hoe krijg ik een zoetere koffie uit mijn levermachine
hoe krijg ik een zoetere koffie uit mijn levermachine
Berichtdoor Ednar » do 02 mei 2019, 17:51
Beste Koffievrienden,
Ik probeer de zuurtegraad een beetje naar beneden te halen, maar zie door de bomen het bos niet meer
Machine Londinium L r (zonder digitale upgrade)
mahlgut tamper en dozer.
Ceado e37 s molen.
Heel veel filterbakjes, maar gebruik momenteel een IMS 24 .
Ik doseer 18 gram en probeer rond de 25/30 sec op 36 gram te komen.
Het blijft een beetje te zuur naar mijn smaak, wat doe ik fout?
Hoor graag jullie input.
Alvast hartelijk dank
Ik probeer de zuurtegraad een beetje naar beneden te halen, maar zie door de bomen het bos niet meer
Machine Londinium L r (zonder digitale upgrade)
mahlgut tamper en dozer.
Ceado e37 s molen.
Heel veel filterbakjes, maar gebruik momenteel een IMS 24 .
Ik doseer 18 gram en probeer rond de 25/30 sec op 36 gram te komen.
Het blijft een beetje te zuur naar mijn smaak, wat doe ik fout?
Hoor graag jullie input.
Alvast hartelijk dank
Londinium L r - Ceado E 37S - Ims baskets - St. Anthony tampers - Brandzaak bonen
Re: hoe krijg ik een zoetere koffie uit mijn levermachine
Berichtdoor Pti » do 02 mei 2019, 18:21
Welke bonen op welke temperatuur?
Meer zoetigheid is meestal lager doseren en fijner malen om elk beetje maltose en caramel uit de boon te extraheren.
Meer zoetigheid is meestal lager doseren en fijner malen om elk beetje maltose en caramel uit de boon te extraheren.
Re: hoe krijg ik een zoetere koffie uit mijn levermachine
Berichtdoor Ednar » do 02 mei 2019, 18:53
Yellow bourbon uit Brazilië..
Temperatuur weet ik eigenlijk niet..neem aan dat het de juiste is..zal het straks eens meten..denk rond de 93 .
Temperatuur weet ik eigenlijk niet..neem aan dat het de juiste is..zal het straks eens meten..denk rond de 93 .
Londinium L r - Ceado E 37S - Ims baskets - St. Anthony tampers - Brandzaak bonen
Re: hoe krijg ik een zoetere koffie uit mijn levermachine
Berichtdoor Pti » do 02 mei 2019, 18:59
Door slechts 18gr in een bakje voor 24gram te stoppen doseer je trouwens een kwart minder dan waar het bakje voor gemaakt is! + Of - 1 gram is bij die precisie bakjes al veel en waarom zou je als je een hele collectie hebt?
Is het zuur, als zuur van onderextractie? Of meer zuur van de koffie zelf? En misschien is je koffie wel te vers, bij brazil YB denk ik aan naturals en die mogen wel wat langer liggen na branding. En met langer bedoel ik ook echt gewoon twee weken dat kan een onwijs groot verschil maken.
Is het zuur, als zuur van onderextractie? Of meer zuur van de koffie zelf? En misschien is je koffie wel te vers, bij brazil YB denk ik aan naturals en die mogen wel wat langer liggen na branding. En met langer bedoel ik ook echt gewoon twee weken dat kan een onwijs groot verschil maken.
Re: hoe krijg ik een zoetere koffie uit mijn levermachine
Berichtdoor Wijmaar » do 02 mei 2019, 19:13
Ik moest na de overgang naar een Strega ook even zoeken. Bij mij lag het uiteindelijk in het loslaten van de 25s doorlooptijd, voor hevels schijnt / blijkt deze minder belangrijk te zijn.
Voor mij was het dus een kwestie van fijner malen / langere doorloop.
Verstuurd vanaf mijn MI 9 met Tapatalk
Voor mij was het dus een kwestie van fijner malen / langere doorloop.
Verstuurd vanaf mijn MI 9 met Tapatalk
Re: hoe krijg ik een zoetere koffie uit mijn levermachine
Berichtdoor Ednar » do 02 mei 2019, 19:45
Ik denk ook dat ik het in een langere doorloop moet zoeken..hoe lang is jouw doorloop bij de strega?
Groeten Edward
Groeten Edward
Londinium L r - Ceado E 37S - Ims baskets - St. Anthony tampers - Brandzaak bonen
Re: hoe krijg ik een zoetere koffie uit mijn levermachine
Berichtdoor Capulus » do 02 mei 2019, 19:57
Meestal tussen de 32 en 45 seconden (strega).Ik denk ook dat ik het in een langere doorloop moet zoeken..hoe lang is jouw doorloop bij de strega?
Groeten Edward
Espresso; Bezzera Strega; Niche zero.
Filter: Kinu m47; V60, Aeropress ...
Roaster: Huky500
Filter: Kinu m47; V60, Aeropress ...
Roaster: Huky500
- cremalover
- Berichten: 6403
- Lid geworden op: di 24 mar 2009, 10:23
Re: hoe krijg ik een zoetere koffie uit mijn levermachine
Berichtdoor cremalover » vr 03 mei 2019, 07:46
Smaak van koffie waaronder zuur of meer zoet wordt grotendeels bepaald door de branding .
De machine en molen maken niet zo veel uit.
De machine en molen maken niet zo veel uit.
Re: hoe krijg ik een zoetere koffie uit mijn levermachine
Berichtdoor bvds » vr 03 mei 2019, 07:59
Wellicht is het ook zaak te wennen...
De genoemde Brasil is al best een zuurarme koffie en Fascino is niet van het lichte branden. Maar toch is deze koffie een stuk complexer dan de Napolitaanse koffie. Wellicht eerst eens een Italian koffie gaan gebruiken? Die heeft Fascino namelijk ook. Die is zeker minder donker dan alles wat Napels te bieden heeft, maar zuurarmer dan je huidige Yellow Bourbon.
En anders zou ik zeggen nodig een ervaren koffieprater uit de buurt bij je thuis uit. Samen hebben jullie dan meteen door of het een smaak of techniek dingetje is. Hands on uitleg schiet ook meer op dat wat welgemeende en goed bedoelde tips over dosering, fijnheid, branding, doorloop, temperatuur etc.
Succes.
In vergelijking met Napolitaanse stijl koffie is bijna alles zuur. De Zuid-Italiaanse koffie is namelijk zeer donker gebrand. Zo donker dat alle van nature aanwezige zuren in koffie niet meer terug te proeven zijn.eigenlijk pas echt op jacht na een bezoek aan Napels, waar je eigenlijk nergens slechte koffie krijgt.
De genoemde Brasil is al best een zuurarme koffie en Fascino is niet van het lichte branden. Maar toch is deze koffie een stuk complexer dan de Napolitaanse koffie. Wellicht eerst eens een Italian koffie gaan gebruiken? Die heeft Fascino namelijk ook. Die is zeker minder donker dan alles wat Napels te bieden heeft, maar zuurarmer dan je huidige Yellow Bourbon.
En anders zou ik zeggen nodig een ervaren koffieprater uit de buurt bij je thuis uit. Samen hebben jullie dan meteen door of het een smaak of techniek dingetje is. Hands on uitleg schiet ook meer op dat wat welgemeende en goed bedoelde tips over dosering, fijnheid, branding, doorloop, temperatuur etc.
Succes.
Espresso: Elektra MCAL / Olympia Cremina '82 / Cafelat Robot / Niche Zero / Eureka XL
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs
Filter: Hario V60 / Chemex / Delter / Melodrip / Comandante MK3 Nitroblade / MK Vario + Ditting steel burrs
Terug naar “Hefboom- / lever apparaten”
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign