Re: In naam der espresso ♥️
121Mooi dat je zo hier zegt.
Machine voor mijn vrouw: QuickMill Aquaviva. Kantoor: Rancilio Silvia PdG V2 en La Pavoni Europiccola, Molen: Mini Mazzer & Mazzer Major.
Ja, bij de mignon lijn ziet dat er zo uit.gilleko B. schreef: vr 25 aug 2023, 22:10 Je doelt op de clumpcrusher? Ja dat is een veel besproken onderdeel. Hij doet wel wat maar niet waarvoor het gemaakt is. Houdt ook een hoop koffie tegen. In ieder geval bij de Olympus.
️
Bij de Olympus. Het kanaliseert de koffiestroom meer dan dat het als een clumpcrusher fungeert. Bij fijne maling toch clumps, niet bij minder fijne maling. Op zich geen probleem, vergt alleen wat meer tijd voor je puckprep. Achter hoopt koffiemaalsel een beetje op. Maar eind van de dag even doorblazen of met de stofzuiger erop.Hk87 schreef:En bij de eerste maling na schoonmaak was er van de 15 gram nog 13 gram over.
2 gram koffie is blijven hangen en ik weet zeker dat dat rond dat dingetje is.
2 gram schrok ik wel van vooral als je een blowup hopper gebruikt zou het technisch gezien veel minder moeten zijn.
Bedankt voor de tips,Swirlyespresso schreef: di 29 aug 2023, 18:43 Welkom en leuk om te lezen dat je zoveel plezier hebt aan de hobby ondanks wat frustratie.
Voor zover ik het allemaal goed gelezen heb klinkt het alsof je gewoon van traditionele koffie houd dus dan zou ik bij Manhattan wegblijven. Die staat bekend als een super light roast brander met behoorlijk experimentele bonen. Sinds een tijd zelfs "verdacht" van bonen die geinfused zijn om de bijzondere smaak profielen te creëren. Belangrijker is dat je naar mijn ervaring Manhattan zeker wel 3-4 weken moet laten staan. Ze branden ook op bestelling dus wat je krijgt kun je nooit meteen gebruiken.
Je hebt het veel over "verse bonen" dus ik wou dat toch maar even benadrukken dat je bonen voor de beste resultaten wel wat moet laten rusten. Gelukkig heb je hier in Nederland een fantastisch aanbod aan branders maar ik zou gezien je voorkeur bij donkere roast blijven en washed process. Weg blijven van light roast en natural process of hele complexe processed bonen (thermal shock/fermented/etc) tenzij je meer wil experimenteren.
Ik vind een wat donkere boon op zijn tijd ook wel lekker en de volgende branders hebben voor mij wel eens een goed aanbod gehad.
Giraffe
Dak (al meer medium/light dan donker)
Lot61
Single Estate Coffee
Tim Wendelboe (Noorse brander, recentelijk gehad en dat was echt fantastisch)
Veel branders doen ook abonnementen en dan kun je aangeven wat je voorkeur heeft qua smaak en branding. Altijd goed op de zak kijken want soms word er niet heel duidelijk gezegd wat het is en dan zit je opeens met filter roast wat net weer lichter is dan espresso.
Heel veel succes!
Terug naar “Alles voor beginners”