Ik zag deze montille bronwater 5l flessen in de lokale Delhaize.
Wie heeft kennis over dit onderwerp: teveel/te weinig calcium, PH niet te laag? Voldoende mineralen, evt iets toevoegen?
Wil mijn decent espresso machine het perfecte water voeden ;-p
Is dit water ok voor espresso?
Ben je een moeilijk woord tegen gekomen of wil je meer weten over de techniek van het koffie maken, proeven of drinken? Ontdek het hier!
- martinierius
- Berichten: 306
- Lid geworden op: do 16 okt 2014, 09:41
Is dit water ok voor espresso?
Berichtdoor martinierius » ma 02 dec 2019, 18:09
DE1+ 1.1 || KINU M47,M68 || Niche || Behmor 1600 PLUS
- DeepnGroond
- Berichten: 86
- Lid geworden op: do 13 sep 2018, 18:14
Re: Is dit water ok voor espresso?
Berichtdoor DeepnGroond » ma 02 dec 2019, 18:47
Best wel zacht water, misschien zelfs te zacht? Zelf zou ik wat meer problemen hebben met de nitraten. Nitraat duidt toch op beïnvloeding door meststoffen.
Aardige indicatie is misschien ook wat het grootste Nederlandse drinkwater bedrijf oppompt: https://www.vitens.nl/service/waterkwal ... verzichten
Als je naar Bunnik kijkt: het bronwater van Sourcy en Bar-le-Duc komt daar ook vandaan.
Aardige indicatie is misschien ook wat het grootste Nederlandse drinkwater bedrijf oppompt: https://www.vitens.nl/service/waterkwal ... verzichten
Als je naar Bunnik kijkt: het bronwater van Sourcy en Bar-le-Duc komt daar ook vandaan.
- turboyeast
- Berichten: 697
- Lid geworden op: do 03 jan 2013, 21:58
- Locatie: Havanna aan de Waal
Re: Is dit water ok voor espresso?
Berichtdoor turboyeast » ma 02 dec 2019, 20:40
Dit is bijna regenwater. Zeer lage bicarbonaat, lage nitraat etc. In de regel zijn problemen met kalkafzetting te voorkomen door een TACC90 (totaal afzetbaar calciumcarbonaat) lager dan 0,6 mmol/l aan te houden. Agressiviteit van water wordt uitgedrukt als SI (verzadigingsindex) en moet in de regel hoger zijn dan -0.2. Ik zal hier deze week even op rekenen en toelichting geven.Ik zag deze montille bronwater 5l flessen in de lokale Delhaize.
Wie heeft kennis over dit onderwerp: teveel/te weinig calcium, PH niet te laag? Voldoende mineralen, evt iets toevoegen?
Cheers, TY
-------------------------------------------------------
Let's gobblefunk
Let's gobblefunk
- martinierius
- Berichten: 306
- Lid geworden op: do 16 okt 2014, 09:41
Re: Is dit water ok voor espresso?
Berichtdoor martinierius » ma 02 dec 2019, 20:45
Bedankt heren voor jullie reacties!
DE1+ 1.1 || KINU M47,M68 || Niche || Behmor 1600 PLUS
- turboyeast
- Berichten: 697
- Lid geworden op: do 03 jan 2013, 21:58
- Locatie: Havanna aan de Waal
Re: Is dit water ok voor espresso?
Berichtdoor turboyeast » di 03 dec 2019, 11:18
LS.,
Ik heb even zitten rekenen met Aquacalc. Dit is software die bij ons wordt gebruikt om kalk-koolzuurevenwichten te berekenen.
Twee berekende parameters zijn belangrijk namelijk de TACC9 en de SI. De TACC90 (Totaal afzetbaar calciumcarbonaat) geeft een theoretisch berekende waarde van de mate van kalkafzetbaarheid bij 90 graden. De SI (verzadigingsindex) geeft een berekende waarde van de agressiviteit van water ten opzichte van kalk (en dus ook metalen).
Als input heb ik de parameters genomen die op het etiket stonden.
Dit water is extreem zacht met een laag bufferend vermogen. De kalkafzetbaarheid zal geen issue zijn (de TACC90 is -0.19 mmol/L), maar de agressiviteit is een aandachtspunt (de SI is -2.7!!). Dit betekent dat het water agressief is en metalen kan oplossen (de pH is ook laag).
Om de SI op een minimaal niveau van -0.2 te brengen (acceptabele mate van agressiviteit) moet er 25 mg/L calciumcarbonaat worden toegevoegd. Voordeel is dat je met dit water wel mooi je espressomachine kunt ontkalken...
Cheers, TY
Ik heb even zitten rekenen met Aquacalc. Dit is software die bij ons wordt gebruikt om kalk-koolzuurevenwichten te berekenen.
Twee berekende parameters zijn belangrijk namelijk de TACC9 en de SI. De TACC90 (Totaal afzetbaar calciumcarbonaat) geeft een theoretisch berekende waarde van de mate van kalkafzetbaarheid bij 90 graden. De SI (verzadigingsindex) geeft een berekende waarde van de agressiviteit van water ten opzichte van kalk (en dus ook metalen).
Als input heb ik de parameters genomen die op het etiket stonden.
Dit water is extreem zacht met een laag bufferend vermogen. De kalkafzetbaarheid zal geen issue zijn (de TACC90 is -0.19 mmol/L), maar de agressiviteit is een aandachtspunt (de SI is -2.7!!). Dit betekent dat het water agressief is en metalen kan oplossen (de pH is ook laag).
Om de SI op een minimaal niveau van -0.2 te brengen (acceptabele mate van agressiviteit) moet er 25 mg/L calciumcarbonaat worden toegevoegd. Voordeel is dat je met dit water wel mooi je espressomachine kunt ontkalken...
Cheers, TY
-------------------------------------------------------
Let's gobblefunk
Let's gobblefunk
- martinierius
- Berichten: 306
- Lid geworden op: do 16 okt 2014, 09:41
Re: Is dit water ok voor espresso?
Berichtdoor martinierius » di 03 dec 2019, 15:51
Thx, als ik het goed begrijp gewicht in zuiver krijt/kalk toevoegen per liter?
DE1+ 1.1 || KINU M47,M68 || Niche || Behmor 1600 PLUS
- turboyeast
- Berichten: 697
- Lid geworden op: do 03 jan 2013, 21:58
- Locatie: Havanna aan de Waal
Re: Is dit water ok voor espresso?
Berichtdoor turboyeast » wo 04 dec 2019, 10:14
Yep, maar let op de zuurgraad van het water. Deze moet bij voorkeur rond de 7.5 liggen.Thx, als ik het goed begrijp gewicht in zuiver krijt/kalk toevoegen per liter?
https://www.labshop.nl/Webwinkel-Produc ... -1-kg.html
Kun je geen leidingwater ontharden met een simpele kationenwisselaar? Dat lijkt me veel goedkoper.
Cheers, TY
-------------------------------------------------------
Let's gobblefunk
Let's gobblefunk
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 11 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign