Re: Eerste roast Gene-Cafe

21
Mijn profiel is slechts een verbeterde vertaling van een professioneel drumroasterprofiel naar de Gene Cafe. Het originele profiel voor de Gene bevatte wat fouten door een verkeerde interpretatie van de drumroasterprofielen. Het is niet een exotisch profiel zoals die van Claus Fricke maar een algemeen profiel.

De afwijking op het profiel is de tijd tot eerste krak die men doorgaans bij een drumroaster rond de 9:30 wil hebben. Dit is echt niet mogelijk met de Gene zonder de bonen te verbranden. Een standaard profiel voor een drumroaster is 5 minuten tot geel/caramel (150C beantemp), 9:30 min tot begin eerste krak en 1:30-3:30min erna end of roast. Je gaat dan uit van een stijle curve aan het begin (droogfase), daarna een wat vlakkere curve tot aan eerste krak en daarna wat tijd om de smaak te ontwikkelen.

Voor hele lichte brandingen zijn er andere profielen en is de Nordic Roasting Style beter geschikt. De Gene mist echter de massa om echt een mooie ontwikkeling van de smaak te garanderen zonder groter kans te hebben de branding te stallen. De lichte profielen gaan vaak uit van het terugdraaien van de temperatuur net voor eerste om eerste krak heel rustig te laten verlopen. Door het ontwerp van de Gene en het ontbreken van de massa om dit te bereiken zijn dit soort profielen nagenoeg onmogelijk.
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60

Re: Eerste roast Gene-Cafe

22
Erik82 schreef: Die 205C is echt te laag. Je zult aan het begin van de eerste krak hem eerder richting 220-225C moeten draaien.
Ehhh, Ok?
Ik deed het volgens de methode die je zelf opgaf.
Je schreef namelijk, dat ik na de eerste krak de temperatuur ongeveer 25c naar beneden moest doen.
Vanaf 230c kom ik dan uit op 205c. De bonen stopten daarna ook vrij direct met poppen.
Dan 1 minuut later weer terug naar 230c-235c en daar 2-3.30 minuten op laten staan.
Dat heb ik precies zo gedaan.
Erik82 schreef: - Bonen erin en op 230c zetten
- Rond diezelfde tijd (10-11 min) begint eerste krak
- Temperatuur bij echte start eerste krak wat naar beneden (+/- 25c) want bonen zijn dan exothermisch
- Na de eerste minuut van eerste krak de temperatuur omhoog richting de 230-235c.

Re: Eerste roast Gene-Cafe

23
Oeps. Was vanmorgen op de tablet aan het typen en dat is toch niet altijd even handig. Ik heb het aangepast. Die 25C moest 225C zijn en dat heb ik nu aangepast in de originele post. Gaat toch een stuk makkelijker achter de laptop.
Strietman CT2 (pre-order), LWW EG-1 (CORE en ULTRA), Lagom 01 - 102OM, Pietro pro brewing, LWW The BIRD, Orea V4, V60

Re: Eerste roast Gene-Cafe

24
Ik roosterde altijd al ongeveer volgens Eriks profiel (al voor Erik hier op het forum kwam ;) ), maar heb het naar aanleiding van zijn onderzoekje wel wat proberen aan te passen. Mij lukt het echter ook niet precies volgens dat profiel. Vaak heeft mijn machine net wat meer tijd nodig, meestal hobbel ik er ongeveer een minuut achter aan, als het ware.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder

Re: Eerste roast Gene-Cafe

25
Ik heb precies hetzelfde. Mijn gene café haalt ook de tijden van erik niet... In de winter (tot 15c buiten temperatuur) brand ik binnen onder de afzuigkap. Anders krijg ik meteen een veel langere brandtijd.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’

Re: Eerste roast Gene-Cafe

26
Ben benieuwd type nu op de eifoon.
Vanavond het verschil kunnen proeven tussen de claus Fricke metode en het profiel van Erik.
De slow roast van Claus levert tov de Eriks een monder zuur en zachtere smaak op. Als minder liefhebber van zuur zou ik dus de slow roast bij de sidamo prefereren. Ik meende zelfs een vleugje vanille te proeven.
Ga er nog eens mee aan de slag deze week.
Home: faema e61 originale,Mythos1, Eureka Specialita en nog genoeg 😀

Re: Eerste roast Gene-Cafe

27
Wedj schreef: eerst 8 minuten op 160 graden, dan snel afkoelen en dan in een voorverwarmde gene.
Op naar 235, had een max totale tijd tot en met eerste crack van 16 minuten.
Die begrijp ik niet helemaal.
Eerst de bonen 8 minuten op 160 graden houden, haal je ze er dan uit om snel af te koelen?
Dan de Gene weer voorverwarmen en dan de bonen er weer in en naar 235graden ?