Mijn eerste microfoam
Hoe maak ik een goede... nee, de beste espresso? Hoe schuim ik melk op? Hoe maak ik koffie met een ESE espresso serving? Stel hier je vragen of lees het antwoord!
Mijn eerste microfoam
Berichtdoor Werner vg » di 15 okt 2019, 16:03
Enkele weken enthousiast aan het experimenteren met opschuimen, zowel volle melk als afwasmiddel.
Mogelijk kunnen andere newbies een licht opsteken hoe je met trial en error tot microfoam komt.
De weg van melk naar microfoam = Nooit opgeven, ooit lukt het !
Attributen
Profitec Pid 600
Stoompijp 1.4 bar
Reinigingsdoekje stoompijp
Mota melkkan 500ml telkens met koud water afgespoeld na iedere try out.
Volle melk 3.2% eiwit of hoger net uit ijskast
Geen thermometer maar in principe niet nodig
Maar ook...veel geduld en...oefenen
Vooraf forum afgeschuimd op zoek naar info en visualisatie via Youtube.
Wat ik vooral miste...hoe ziet microfoam eruit en hoe voelt het aan.
Als blinkende verf ? ....genoeg gehad...zonder effectief microfoam te hebben.
Lobbig ? Tja...hoe moet ik dat interpreteren naar iets tastbaar ?
In de beginfase meermaals een eureka gevoel niettegenstaande ik enkel bovenin luchtige schuimmelk had en onderin...warme melk.
Hoe weet je nu wanneer je echt microfoam hebt ?
Indien mogelijk bij jou plaatselijke koffiebar even een vinger in de foampap duwen, dan weet je waar je naartoe moet werken. Of misschien krijg je wel een try out of tips.
Ik omschrijf microfoam als fluffy, luchtbelletjes zijn niet te onderscheiden,
foam vormt 1 geheel.
Als je je vinger erin duwt mag je niet voelen waar foam en melkscheiding zich situeert.
Foam plakt aan je vinger als verf maar iets luchtiger...mag niet nadruppen want dan is consistentie niet dik genoeg en heb je geen microfoam.
Een druppel na 3 sec... no go !
In een kopje tot de rand gevuld staat microfoam wat bol.
Na walsen met je kannetje mag je geen lagen meer hebben melk vs foam.
De melk is opgegaan in het foam en vice versa.
Uitschenken oogt romig met dikke straal maar met voldoende flow
Hoe ik tewerk ging en wat er fout liep :
Je moet ergens beginnen....tip stoompijp lukraak in de melk...resultaat warme melk
Vervolgens tip net onder het oppervlak tot melkkannetje te warm werd...en afwisselend tip wat dieper
Hmm...toch al schuim....
Zo had ik geregeld veel schuim, dan weer wat minder....maar onderin steeds warme melk.
Nooit homogeen schuim, zelfs niet na walsen. Bovendien was mijn schuim steeds te lopend.
Vingertest ! Foam mag niet nadruppelen.
Soms mn kannetje iets te warm laten worden...Auch !
Als je dan al enkele weken dit ritueel hebt ondergaan wil je al wel eens koffiedik kijken.
Maar ineens lukt het dan...en gelukkig wist ik nog wat leidde tot de doorbraak.
Het luistert allemaal nauw. Zo doe ik het maar mogelijk zij er nog manieren om tot
microfoam te komen.
Kannetje vullen met met koude melk tot net voor begin tuitje
Condens uit stoompijp blazen en stoomwieltje zo plaatsen zodat je met
kleine beweging vol stoom hebt en met 1 korte beweging terug kunt stoppen
Kannetje recht houden....stoompijpje rust onder hoek op schenktuit...
tip op 1/3 rand melkkan.
Vrije hand op kannetje voor handmatige tempmeting.
Tip starten net boven melkoppervlak of zwevend tussen oppervlak en melk.
Stoom vol open !
Indien schel iiiiiieeeep geluid is tip reeds te diep...te veel bellen is tip te hoog.
Dit moet je asap corrigeren of je kan opnieuw beginnen
Bijstellen tip omhoog of omlaag.
Surfen op het melkoppervlak is de kunst.
Je hoort nu een geluid ssstttschhhhhh.
