Re: In naam der espresso ♥️

11
Een maandje later en ik dacht even evalueren en ik voel me net een tekenfilm professor in zijn labje constant experimenteren naar gelukkig wel met heel veel plezier.
Ik heb hele slechte shotjes gehad, echt gadverdamme maar dat heeft denk ik iedereen wel tijdens een dail-in. Ik heb gelukkig ook de allerlekkerste shotjes gemaakt die ik ooit heb gehad.
Ik ben nu een tijdje bezig met de bonen van het hoofdkwartier.
Begonnen met de cuba serrano. De dail-in was moeilijk en ik vond het echt heftig in smaak en vooral geur. Uiteindelijk paar 100 gram verder steeds wat aangepast en dit was denk ik de allerlekkerste koffie die ik ooit heb gehad. Je moet er misschien van houden maar het is een sensatie in smaak.
Vervolgens de vintage en black Betty minder succesvol en even aan de kant gelegd na een halve zak.
Als laatste de Braziliaanse pirayu honey heb ik ook wat lekkers uitgekregen.

Ik vind het soms lastig met tweaken welke kant ik op moet. Er zijn nogal wat variabelen waarmee je kan sturen.
Wil ik langer of korter broeien.
Wil ik grovere of fijnere maling.
Moet de dosering meer of minder.
Temperatuur misschien een graadje of twee lager of juist hoger.

Wat betreft de broei tijden wordt er natuurlijk veel geadviseerd om tussen 25-30 seconden te mikken. Echter merk ik dat mijn shotjes dan niet lekker worden. Ik vind het dan niet in balans en zurig in smaak lijkt het.
Toch zie je bekende baristas dat wel doen op die manier in hun YouTube videos waarin ze laten zien hoe hun dail-in eruit ziet.
Het belangrijkste hierop wat ik verwarrend vind is wanneer je begint met tellen. Met de druk op de pomp of vanaf de eerste druppel in je kop.
Ik zag bijvoorbeeld dat James Hoffman dat deed vanaf hij de pomp aandrukte.
De verschil is eigenlijk mega groot want soms kan 2 tot 3 seconde doorlooptijd al veel uitmaken in de smaak. Bij mijn machine valt de eerste druppel altijd rond 9 tot 10 seconde. Als ik dan pas begin met tellen is mijn doorlooptijd bijelkaar ergens tussen 35-40 seconde. Groot verschil dus als je de traditionele 25-30 aanhoud

Wat zijn jullie ervaringen in doorlooptijden ?

En wat zijn jullie ervaringen met bonen van het hoofdkwartier ? Hebben jullie tips wat betreft deze bonen ?
Espressomachine: Strietman CT1
Maler: DF83V
* SSP LS (Lab Sweet)(Silver Knight Coated)
* SSP MP (Multi-purpose)(Red Speed Coated)
* DLC Espresso burrs

Re: In naam der espresso ♥️

12
Wat zijn jullie bevindingen betreft temperatuur aanpassingen afhankelijk van hoe de bonen zijn gebrand.

Is het bijvoorbeeld een goed idee om de temperatuur iets lager te zetten bij een dark roast ? 90 - 91 graden misschien.
Espressomachine: Strietman CT1
Maler: DF83V
* SSP LS (Lab Sweet)(Silver Knight Coated)
* SSP MP (Multi-purpose)(Red Speed Coated)
* DLC Espresso burrs

Re: In naam der espresso ♥️

13
Het beste is het om het proefondervindelijk vast te stellen in jouw configuratie. Ja, donkere bonen kunnen er mooier uitkomen bij wat lagere druk/temp dan lichtere, maar het hangt ook af van de kwaliteit van de bonen, afstelling maler etc.

Een waarde in ºC is niet te geven want dat hangt er maar vanaf waar die wordt gemeten of ten opzichte van welk meetpunt men een aantal graden aftrekt of optelt en dan op een display toont...
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: In naam der espresso ♥️

14
Ik overweeg daarom ook een workshop/cursus te volgen want hoe hoort een optimale espresso te zijn of meer te smaken. Wanneer is het in balans en hoe herken je dat.

Jammer genoeg zijn de meeste workshops die ik online heb gevonden heel erg gericht op de basis. Dat vind ik zonde van mijn tijd/geld of is het te ver rijden voor mij.

