Mijn profiel is slechts een verbeterde vertaling van een professioneel drumroasterprofiel naar de Gene Cafe. Het originele profiel voor de Gene bevatte wat fouten door een verkeerde interpretatie van de drumroasterprofielen. Het is niet een exotisch profiel zoals die van Claus Fricke maar een algemeen profiel.
De afwijking op het profiel is de tijd tot eerste krak die men doorgaans bij een drumroaster rond de 9:30 wil hebben. Dit is echt niet mogelijk met de Gene zonder de bonen te verbranden. Een standaard profiel voor een drumroaster is 5 minuten tot geel/caramel (150C beantemp), 9:30 min tot begin eerste krak en 1:30-3:30min erna end of roast. Je gaat dan uit van een stijle curve aan het begin (droogfase), daarna een wat vlakkere curve tot aan eerste krak en daarna wat tijd om de smaak te ontwikkelen.
Voor hele lichte brandingen zijn er andere profielen en is de Nordic Roasting Style beter geschikt. De Gene mist echter de massa om echt een mooie ontwikkeling van de smaak te garanderen zonder groter kans te hebben de branding te stallen. De lichte profielen gaan vaak uit van het terugdraaien van de temperatuur net voor eerste om eerste krak heel rustig te laten verlopen. Door het ontwerp van de Gene en het ontbreken van de massa om dit te bereiken zijn dit soort profielen nagenoeg onmogelijk.
Re: Eerste roast Gene-Cafe
21Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60