Dit vasthouden. Je zuigt nu lucht in de melk en ziet het volume stijgen. Dit is het stretchen.
Tegelijk zie je een vortex vormen. Deze zwiert de melk rond. Hoe sneller de vortex hoe beter.
Terwijl volume stijgt hou je het sssstttccchh geluidje aan.
Tracht geen grote bellen te vormen. Kleine belletjes worden weggewerkt in de vortex.
Kannetje desnoods meebewegen naar beneden om sstttcchh geluid te handhaven naarmate volume toeneemt.
Naarmate volume stijgt kannetje schuiner houden. Je zal zien dat vortex sneller draait.
Stoompijpje blijft steeds zelfde hoek in het hele proces.
Indien volume de helft is toegenomen of kannetje handwarm is,
waarbij handwarm prio heeft !
tipje ietsjes laten zakken tot ongeveer 1cm in de melk...sstttcchhh geluid stopt, toevoegen van lucht eveneens. Tijd om alle luchtbelletjes te mengen in de melk als 1 homogeen geheel met hopelijk microfoam als beloning. Steeds die stoompijp onder zelfde hoek !
Laat die vortex zn werk doen. Geduldig wachten tot je hand op melkkan houden niet meer comfortabel is. Stoomkraan direct dicht.
Nu kijken of ik microfoam heb ?
Neen ! eerst nog eens kort stomen, purgen en dan stoompijpje reinigen met doek.
Nu 1x met kannetje op tafel kloppen. Luchtbelletjes collapsen.
Walsen....en gefeliciteerd...Microfoam !
...of gewoon melkschuim...maar...oefening baart kunst.
Mogelijk kunnen andere newbies een licht opsteken hoe je met trial en error tot microfoam komt.
De weg van melk naar microfoam = Nooit opgeven, ooit lukt het !
Attributen
Profitec Pid 600
Stoompijp 1.4 bar
Reinigingsdoekje stoompijp
Mota melkkan 500ml telkens met koud water afgespoeld na iedere try out.
Volle melk 3.2% eiwit of hoger net uit ijskast
Geen thermometer maar in principe niet nodig
Maar ook...veel geduld en...oefenen
Vooraf forum afgeschuimd op zoek naar info en visualisatie via Youtube.
Wat ik vooral miste...hoe ziet microfoam eruit en hoe voelt het aan.
Als blinkende verf ? ....genoeg gehad...zonder effectief microfoam te hebben.
Lobbig ? Tja...hoe moet ik dat interpreteren naar iets tastbaar ?
In de beginfase meermaals een eureka gevoel niettegenstaande ik enkel bovenin luchtige schuimmelk had en onderin...warme melk.
Hoe weet je nu wanneer je echt microfoam hebt ?
Indien mogelijk bij jou plaatselijke koffiebar even een vinger in de foampap duwen, dan weet je waar je naartoe moet werken. Of misschien krijg je wel een try out of tips.
Ik omschrijf microfoam als fluffy, luchtbelletjes zijn niet te onderscheiden,
foam vormt 1 geheel.
Als je je vinger erin duwt mag je niet voelen waar foam en melkscheiding zich situeert.
Foam plakt aan je vinger als verf maar iets luchtiger...mag niet nadruppen want dan is consistentie niet dik genoeg en heb je geen microfoam.
Een druppel na 3 sec... no go !
In een kopje tot de rand gevuld staat microfoam wat bol.
Na walsen met je kannetje mag je geen lagen meer hebben melk vs foam.
De melk is opgegaan in het foam en vice versa.
Uitschenken oogt romig met dikke straal maar met voldoende flow
Hoe ik tewerk ging en wat er fout liep :
Je moet ergens beginnen....tip stoompijp lukraak in de melk...resultaat warme melk
Vervolgens tip net onder het oppervlak tot melkkannetje te warm werd...en afwisselend tip wat dieper
Hmm...toch al schuim....
Zo had ik geregeld veel schuim, dan weer wat minder....maar onderin steeds warme melk.
Nooit homogeen schuim, zelfs niet na walsen. Bovendien was mijn schuim steeds te lopend.
Vingertest ! Foam mag niet nadruppelen.
Soms mn kannetje iets te warm laten worden...Auch !
Als je dan al enkele weken dit ritueel hebt ondergaan wil je al wel eens koffiedik kijken.
Maar ineens lukt het dan...en gelukkig wist ik nog wat leidde tot de doorbraak.
Het luistert allemaal nauw. Zo doe ik het maar mogelijk zij er nog manieren om tot
microfoam te komen.
Kannetje vullen met met koude melk tot net voor begin tuitje
Condens uit stoompijp blazen en stoomwieltje zo plaatsen zodat je met
kleine beweging vol stoom hebt en met 1 korte beweging terug kunt stoppen
Kannetje recht houden....stoompijpje rust onder hoek op schenktuit...
tip op 1/3 rand melkkan.
Vrije hand op kannetje voor handmatige tempmeting.
Tip starten net boven melkoppervlak of zwevend tussen oppervlak en melk.
Stoom vol open !
Indien schel iiiiiieeeep geluid is tip reeds te diep...te veel bellen is tip te hoog.
Dit moet je asap corrigeren of je kan opnieuw beginnen
Bijstellen tip omhoog of omlaag.
Surfen op het melkoppervlak is de kunst.
Je hoort nu een geluid ssstttschhhhhh.
Dit vasthouden. Je zuigt nu lucht in de melk en ziet het volume stijgen. Dit is het stretchen.
Tegelijk zie je een vortex vormen. Deze zwiert de melk rond. Hoe sneller de vortex hoe beter.
Terwijl volume stijgt hou je het sssstttccchh geluidje aan.
Tracht geen grote bellen te vormen. Kleine belletjes worden weggewerkt in de vortex.
Kannetje desnoods meebewegen naar beneden om sstttcchh geluid te handhaven naarmate volume toeneemt.
Naarmate volume stijgt kannetje schuiner houden. Je zal zien dat vortex sneller draait.
Stoompijpje blijft steeds zelfde hoek in het hele proces.
Indien volume de helft is toegenomen of kannetje handwarm is,
waarbij handwarm prio heeft !
tipje ietsjes laten zakken tot ongeveer 1cm in de melk...sstttcchhh geluid stopt, toevoegen van lucht eveneens. Tijd om alle luchtbelletjes te mengen in de melk als 1 homogeen geheel met hopelijk microfoam als beloning. Steeds die stoompijp onder zelfde hoek !
Laat die vortex zn werk doen. Geduldig wachten tot je hand op melkkan houden niet meer comfortabel is. Stoomkraan direct dicht.
Nu kijken of ik microfoam heb ?
Neen ! eerst nog eens kort stomen, purgen en dan stoompijpje reinigen met doek.
Nu 1x met kannetje op tafel kloppen. Luchtbelletjes collapsen.
Walsen....en gefeliciteerd...Microfoam !
...of gewoon melkschuim...maar...oefening baart kunst.
Espresso : Profitec 600 pid / Profitec pro T64
Filter : MoccaMaster Select / Commandante C40 MK4
Brander - Coffee bar : Cross Roast - Caffe Mundi Antwerpen
Filter : MoccaMaster Select / Commandante C40 MK4
Brander - Coffee bar : Cross Roast - Caffe Mundi Antwerpen
Re: Mijn eerste microfoam
Berichtdoor GuidovW » di 15 okt 2019, 19:09
Ha, precies!
Nu blijven herhalen en op een gegeven moment kun je ook een latte art creëren!
Mijn leercurve loopt ook nog behoorlijk stijl.
Soms beter dan andere keren.....
Nu blijven herhalen en op een gegeven moment kun je ook een latte art creëren!
Mijn leercurve loopt ook nog behoorlijk stijl.
Soms beter dan andere keren.....
Gr, Guido
La Pavoni Professional, Moccamaster, Bialetti Moka Express, Chemex, AeroPress, Kinu M47, Eureka Atom 60
La Pavoni Professional, Moccamaster, Bialetti Moka Express, Chemex, AeroPress, Kinu M47, Eureka Atom 60
Re: Mijn eerste microfoam
Berichtdoor Werner vg » di 15 okt 2019, 19:49
Blijft inderdaad een continu leerproces waarbij je telkens nieuwe skills eigen
maakt...ik verval momenteel toch al niet meer in ordinair schuim.
