meer brandt, voor de aardigheid bonen van zeer veel verschillende specialty branders, dus hij doet wel veel meer brede ervaring op dan ik.

Re: Eureka Olympus Ti of Macap MXD extreme of..?

Geplaatst: do 21 mar 2019, 20:43
door xpresso
Ik had je deze meek al een mailtje gestuurd om langs te komen, Frans:-) Ik kom er zsm op terug.
Maar als jullie een conische maler niet uitsluiten dan moet ik dus ff opnieuw beginnen met orienteren:-) Eureka KRE, M7D, K10 en al die exoten. Voor de volledigheid onze koffie voorkeur: In de midden amerika hoek. Caturra's

Re: Eureka Olympus Ti of Macap MXD extreme of..?

Geplaatst: do 21 mar 2019, 21:45
door Pti
Ik had een k30, toen een kony en daarna een e37s, nu heb ik een Atom 75 Tin. Als de Atom niet verbluffend goed blijkt te zijn is het voor mij 100% zeker, en ga ik weer terug naar een grote conische maler. De vergevingsgezindheid en body in de shots zijn voor mijn thuis/gebruiksituatie ideaal.

Re: Eureka Olympus Ti of Macap MXD extreme of..?

Geplaatst: do 21 mar 2019, 22:57
door @3aan
Ik heb een K30 gehad en heel veel andere malers, waaronder een Versalab m3 hybride maler en de tegenhanger LaCimbali MAX ook hybride, ook verscheidene conische malers, maar hou het nu toch al geruime tijd op een Compak 8 met 83 mm vlak met doseerslede a la Versalab en een vleugje Mazzer (titanium) schijven gemonteerd, minder agressief dan de Compak schijven waardoor iets trager maar een pak stiller en een prima maalsel.

De Versalab heb ik nog. Afbeelding

AfbeeldingAfbeelding


Re: Eureka Olympus Ti of Macap MXD extreme of..?

Geplaatst: do 21 mar 2019, 23:34
door Wedj
Ik ben uiterst tevreden over de stap van de LSM naar de Mythos 1. Zal voorlopig geen andere komen eerder een vervanger voor de Technika4.


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

Re: Eureka Olympus Ti of Macap MXD extreme of..?

Geplaatst: vr 22 mar 2019, 08:33
door bvds
Voordeel van groot vlak is dat er zo veel keuze is en het formaat goed te doen is. Voor grote conische malers valt er niet zo veel te kiezen.

Een Mazzer robur willen de meesten alleen al vanwege het formaat niet op het aanrecht. En al helemaal niet i.v.m. de grote retentie. De Kony is dan al een stuk beter. Anders heb je nog de Compak K10, maar die heeft ook een forse retentie dacht ik. De Etzinger is feitelijk geen big conical vanwege de kleine schijfjes, maar wel groots qua preformance: snel, geschikt voor single dosing en geen retentie. Ik wordt wel blij van de Niche met zijn Mazzer Kony maalwerk: klein en stil, singel dosing, geen retentie, mooi maalsel. Alleen single dosing moet je ding zijn en de Niche vind ik eerlijk gezegd best wel ugly. Beetje Senseo looks met truttige houten pootjes. Los daarvan alleen maar voordelen. Ook nog eens prima bouwkwaliteit voor dat geld.

Voor groot vlak is de keuze enorm: Mahlkonig K30 of opvolger, Eureka Atom 75 TiN of Olympus, Compak 8 serie, Ceado e37 etc.

Ik zou vooral ook kijken naar wat je belangeijk vind: minste retentie, stilste maler of juist mooiste design etc. Het zijn immers allemaal hele goede malers. Ik vind persoonlijk dat de Atom 75 TiN wel het beste totaalpakketje heeft: heel stil, weinig retentie, niet zo groot, relatief voordelig. Er staat trouwens een gebruikte te koop op thuisbarista.nl:

https://www.thuisbarista.nl/forum/viewt ... =11&t=6427

En nogmaals: met SSP burrs in je Mazzer vervalt de nodzaak voor een upgrade!

Re: Eureka Olympus Ti of Macap MXD extreme of..?

Geplaatst: vr 22 mar 2019, 10:10
door bobbee
Check de Niche Zero even! Wordt je blij van. Zowel prijs nieuw als de kwaliteit van het maalsel!

Re: Eureka Olympus Ti of Macap MXD extreme of..?

Geplaatst: vr 22 mar 2019, 12:57
door xpresso
We dwalen een tikje af. Niche heeft geen WAF en nieuwe burrs in mijn huidige maler zie ik niet zitten omdat ik nu al de SJ schijven erin heb zitten. Wat ik uit de reakties opmaak is dat een flat or conisch dus geen uitgemaakte zaak is. Zowel eureka als macap heeft een conische variant beschikbaar. Een Nino is te hoog. We gaan weer ff puzzelen:-)