Beste lezers,
Nadat onze Illy francis francis kapot is gegaan, willen we een nieuw espresso-apparaat en een maler (hadden we niet). Ik heb al over enkele malers gelezen hier, en het lijkt me het beste om daarvoor gewoon even langs een winkel te gaan om te zien hoe alles eruit ziet en werkt (en ik heb al goed begrepen hier dat de maler eigenlijk belangrijker is ).
Ik zit nu dus vooral te zoeken naar een enigszins betaalbaar (ik ben maar een arme student) espresso-apparaat. Ik zat te kijken naar een Silvia (tweedehands voor 200-250€ te vinden geloof ik), maar ik lees hier dat dit apparaat eigenlijk meer voor gevorderden is ivm temperatuur-surfing. Daarnaast heb ik ook mijn eigen bezwaar dat ik veel cappuccini zet, dan is een warmtewisselaar of double-boiler natuurlijk handiger. Maar dat is dan gelijk een klap duurder - en zo veel espresso en cappuccino zetten we nou ook weer niet (ca 15-20 per week, gok ik).
Daarom de vragen:
Is het (erg) onverstandig om met een Silvia te 'beginnen'? Of valt het wel vrij snel aan te leren hoe ermee om te gaan? In het ene bericht lees ik dat het af te raden is, maar in een ander topic heeft iemand het gekocht als eerste apparaat.
Zo niet, zou er dan voor een budget van ongeveer 500-600€ een leuk alternatief te vinden zijn? Tweedehands vind ik geen probleem. Het liefst met warmtewisselaar natuurlijk, maar als dat niet lukt, pech gehad.
(ik zoek eigenlijk vooral een duwtje in de goede richting. Ik heb hier rondgelezen maar ik zie door de bomen het bos niet meer.. En ik zie aardig wat apparaten langskomen waar ik een half jaar voor moet werken, en dat werkt ook demotiverend )
Re: Silvia als eerste espressomachine?
2Wat is er kapot aan de F!F!?
Die zijn heus niet zo slecht kennelijk, en als je die kan maken hoef je alleen maar een maler te kopen. Scheelt bakken geld.
Die zijn heus niet zo slecht kennelijk, en als je die kan maken hoef je alleen maar een maler te kopen. Scheelt bakken geld.
Is je koffie te zuur?
Is je koffie te bitter?
Is je koffie te intens?
Snap je het allemaal niet meer?
Lees dit
Is je koffie te bitter?
Is je koffie te intens?
Snap je het allemaal niet meer?
Lees dit
Re: Silvia als eerste espressomachine?
3Ik vraag me ook wel af of de Silvia tegenover de FF nu zo'n grote upgrade is. Natuurlijk is de Silvia op zich wel een betere machine, maar je blijft een beetje prutsen met melk schuimen, en zo temperatuur stabiel is de Silvia nu ook weer niet. Bovendien komt het doseren en tampen ook erg nauwkeurig bij Mevrouw.
Daarentegen zal een goede maler met verse koffie een enorme verbetering geven, ook bij de FF.
Anderzijds kan je, met een beetje geluk en geduld, voor €600 soms erg mooie apparatuur vinden. Een E61 HX mèt een mooie molen is zeker niet onmogelijk...
Daarentegen zal een goede maler met verse koffie een enorme verbetering geven, ook bij de FF.
Anderzijds kan je, met een beetje geluk en geduld, voor €600 soms erg mooie apparatuur vinden. Een E61 HX mèt een mooie molen is zeker niet onmogelijk...
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: Silvia als eerste espressomachine?
4Als kersverse eigenaar van een Silvia (eerste machine) kan ik je zeggen; prima keuze. Niet duur en zeer degelijk materiaal en dat temp surfen doe je alleen voor je espresso, want mijn visite proeft weinig verschil tussen een 80 of 95 graden gezette espresso met een bak melk erin
De meningen lopen uiteraard uiteen in de forums maar over de Silvia zijn hele mooie epistels, gedichten en zelfs positieve troonredes geschreven! Dit in tegenstelling tot de FF (vormgeving top, en verder lees je alleen ellende; net als in de laatste troonrede...)
