Hallo beste mensen,
Ik heet hasan, ben sinds kort lid op de forum en heb een haast obsessieve liefde voor koffie. Koffie zit bij ons ook van huis uit in de familie. Ik heb zon beetje elke soort koffie wel gehad tot ik ongeveer een jaar geleden een keer fantastische espresso had geproefd en nu wil ik eigenlijk niks anders meer. Espresso zag ik altijd als een zuur/bitter smerig slokje koffie en eerlijk gezegd zullen denk ik vele dat ook zo ervaren omdat de aanbod over het algemeen heel slecht kan zijn .
Ik ga vandaag dan eindelijk voor het eerst zelf espresso maken. Ik weet dat dit gepaard zal gaan met veel trail en error. Ik heb gewoon een paar fantastische espressos gehad en dacht dit moet ik zelf ook in huis krijgen. Dat gezegd te hebben is ook een van de redenen dat ik het zelf wil doen is omdat ik ook maar al te vaak hele slechte koffie voorgeschoteld heb gekregen. Even een espressobar binnen lopen betekent helaas lang niet altijd dat het ook lekker zal smaken helaas. Ik ben dat gewoon zat.
Na eerder al een profitec go aangeschaft te hebben komt vandaag dan ook de Eureka mignon turbo koffiemaler binnen. Super excited. Een aantal accessoires ook al reeds aangeschaft en een aantal nog in overweging maar ik denk dat dit een redelijk instap zal zijn in espressos.
Ik heb al wat dingen gezien en gelezen en weet inmiddels goed hoe complex het kan zijn om een goede espresso neer te zetten. Ik was vandaag in Utrecht bij een espressobar van een Meervoudig Dutch Barista Championship-finalist. Fantastisch apparatuur alleen de koffiemaler van mahlkonig weet ik dat het al een paar duizend euro kan kosten laat staan wat zon la marzocco zal kosten die hun hadden staan. Dan de espresso zelf en ik bedoel dit echt niet lullig maar een van de smerigste die ik ooit heb gehad. Lauw en zuur kan er geen andere woorden aan geven. Ik schrik er wel een beetje van en wil echt leren waarom dit gebeurt. Het was nogal een teleurstelling omdat dit weer de zoveelste espressobar is met geen lekkere espresso en bijna demotiverend want je zou zeggen als het hun niet eens lukt consequent een lekker bakkie neer te zetten wat zullen dan mijn kansen zijn hierin. Dat terzijde, gelukkig is mijn drive groter en ik moet dit hoe dan ook (veel) beter doen.
Bekende barista als James Hofmann en zijn YouTube videos zullen de vele wel kennen hier.
In 1 van zijn videos gaat het over dosages en hoeveel gram koffie je kan nemen, eigenlijk zegt hij daarbij dat het makkelijker zal zijn om goede resultaten te behalen met een kleinere dosis. Het lijkt alsof vele standaard 18-20 gram dosages aanhouden en ik vroeg me af wat jullie ervaringen zijn betreft dosages.
Zou het makkelijker zijn om bijvoorbeeld te werken met 14-15-16 gram.
Hoe ervaren jullie dat en is het eigenlijk wel een goed idee om bijvoorbeeld 14 of 15 gram koffie te hebben in een 18grams basket ?
De veteranen hier zullen het vast weten dat de standaard filterhouders geleverd bij de machine vaak van slechte kwaliteit zijn.
Ik zie dat IMS en VST vaak worden genoemd als de beste.
Van wat ik heb begrepen tussen die twee is de VST een wat gemakkelijker filter om mee te werken als de IMS.
Wat zijn jullie ervaringen daarmee ?
Ik weet dat smaken verschillen maar wil toch even vragen met welke zaken jullie goeie ervaringen hebben als het om koffiebonen gaat. Ik vind de aanbod een beetje overweldigend en ik merk ook dat de prijzen flink kunnen uiteenlopen. Van €6,50 voor een zakje naar €15 voor een specialty.
Mijn voorkeur gaat uit naar afhalen en dan binnen een straal van 20-25km rond Amsterdam. Online kan eventueel ook.
Tips hierbij zijn zeer welkom.
Wat mij betreft is alles welkom aan tips, tricks en adviezen. Ik wil hierbij ook iedereen bedanken want hier op dit forum heb ik al veel geleerd.
In naam der espresso ♥️
1 Espressomachine: Strietman CT1
Maler: DF83V
* SSP LS (Lab Sweet)(Silver Knight Coated)
* SSP MP (Multi-purpose)(Red Speed Coated)
* DLC Espresso burrs
Maler: DF83V
* SSP LS (Lab Sweet)(Silver Knight Coated)
* SSP MP (Multi-purpose)(Red Speed Coated)
* DLC Espresso burrs