Als iemand in omgeving Amsterdam/Zaanstad iemand kent hou ik mij aanbevolen.
Ik zoek iemand die heel veel ervaring heeft met espresso.
Espressomachine: Strietman CT1
Maler: DF83V
* SSP LS (Lab Sweet)(Silver Knight Coated)
* SSP MP (Multi-purpose)(Red Speed Coated)
* DLC Espresso burrs

Re: In naam der espresso ♥️

15
Hk87 schreef:Ik overweeg daarom ook een workshop/cursus te volgen want hoe hoort een optimale espresso te zijn of meer te smaken. Wanneer is het in balans en hoe herken je dat.

Jammer genoeg zijn de meeste workshops die ik online heb gevonden heel erg gericht op de basis. Dat vind ik zonde van mijn tijd/geld of is het te ver rijden voor mij.

Als iemand in omgeving Amsterdam/Zaanstad iemand kent hou ik mij aanbevolen.
Ik zoek iemand die heel veel ervaring heeft met espresso.
Zoek een goede koffiezaak en proef daar de koffie, vraag hoeveel ze doseren, temperatuur, doorlooptijd etc en koop wat van hun koffie als dank en referentie voor thuis. Daarmee thuis aan de slag en je bespaart je de kosten van zo'n workshop.
Voor fietsen is ook geen workshop, gewoon vallen en opstaan.
Numbers are good but never loose the focus, a quality cup profile is not negotiable!

Re: In naam der espresso ♥️

16
Hk87 schreef: zo 16 jul 2023, 22:55 Wat betreft de broei tijden wordt er natuurlijk veel geadviseerd om tussen 25-30 seconden te mikken. Echter merk ik dat mijn shotjes dan niet lekker worden. Ik vind het dan niet in balans en zurig in smaak lijkt het.
Wat zijn jullie ervaringen in doorlooptijden ?
Ook ik begin te tellen vanaf de eerste drup in het kopje. En ik focus op 30 seconden. Dat heb ik geleerd na heel veel verschillende varianten te hebben uitgeprobeerd.
Nu heb ik het even alleen over de Rancilio Silvia. Ben begonnen met 18 gram gemalen koffie en probeerde de maalgraad te bereiken waarbij ik op een doorlooptijd van30 seconden uitkom. De koffie vond ik echter te slap. Toen iets meer koffie en iets minder fijn malen. Ook weer op 30 seconden vanaf de eerste drup. Uiteindelijk zat er 22 gram gemalen koffie in. Smaak werd beter maar toch niet goed genoeg.
Toen bedacht ik dat de temperatuur niet hoog genoeg zou zijn. Ik zette steeds maar 1 bakkie en na een half uur opwarmen was de temperatuur dus toch nog niet hoog genoeg. Ik ben toen overgegaan op altijd voor ik het eerst bakkie zet naar even het water door te laten lopen in een kopje. Hoeft maar 3 seconden. Dat was weer een verbetering, maar ik vond die dubbele bakkies te groot en om nou de helft weg te doen, dat vond ik ook zonde.
Naar een 14 grams basket en een fijnere maling en dat levert bij mij nu in 30 seconden vanaf de eerst drup een heerlijk bakkie op! Steeds met dezelfde boon!
Ga ik over op een andere boon, dan is de setting die ik nu heb het uitgangspunt en vaak hoef ik alleen iets te veranderen aan de maalgraad.
En ja, dat kost tijd. En dan merk ik ook dat het net weer iets anders gaat dan anderen mij geadviseerd hebben.
Zo gaat dat dus.
Succes!
Machine voor mijn vrouw: QuickMill Aquaviva. Kantoor: Rancilio Silvia PdG V2 en La Pavoni Europiccola, Molen: Mini Mazzer & Mazzer Major.

Re: In naam der espresso [emoji3531]

17
Proefondervindelijk aan de gang gaan onderstreep ik ook. Daarmee parameters gaan wijzigen van wat jij lekker vindt. Sommige koffies extraheer ik afwijkend van wat er standaard voor een espresso staat. Als je een setting hebt is het de truc om de consistentie te houden en aan te passen agv bijvoorbeeld als de koffie ouder wordt etc.