Heb nu wel de indruk dat mijn ene microfoam het andere niet is...dus daarin ook nog gradaties en verbetering mogelijk.
Kan me nu wel al een behoorlijke capuccino zetten met een fluffy kraagje.
Na weken in een schuimbad te vertoeven is dat een verademing.
Waarschijnlijk lukt iedereen het hier al aardig om microfoam te produceren maar voor mij was het toch een serieuze zetpil om te slikken.
maakt...ik verval momenteel toch al niet meer in ordinair schuim.
Heb nu wel de indruk dat mijn ene microfoam het andere niet is...dus daarin ook nog gradaties en verbetering mogelijk.
Kan me nu wel al een behoorlijke capuccino zetten met een fluffy kraagje.
Na weken in een schuimbad te vertoeven is dat een verademing.
Waarschijnlijk lukt iedereen het hier al aardig om microfoam te produceren maar voor mij was het toch een serieuze zetpil om te slikken.
Espresso : Profitec 600 pid / Profitec pro T64
Filter : MoccaMaster Select / Commandante C40 MK4
Brander - Coffee bar : Cross Roast - Caffe Mundi Antwerpen
Filter : MoccaMaster Select / Commandante C40 MK4
Brander - Coffee bar : Cross Roast - Caffe Mundi Antwerpen
Re: Mijn eerste microfoam
Berichtdoor bobbee » di 15 okt 2019, 22:01
Prachtig geschreven. Een heel avontuur en zo geschreven dat het prachtig te visualiseren is.
Je bent goed bezig! Ik wacht op het moment dat je hier mooi omschrijft wanneer het je is gelukt.
Je bent goed bezig! Ik wacht op het moment dat je hier mooi omschrijft wanneer het je is gelukt.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’
- gilleko B.
- Berichten: 5648
- Lid geworden op: ma 12 feb 2018, 22:42
Re: Mijn eerste microfoam
Berichtdoor gilleko B. » wo 16 okt 2019, 08:09
Heb ooit hoofdstuk "iota/i" van Odysseus van Homerus op de middelbare school mogen vertalen Ik ben nu 57 maar herinner nog steeds de zeer intensief kleurrijke beschrijving hoe de gloeiende olijfhouten paal zich knisperend een weg baande door het oog van de cycloop Polyfemus. Odysseus heeft wel Poseidon hiermee een beetje boos gemaakt waardoor de ellende begon.
Dat laatste in jouw geval is gelukkig niet aan de orde.
Mijn uitgangspunten: zoals een recreatief beginnende wielrenner altijd te zwaar trapt, heb ik de indruk dat het aanzuigen van zuurstof in de.melk waardoor de eiwitten "loskomen" vaak te lang wordt gedaan.
Zeker als je de melk na het schuimen even laat staan wordt de bovenkant wat dikker. Voor een deel overgieten in een andere pitcher, walsen,
doet wonderen. Istie te dun, laat het dan even staan, en giet over.
Die.profitec is een prachtig masjien. Ik zelf heb een Rocket en zet deze.op de.maximals 1.5 bar. Zou eigenlijk nog meer druk willen hebben voor de snelheid en ik denk voor een krachtiger impact zodat de.bubbles nog beter door de.melk worden verdeeld. Als de druk via een PID instelbaar, zou zeggen, experimenteer ermee.
Bij Profitec en ECM is tegenwoordig zelfs een druk van 2.0 bar mogelijk, al.of niet door een modificatie.
Zie graag je resultaten met foto's verschijnen. Mooi stuk.proza gelijkwaardig hoofdstuk Iota.
Verstuurd vanaf mijn SM-G965F met Tapatalk
Dat laatste in jouw geval is gelukkig niet aan de orde.
Mijn uitgangspunten: zoals een recreatief beginnende wielrenner altijd te zwaar trapt, heb ik de indruk dat het aanzuigen van zuurstof in de.melk waardoor de eiwitten "loskomen" vaak te lang wordt gedaan.
Zeker als je de melk na het schuimen even laat staan wordt de bovenkant wat dikker. Voor een deel overgieten in een andere pitcher, walsen,
doet wonderen. Istie te dun, laat het dan even staan, en giet over.
Die.profitec is een prachtig masjien. Ik zelf heb een Rocket en zet deze.op de.maximals 1.5 bar. Zou eigenlijk nog meer druk willen hebben voor de snelheid en ik denk voor een krachtiger impact zodat de.bubbles nog beter door de.melk worden verdeeld. Als de druk via een PID instelbaar, zou zeggen, experimenteer ermee.
Bij Profitec en ECM is tegenwoordig zelfs een druk van 2.0 bar mogelijk, al.of niet door een modificatie.
Zie graag je resultaten met foto's verschijnen. Mooi stuk.proza gelijkwaardig hoofdstuk Iota.
Verstuurd vanaf mijn SM-G965F met Tapatalk
Re: Mijn eerste microfoam
Berichtdoor Werner vg » za 26 okt 2019, 23:15
Thanks voor de tips.
Opschuimen lukt al aardig
Momenteel experimentele fase viscositeit microfoam.
Minder / meer aero en tijdsspanne met soms een diepe zucht na beoordelen eindresultaat.
Zoals een goede kok betaamt wordt er ook geproefd met als afsluiter een capuccino.
Als melkalternatief Dreft afwasmiddel in combi met cacaopoeder
of koffierestanten uit afklopbak.
Uitsluitend op koffie lukt helaas niet alles.
Opschuimen lukt al aardig
Momenteel experimentele fase viscositeit microfoam.
Minder / meer aero en tijdsspanne met soms een diepe zucht na beoordelen eindresultaat.
Zoals een goede kok betaamt wordt er ook geproefd met als afsluiter een capuccino.
Als melkalternatief Dreft afwasmiddel in combi met cacaopoeder
of koffierestanten uit afklopbak.
Uitsluitend op koffie lukt helaas niet alles.
Espresso : Profitec 600 pid / Profitec pro T64
Filter : MoccaMaster Select / Commandante C40 MK4
Brander - Coffee bar : Cross Roast - Caffe Mundi Antwerpen
Filter : MoccaMaster Select / Commandante C40 MK4
Brander - Coffee bar : Cross Roast - Caffe Mundi Antwerpen
- gilleko B.
- Berichten: 5648
- Lid geworden op: ma 12 feb 2018, 22:42
Re: Mijn eerste microfoam
Berichtdoor gilleko B. » zo 27 okt 2019, 08:48
mooie strepen opgeschuimd melk (neem ik aan). Zien er allemaal wel erg stijf uit. Kijk zoveel mogelijk op YouTube naar die latte art kunstenaars. Melk wordt vaak dunner uitgegoten dan je denkt. Let ook op de afstand en positie van de tuit terwijl je giet tov het koffieoppervlak. Snelheid van gieten speelt ook grote rol. Experimenteer daar ook mee. Op een gegeven moment gaat het steeds beter. Blijven oefenen.
Ben flink wat aangekomen de laatste jaren, dus nu te zwaar voor mijn Campa wieltjes. Ergo, minder aan de latte en meer aan de Espresso
Verstuurd vanaf mijn SM-G965F met Tapatalk
Ben flink wat aangekomen de laatste jaren, dus nu te zwaar voor mijn Campa wieltjes. Ergo, minder aan de latte en meer aan de Espresso
Verstuurd vanaf mijn SM-G965F met Tapatalk
- Powerreserve
- Berichten: 171
- Lid geworden op: za 08 jun 2019, 12:55
Re: Mijn eerste microfoam
Berichtdoor Powerreserve » zo 27 okt 2019, 09:00
Prachtig geëxperimenteerd en geschreven: ik kon het zo voor me zienThanks voor de tips.
Opschuimen lukt al aardig
Momenteel experimentele fase viscositeit microfoam.
Minder / meer aero en tijdsspanne met soms een diepe zucht na beoordelen eindresultaat.
Zoals een goede kok betaamt wordt er ook geproefd met als afsluiter een capuccino.
Als melkalternatief Dreft afwasmiddel in combi met cacaopoeder
of koffierestanten uit afklopbak.
IMG_20191017_140228~2.jpgUitsluitend op koffie lukt helaas niet alles.
Cannibale22072019.jpg
Ook knap dat je tussen het schuimen door de Ventoux even doet.... Staat bij nog op de bucketlijst
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Life is too short for mediocre coffee
Terug naar “Koffie technieken”
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign