Het is niet de bedoeling dat je allerlei trucjes toe moet passen om lekkere espresso te krijgen.
Goed dat je hier je vraag stelt en voel je alsjeblieft geen lastbak. We zijn allemaal ooit ergens begonnen en ik denk dat iedereen hier op het forum wel eens espresso frustratie heeft gehad
We helpen elkaar graag!
Mijn ervaring is:
Donkere (Italiaanse) bonen hebben een flinke tik gehad tijdens de branding. Daarom moet je die met iets meer zachtheid behandelen tijdens het espresso zetten. Deze bonen prefereren daarom een lagere temperatuur en druk.
Lichter gebrande bonen (zoals de Manhattan die je nu drinkt) zijn lichter gebrand. Die gedijen weer beter bij een hogere temperatuur en soms juist ook een hogere druk. Op hoeveel graden heb je je apparaat nu staan? Persoonlijk zou ik je druk dus niet verlagen (maar als je handig bent kan je het uiteraard altijd eens doen om te ervaren wat het doet met de smaak).
Oh trouwens om terug te komen op je vraag wanneer je begint met tellen voor de extractie tijd, ik doe dat wanneer de eerste drup
in je kopje valt.