Re: In naam der espresso ♥️

18
Dirk Jan schreef: wo 19 jul 2023, 18:54
Hk87 schreef: zo 16 jul 2023, 22:55 Wat betreft de broei tijden wordt er natuurlijk veel geadviseerd om tussen 25-30 seconden te mikken. Echter merk ik dat mijn shotjes dan niet lekker worden. Ik vind het dan niet in balans en zurig in smaak lijkt het.
Wat zijn jullie ervaringen in doorlooptijden ?
Ook ik begin te tellen vanaf de eerste drup in het kopje. En ik focus op 30 seconden. Dat heb ik geleerd na heel veel verschillende varianten te hebben uitgeprobeerd.
Nu heb ik het even alleen over de Rancilio Silvia. Ben begonnen met 18 gram gemalen koffie en probeerde de maalgraad te bereiken waarbij ik op een doorlooptijd van30 seconden uitkom. De koffie vond ik echter te slap. Toen iets meer koffie en iets minder fijn malen. Ook weer op 30 seconden vanaf de eerste drup. Uiteindelijk zat er 22 gram gemalen koffie in. Smaak werd beter maar toch niet goed genoeg.
Toen bedacht ik dat de temperatuur niet hoog genoeg zou zijn. Ik zette steeds maar 1 bakkie en na een half uur opwarmen was de temperatuur dus toch nog niet hoog genoeg. Ik ben toen overgegaan op altijd voor ik het eerst bakkie zet naar even het water door te laten lopen in een kopje. Hoeft maar 3 seconden. Dat was weer een verbetering, maar ik vond die dubbele bakkies te groot en om nou de helft weg te doen, dat vond ik ook zonde.
Naar een 14 grams basket en een fijnere maling en dat levert bij mij nu in 30 seconden vanaf de eerst drup een heerlijk bakkie op! Steeds met dezelfde boon!
Ga ik over op een andere boon, dan is de setting die ik nu heb het uitgangspunt en vaak hoef ik alleen iets te veranderen aan de maalgraad.
En ja, dat kost tijd. En dan merk ik ook dat het net weer iets anders gaat dan anderen mij geadviseerd hebben.
Zo gaat dat dus.
Succes!
Ik had inderdaad ook wat moeite met een warm bakkie toveren maar ook opgelost met even spoelen als alles op temperatuur is. Eigenlijk gelijk gewoon in mijn kopje om het alvast ook op te warmen. Daarna de puck prep beginnen.

Ik ga eens proberen een 14 grams bakkie neer te zetten. Gelijk een goed excuus om een nieuwe filter basket te kopen. Ik zag namelijk dat ims een nieuwe had ontwikkeld de "big bang". Gelijk besteld 😄. Wel minder geschikt voor fruitige bonen althans de officiële site van ims maar dat moet ik sowieso niet hebben.

Ik merk ook van alle tools wat ik heb gebruikt de wdt heel consistent werkt. Ik zie zelden nog channeling voorkomen en vind het tot nu toe de beste toevoeging voor een goed puck prep. Heeft mij iig. heel goed geholpen.
Espressomachine: Strietman CT1
Maler: DF83V
* SSP LS (Lab Sweet)(Silver Knight Coated)
* SSP MP (Multi-purpose)(Red Speed Coated)
* DLC Espresso burrs

Re: In naam der espresso ♥️

20
fransg schreef: ma 17 jul 2023, 21:44 Het beste is het om het proefondervindelijk vast te stellen in jouw configuratie. Ja, donkere bonen kunnen er mooier uitkomen bij wat lagere druk/temp dan lichtere, maar het hangt ook af van de kwaliteit van de bonen, afstelling maler etc.

Een waarde in ºC is niet te geven want dat hangt er maar vanaf waar die wordt gemeten of ten opzichte van welk meetpunt men een aantal graden aftrekt of optelt en dan op een display toont...
2 tot 3 graden omlaag voor de dark roast heeft wel echt wonderen gedaan in dit geval voor mij.
Hele andere smaak ineens en ineens is het wel lekker geworden 😀
Espressomachine: Strietman CT1
Maler: DF83V
* SSP LS (Lab Sweet)(Silver Knight Coated)
* SSP MP (Multi-purpose)(Red Speed Coated)
* DLC Espresso burrs