Ha Bas,Cremalover, waarom heb je dan een lever met veer? Dat doe je toch deels voor de verfijnde smaak door het afnemend drukprofiel. M.a.w. je hebt toch pressure profiling?Helemaal mee eens.Ik heb een poosje geleden de Pavoni met de originele echte pressuur kit aan een vriendin gegeven. Afgelopen week zocht ik haar op en ze vertelde dat die meter bijna nooit druk aangeeft. Ik legde uit dat je die druk tijdens het hangen aan de hefboom kunt zien oplopen maar tijdens het maken van espresso kijkt ze daar nooit naar het nut van zoiets moois is dus ook betrekkelijk. Ze is wel blij met de machine, en met de gestage aanvoer van vers gebrande bonen, daar niet van.
Als je dan ook nog eens bedenkt dat pressureprofiling niet of nauwelijks smaakverschil oplevert is het een leuke gadget zonder echt nut. Misschien met kerstversiering eraan ( vrolijke lampjes met verschillende kleurtjes) dat je vriendin het iets aantrekkelijker vindt ?
Los daarvan klopt het dat de drukmeter geen must have is. Het is gewoon een leuke accesoire die helpt bij het controleren van de preinfusie, piekdruk en het drukverloop. Bij jou regelt de veerspanning dat. En door de veerconstante is de consistentie gewaarborgd. Bij een manual lever moet je het doen op basis van "look and feel" en spiergeheugen. Natuurlijk kun je dus zonder zo'n kit ook goed uit de voeten, maar de consistentie van een veer haal je niet. Is dat erg? Alleen als consistentie je doel is. Kortom, de drukmeter geeft feedback en draagt zo bij aan het leereffect.
En o ja, in al mijn bescheidenheid proef ik dus wel het verschil tussen een 5 bar of 9 bar extractie!
Ik vind nog steeds dat een lever een wat zachtere smaak oplevert hetgeen ik waardeer.Tevens de stilte natuurlijk.
Ik bedoel meer het actieve pressureprofiling waarbij men met de lever of pompmachine bepaalde drukprofielen uitvoert.
Ik heb natuurlijk met mijn levers zonder veer geexperimenteerd daarmee en het leverde voor mij niks op qua smaak.
Het simpele afnemend drukprofiel van een veer ( waarvan ik uit ga dat dit die zachtere leversmaak veroorzaakt) waardeer ik dus wel.
Maar ben al weer 57. Het schijnt dat je smaakzintuigen met voortschrijdende leeftijd er niet op vooruit gaan.,
Misschien is dat het.