Ik warm filterhouder niet vaak voor, toch mooie crema.
Inderdaad lijkt dat water veel te zacht. Overigens, crema is niet lekker. Proef maar eens een beetje crema.
Geen goede cremalaag
Re: Geen goede cremalaag
Berichtdoor fransg » wo 17 jul 2019, 14:10
100% pure cacao is evenmin een genot, maar dat is juist het leuke van chocolade, dat het met wat grediënten erin meer dan verrukkelijk kan wezen.Ik warm filterhouder niet vaak voor, toch mooie crema.
Inderdaad lijkt dat water veel te zacht. Overigens, crema is niet lekker. Proef maar eens een beetje crema.
Evenzo met espresso. Daarop / erdoor proevend vind ik crema best lekker.
En crema is op zich eigen ook verrukkelijk te maken, als je het uitlepelt over wat vanillia poeiersuiker bevobbeld.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino
-
- Berichten: 6
- Lid geworden op: di 09 jan 2018, 21:49
Re: Geen goede cremalaag
Berichtdoor Flaterik007 » zo 21 jul 2019, 13:20
yep, machine staat minimaal 1 uur aan voordat ik koffie zet. En ja natuurlijk portafilter. Van dat water, is dat zo? Ik heb laatst een reparatie gehad van 350 Euries omdat de boel HELEMAAL potdicht zat. Toen ben ik overgestapt naar dit water. Voorheen water met veel meer residu. Dus als ik dit water blijf gebruiken, zakjes eruit voor betere smaak?
Re: Geen goede cremalaag
Berichtdoor Pti » zo 21 jul 2019, 13:38
Het nadeel is dat water dat voor lange termijn op kalkaanslag/ketelsteen zorgt ook het water is dat de beste smaak heeft voor espresso.
Als je dat weet, kun je gewoon periodiek ontkalken en zorg je er preventief voor dat er geen rekeningen komen van €350, daarvoor moet je echter wel weten wat je doet.
Als je dat niet wil of weet, dan accepteer je de kleine klap op t gebied van koffiekwaliteit, in ruil voor gemak en speel je het dus op safe. Bijvoorbeeld met een Natrium ontharder.
Als je dat weet, kun je gewoon periodiek ontkalken en zorg je er preventief voor dat er geen rekeningen komen van €350, daarvoor moet je echter wel weten wat je doet.
Als je dat niet wil of weet, dan accepteer je de kleine klap op t gebied van koffiekwaliteit, in ruil voor gemak en speel je het dus op safe. Bijvoorbeeld met een Natrium ontharder.
Re: Geen goede cremalaag
Berichtdoor @3aan » zo 21 jul 2019, 15:16
"Ionenwisselaar"Bijvoorbeeld met een Natrium ontharder.
Gaggia Orione - 1973 - Vibiemme Pistone 2017 in wederopbouw - Ceado E37s
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.
Volg Adriaans koffiekar op fb.com/A3koffie
Op FB staan de openbare gelegenheden waar ik met koffie sta.
Re: Geen goede cremalaag
Berichtdoor Nelus » zo 21 jul 2019, 19:19
In de bierwereld, met name “speciaalbieren” is een hoog mineralen, vooral Ca en Mg van belang voor de smaak van het uiteindelijke bier.
In het zuiden van Nederland en in België heeft me zeer hard water vanwege de mergelgrond die vol Ca en Mg zit. Daarom komen bier types zoals tripel en blond uit het zuiden.
Pilsener daarentegen vereist juist weer zeer zacht water, met weinig mineralen. Vandaar dat dit van oorsprong een “westers” biertje is.
Tegenwoordig gooien brouwerijen in hun ketels gewoon mineralen in poedervorm, die het water uit de zuidelijke regionen imiteren.
Ik vind dat wel interessant, ook bij wijndruiven is de grond bepalend voor de smaak. Bijvoorbeeld de kalkgrond waarop de Chardonnay goed gedijt.
In Indonesische koffies proeven we duidelijk vulkanische grond, en zo ook in het koffie zetwater blijkbaar zijn mineralen erg van belang voor de smaak. Althans, dat schijnt men te kunnen proeven.
In het zuiden van Nederland en in België heeft me zeer hard water vanwege de mergelgrond die vol Ca en Mg zit. Daarom komen bier types zoals tripel en blond uit het zuiden.
Pilsener daarentegen vereist juist weer zeer zacht water, met weinig mineralen. Vandaar dat dit van oorsprong een “westers” biertje is.
Tegenwoordig gooien brouwerijen in hun ketels gewoon mineralen in poedervorm, die het water uit de zuidelijke regionen imiteren.
Ik vind dat wel interessant, ook bij wijndruiven is de grond bepalend voor de smaak. Bijvoorbeeld de kalkgrond waarop de Chardonnay goed gedijt.
In Indonesische koffies proeven we duidelijk vulkanische grond, en zo ook in het koffie zetwater blijkbaar zijn mineralen erg van belang voor de smaak. Althans, dat schijnt men te kunnen proeven.
Faema Lambro - Mazzer Major E
Re: Geen goede cremalaag
Berichtdoor Nelus » zo 21 jul 2019, 19:21
100% pure cacao is evenmin een genot, maar dat is juist het leuke van chocolade, dat het met wat grediënten erin meer dan verrukkelijk kan wezen.Ik warm filterhouder niet vaak voor, toch mooie crema.
Inderdaad lijkt dat water veel te zacht. Overigens, crema is niet lekker. Proef maar eens een beetje crema.
Evenzo met espresso. Daarop / erdoor proevend vind ik crema best lekker.
En crema is op zich eigen ook verrukkelijk te maken, als je het uitlepelt over wat vanillia poeiersuiker bevobbeld.
Leuk om daar crumbs van te maken, en die over ijs te kunnen krummelen
Faema Lambro - Mazzer Major E
Terug naar “Alles voor beginners”
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign