Re: In naam der espresso ♥️

71
fransg schreef: wo 02 aug 2023, 17:25
PeterOo schreef: wo 02 aug 2023, 17:20 Waar ik wel benieuwd naar ben is wat die lekkere bonen dan waren die @fransw gebruikt.
Java bonen, groen gekocht bij Hoofdkwartier, eigengebrand.

Zit momenteel niet bij Hoofdkwartier in het pakket maar hun andere gebrande bonen zijn ook uitstekend.

https://www.hoofdkwartier-koffiebrander ... ffiebonen/
Ah, de Blawan, die brand ik zelf ook graag, maar vraag me altijd af of het niet beter kan.
Ik zal hun gebrande bonen eens proberen.
Odyssey Argos - Lagom P64 - Hario Switch

Re: In naam der espresso ♥️

72
PeterOo schreef: wo 02 aug 2023, 19:28 Ah, de Blawan, die brand ik zelf ook graag, maar vraag me altijd af of het niet beter kan.
Ik zal hun gebrande bonen eens proberen.
Dit was de branding, ruim 2 weken geleden dus de bonen hebben op hun gemak kunnen rusten. Met #98 een fractie lichter dan waar ik op mik maar se gedragen zich gelukkig niet 'lichtgebrand'.

Ethiopische bonen die ik per ongeluk op #104 had gebrand vind ik vervelend en die zijn dan nog een stuk beter ontwikkeld dan die lastpakken van #114 ;-)
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino

Re: In naam der espresso [emoji3531]

73
gilleko B. schreef:Ik heb het wel eens genoemd, in den prille ochtend in het donker van bed naar benee. Totaal stilte, zacht lampje aan boven espressomachine, acaia aan en plaatsen, kopje erop, spiegeltje plaatsen, malen, bottemless
en puckprep, en, een straaltje voorziet een rustgevend gekletter in het kopje, allemaal in totale serene ochtendstilte zonder last van partner en kinderen. Je mist wel een hoop innerlijke rust als je geen espresso maakt.

Afbeelding
Wat enorm herkenbaar. Wekker 15 min eerder om tijd te hebben voor een rustig espresso moment in mijn uppie voor de drukte aanbreekt.

Re: In naam der espresso [emoji3531]

74
rolholrol schreef:
gilleko B. schreef:Ik heb het wel eens genoemd, in den prille ochtend in het donker van bed naar benee. Totaal stilte, zacht lampje aan boven espressomachine, acaia aan en plaatsen, kopje erop, spiegeltje plaatsen, malen, bottemless
en puckprep, en, een straaltje voorziet een rustgevend gekletter in het kopje, allemaal in totale serene ochtendstilte zonder last van partner en kinderen. Je mist wel een hoop innerlijke rust als je geen espresso maakt.

Afbeelding
Wat enorm herkenbaar. Wekker 15 min eerder om tijd te hebben voor een rustig espresso moment in mijn uppie voor de drukte aanbreekt.
Ja, een coach, psychotherapeut of een geestverruimende reis naar India is echt niet nodig. In dit licht is de aanschaf van mooie koffie spulletjes icm een halfuurtje eerder opstaan een koopje.

Afbeelding


Re: In naam der espresso ♥️

77
fransg schreef: wo 02 aug 2023, 19:56
Dit was de branding, ruim 2 weken geleden dus de bonen hebben op hun gemak kunnen rusten. Met #98 een fractie lichter dan waar ik op mik maar se gedragen zich gelukkig niet 'lichtgebrand'.

Ethiopische bonen die ik per ongeluk op #104 had gebrand vind ik vervelend en die zijn dan nog een stuk beter ontwikkeld dan die lastpakken van #114 ;-)

Java Blawan B13-T98-Moist1.2-Dty376.0AUC359-23-07-16.png
Fancy apparatuur. Ik moet het doen met een Gene Cafe en een kookwekker.
Jij brandt hem wel wat sneller dan ik meestal doe zie ik. Deze keer ook eens wat sneller gebrand: 4m op 160 en dan in 8 minuten tot net na first crack. Die smaakt al beter, zo direct uit de brander.
Laatst gewijzigd door PeterOo op do 03 aug 2023, 22:11, 1 keer totaal gewijzigd.
Odyssey Argos - Lagom P64 - Hario Switch

Re: In naam der espresso ♥️

79
Alhier (Zuid Duitsland) zuchten wij bij het bocht dat in onze vakantie woning door een Delonghi koffie automaat geproduceerd word, nog 10 dagen afzien, mijn European Coffee Trip app adviseert een rit naar Basel omdat daar de dichtsbijzijnde fatsoenlijke koffie tent zit, vakantie, het blijft afzien ;)

Re: In naam der espresso ♥️

80
Hk87 schreef: di 01 aug 2023, 19:55 Een fantastische ontmoeting net gehad met Frans. Ik zal mijn best doen te beschrijven wat we hebben gedaan, heel leuk en leerzaam geweest voor mij.

Allereerst over Frans echt een geweldig sympathieke man met een super indrukwekkend arsenaal aan koffie gerelateerde spullen en de nodige kennis erbij.
Ik zie hem als het ware als de eind baas van de koffie wereld. De bodem van de rabbit hole. Hij heeft het echt allemaal en daarom misschien wel voor mij de beste ervaring die je kan hebben als beginneling in de wereld van koffie. 8-)
Echt super dankbaar hiervoor.

Ik heb natuurlijk ook mogen genieten van heerlijke koffie. We zijn begonnen met zijn bonen en machine/maler. Dit ter referentie van hoe het hoort te zijn in smaak.
Ik kan het niet echt anders beschrijven als een super romig en zachte lekkere espresso die je altijd wel kan drinken.
Vervolgens deze bonen met mijn machine en maler geprobeerd en gek genoeg in smaak bijna identiek op temperatuur na maar dat kwam omdat mijn machine nog niet helemaal optimaal was opgewarmd. Misschien iets minder romig maar het verschil was er bijna niet. Ik dacht dat er een veel groter smaak verschil zou zijn tussen onze apparatuur.
Conclusie is in ieder geval dan ook gelukkig dat er niks mis is met mijn machine of maler.

We hebben toen de bonen van Manhattan geprobeerd in de machine van Frans en het viel hem al snel op dat desondanks de bonen er van buiten uit zien als een medium roast in werkelijkheid toch een licht roast moet zijn. Dit heeft hij ook bevestigd met een meting waarvoor hij een apparaat heeft. Deze bonen hebben dan ook nogal wat werk nodig om een goede smaakprofiel te kunnen pakken waardoor ik dus zo een grote moeite had om er een redelijk bakje koffie van te maken.
De koffie was ook niet echt lekker en dat is simpelweg de smaak profiel van de roaster met deze bonen. Je moet er vden.
En dat schijnt wel vaker te zijn met roasters als Manhattan of van friedhats waar ik ook de grootste moeite mee had.
Het zijn hippe tenten met bijzondere bonen in smaakprofiel maar of je daar nou vrolijk van wordt, mijn conclusie is van niet.
Ik heb het voor mijn zelf dus onbewust heel moeilijk gemaakt met bonen die lastiger zijn in extractie, vooral met de setup machine wat ik tot mijn beschikking heb. Niet dat het niet kan maar dan zal ik aanpassingen moeten doen in druk, temperatuur en eventueel andere middelen om er wat moois uit te krijgen. Dat is lastig aansturen voor iemand die nog net geen twee maanden espressos maakt. En ook al zou alles dan perfect gaan heb je nog steeds bonen die zo abstract kunnen zijn in smaak, daar moet je echt maar net van houden.
Zelfde verhaal met de tweede zakje bonen ook van Manhattan, weer als licht roast uit de test gekomen. Smaak is niet slecht maar echt geweldig is het ook zeker niet en daar kan een machine nauwelijks verandering in brengen.

Ik heb mijn les geleerd en voel me ook gerustgesteld. Dit was heel waardevol om te ervaren op deze manier en ben Frans dan ook super dankbaar. En ook bedankt voor alle leden die hierin met mij hebben mee gezocht naar een oplossing.

Als je nog nieuw bent dan is het een beetje een dilemma en ben je denk ik snel geneigd om te zoeken naar verschillende bonen en smaakprofielen. Want hoe weet je nou wat je lekker vind zonder het geprobeerd te hebben.
Ik denk dat juist daar veel roasters inspelen met een aantrekkelijk beschrijving en een leuk verhaal/presentatie van hun assortiment.
Dus als ik een tip mag geven aan iemand die dit leest en net als mij nieuw is. Laat de hipster plekken voor wat het is. Dat zijn vaak voor mensen die al ver gevorderd zijn en of even iets heel anders willen proberen. Niks mis mee dus maar hou dat zeker in gedachte als je bonen haalt die ook nog een stuk duurder zijn.
Goeie tip. Ik ben heel erg druk met inlezen hier. Mij is alleen niet altijd duidelijk, misschien net als jij eerst, wat voor boon ik nu heb. Is het licht, medium of donker. Niet overal wordt dit vermeld en per brander zit hier ook verschil in heb ik begrepen.
Mahlkönig Home X54, ECM Synchronika met flow control.