Ik kan je ook een Aeropress aanraden! Kun je voorlopig briljante koffie zetten totdat je een goede keuze gemaakt hebt en ben je slechts 30 euro armer.
Succes met je keuze; ik durf te wedden dat je koffiebudget door de komende tips en trucs wel opgeschroefd zal worden hahaha. Je bent niet de eerste die binnen komt op koffiepraat voor een combi van 600 euro en straks een E61 met proffesionele maler op het aanrecht hebt staan!
De meningen lopen uiteraard uiteen in de forums maar over de Silvia zijn hele mooie epistels, gedichten en zelfs positieve troonredes geschreven! Dit in tegenstelling tot de FF (vormgeving top, en verder lees je alleen ellende; net als in de laatste troonrede...)
Ik kan je ook een Aeropress aanraden! Kun je voorlopig briljante koffie zetten totdat je een goede keuze gemaakt hebt en ben je slechts 30 euro armer.
Succes met je keuze; ik durf te wedden dat je koffiebudget door de komende tips en trucs wel opgeschroefd zal worden hahaha. Je bent niet de eerste die binnen komt op koffiepraat voor een combi van 600 euro en straks een E61 met proffesionele maler op het aanrecht hebt staan!
Vibiemme Domobar Junior, Macap MC4, Aeropress, Handpresso, Cafetiere, Chemex
Re: Silvia als eerste espressomachine?
5Je hebt bij de Silvia twee verschillende verschijnselen die beide wel met "temperature surfing" worden aangeduid.Als kersverse eigenaar van een Silvia (eerste machine) kan ik je zeggen; prima keuze. Niet duur en zeer degelijk materiaal en dat temp surfen doe je alleen voor je espresso, want mijn visite proeft weinig verschil tussen een 80 of 95 graden gezette espresso met een bak melk erin
Enerzijds heb je het verschijnsel dat de thermostat van de Silvia een verloop van 10 graden schijnt te hebben en dat je dus maar op een bepaald deel van dat verloop de juiste temperatuur voor espresso hebt. Door te letten op wanneer het element aan/uit gaat kan je daarmee spelen.
Anderzijds heb je het gegeven van één boiler die twee heel verschillende water temperaturen moet leveren, 95C voor espresso, maar 125C voor stoom. Dus als je een cappuccino wil sta je te wachten totdat de boiler de juiste temperatuur heeft bereikt terwijl je espresso staat af te koelen, of terwijl je melkschuim verpietert.
Als je alleen espresso maakt is dat dus geen probleem, maar met melkdrankjes wel.
Dus als je zelf wel cappuccino's of latte's wil, en de smaak is belangrijk, dan moet je met Silvia wel meer moeite doen en geduld hebben.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: Silvia als eerste espressomachine?
6Ik heb een paar weken geleden een nieuwe Silvia 2009 gekocht (€ 449,-). Zij is erg snel opgewarmd en het wachten tussen espressotemperatuur en de stoomtemperatuur is niet zo lang (niet gemeten, maar zal 1 1/2 min zijn ofzo, misschien zelfs minder). het temp surfen valt mee, je hebt als het goed is redelijk snel door hoe je espresso smaakt aan de onderkant van de temperatuurcurve en hoe aan de bovenkant. Zodra je dit weet en weet wat heter/kouder doet met de smaak, is het een 'eitje'.
En het is heel goed mogelijk om een top bakkie te zetten en ook om super lekkere, goede melkschuim te krijgen. Het is mijn 1e espressoapparaat, maar ik ben verkocht. Nog nooit zoveel koffie gedronken!
En het is heel goed mogelijk om een top bakkie te zetten en ook om super lekkere, goede melkschuim te krijgen. Het is mijn 1e espressoapparaat, maar ik ben verkocht. Nog nooit zoveel koffie gedronken!
Rancilio Silvia 2009 | PeDe handmaler
Re: Silvia als eerste espressomachine?
7De Francis Francis heeft ten eerste vrij lang gelekt. Anderhalve week a twee weken geleden veroorzaakte hij plotseling aardlek. Het lijkt erop dat de machine te heet was geworden (hij voelde ook abnormaal heet aan; zelfs voor stoom-stand). Ergens is nu iets verbrand, wat precies weet ik niet. Zodra ik m aan stroom hang en de schakelaar omschakel, knalt de aardlekschakelaar om.
En stiekem wil ik iets nieuws, denk dat jullie dat wel kennen Wat we met de FF gaan doen, zien we nog wel (repareren en reserve of repararen en proberen te verkopen, weggeven, we verzinnen wel wat).
Maar als de Silvia niet echt een goede upgrade is (dat is toch wel wat ik zoek), dan ga ik op zoek naar iets anders. Die €600 was als indicatie voor het espresso-apparaat alleen; staat dus los van de maler.
Met temperatuur surfing bedoelde ik het 10ºC verloop van de thermostaat; het wisselen tussen 95ºC en 125ºC ben ik wel enigszins gewend met de Illy. Zeker aangezien ik cappuccino en dus melkschuim belangrijk vind, betwijfel ik of de Silvia (met moeilijke schuimkop, begrijp ik?) een goede keus is.
Maar kan iemand mij wijzen op een artikel met 'beginners-apparaten' (ik noem mijzelf een beginner omdat ik nooit echt heb gewerkt met maler en dus een essentieel onderdeel van het espresso-zetten heb gemist - maar weer verder wel 'wat' af van de 'algemene' zet-techniek en melkschuimen) of anders een lijstje maken met dingen/apparaten die mooi zijn om wat over uit te zoeken? Of mij wijzen op een goede deal op marktplaats natuurlijk Zou ik heel prettig vinden
Bedankt voor de reacties! Altijd erg fijn.
En stiekem wil ik iets nieuws, denk dat jullie dat wel kennen Wat we met de FF gaan doen, zien we nog wel (repareren en reserve of repararen en proberen te verkopen, weggeven, we verzinnen wel wat).
Maar als de Silvia niet echt een goede upgrade is (dat is toch wel wat ik zoek), dan ga ik op zoek naar iets anders. Die €600 was als indicatie voor het espresso-apparaat alleen; staat dus los van de maler.
Met temperatuur surfing bedoelde ik het 10ºC verloop van de thermostaat; het wisselen tussen 95ºC en 125ºC ben ik wel enigszins gewend met de Illy. Zeker aangezien ik cappuccino en dus melkschuim belangrijk vind, betwijfel ik of de Silvia (met moeilijke schuimkop, begrijp ik?) een goede keus is.
Maar kan iemand mij wijzen op een artikel met 'beginners-apparaten' (ik noem mijzelf een beginner omdat ik nooit echt heb gewerkt met maler en dus een essentieel onderdeel van het espresso-zetten heb gemist - maar weer verder wel 'wat' af van de 'algemene' zet-techniek en melkschuimen) of anders een lijstje maken met dingen/apparaten die mooi zijn om wat over uit te zoeken? Of mij wijzen op een goede deal op marktplaats natuurlijk Zou ik heel prettig vinden
Bedankt voor de reacties! Altijd erg fijn.
Re: Silvia als eerste espressomachine?
8Er bestaan volgens mij eigenlijk geen "beginners-apparaten"! De apparaten waarmee je het makkelijkst goede espresso zet zijn namelijk die dure (semi-)professionele dingen, terwijl de goedkopere apparaten die gewoonlijk doorgaan voor beginners-apparaten juist het moeilijkst zijn om goede espresso mee te zetten.Maar kan iemand mij wijzen op een artikel met 'beginners-apparaten'
Dus wat dan te doen? Ik denk gewoon het beste apparaat kopen dat binnen je budget valt? Verder valt hier een schat aan info te vinden.
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder
Re: Silvia als eerste espressomachine?
9Ah juist, dat is zeer ophelderend, dankje. Ik had me dat even niet gerealiseerd. Dank voor het artikel, ga het uitprinten en allemaal lezen
Dan heb ik toch nog de vraag.. wat zijn gangbare apparaten in dit budget? Of waar kan ik dit vinden, is er een soort overzicht van fabrikanten, of populaire apparaten? Ik zie hier wel allerlei merknamen voorbij komen, maar de sites van fabrikanten zijn over het algemeen niet heel erg duidelijk, en ik kom net iets te vaak een prachtig apparaat tegen dat vér buiten mijn budget ligt
Kortom: ik kan door de bomen het bos niet vinden, ik zoek even het 'overzicht' terug :p
Dan heb ik toch nog de vraag.. wat zijn gangbare apparaten in dit budget? Of waar kan ik dit vinden, is er een soort overzicht van fabrikanten, of populaire apparaten? Ik zie hier wel allerlei merknamen voorbij komen, maar de sites van fabrikanten zijn over het algemeen niet heel erg duidelijk, en ik kom net iets te vaak een prachtig apparaat tegen dat vér buiten mijn budget ligt
Kortom: ik kan door de bomen het bos niet vinden, ik zoek even het 'overzicht' terug :p
Re: Silvia als eerste espressomachine?
10Oei, dat zijn nogal wat grote vragen zonder makkelijk antwoord. Ik zal eens kijken wat ik kan vinden.
Naast genoemde HB site: hier, en hier.
Net boven de Silvia kom je terecht bij b.v. een Domobar en enkele andere Single Boilers (SB), maar die zijn zoals gezegd minder handig als je veel melk wil opschuimen. Je kan dan al wel de beroemde E61 zetgroep tegenkomen. Warmtewisselaars (HX) zitten weer boven die SB's en kunnen tegelijkertijd koffie zetten en melk stomen. Nog weer iets makkelijker zijn de Dubbele Boilers (1 voor zetten, 1voor stomen). Deze zijn over het algemeen wel nog weer duurder.
In de wereld van de E61 HX-en zwerven veel machines die veel op elkaar lijken: de mooie, zware en relatief vergevingsgezinde E61 zetgroep gecombineerd met een boiler van 1,5-2,0 liter, een vibratie pomp en zo nog wat dingen. Verschillen zitten in onderdelen, afwerking, vormgeving en hoe zorgvuldig alles op elkaar is afgestemd. Prijzen lopen uiteen van zo'n €1000 tot €2000 nieuwprijs.
Daarnaast bestaan er nog andere systemen die zeker niet minder hoeven te zijn, maar wel minder alomtegenwoordig.
En vergeet bij dit alles niet dat de molen eigenlijk nòg belangrijker is .
Naast genoemde HB site: hier, en hier.
Net boven de Silvia kom je terecht bij b.v. een Domobar en enkele andere Single Boilers (SB), maar die zijn zoals gezegd minder handig als je veel melk wil opschuimen. Je kan dan al wel de beroemde E61 zetgroep tegenkomen. Warmtewisselaars (HX) zitten weer boven die SB's en kunnen tegelijkertijd koffie zetten en melk stomen. Nog weer iets makkelijker zijn de Dubbele Boilers (1 voor zetten, 1voor stomen). Deze zijn over het algemeen wel nog weer duurder.
In de wereld van de E61 HX-en zwerven veel machines die veel op elkaar lijken: de mooie, zware en relatief vergevingsgezinde E61 zetgroep gecombineerd met een boiler van 1,5-2,0 liter, een vibratie pomp en zo nog wat dingen. Verschillen zitten in onderdelen, afwerking, vormgeving en hoe zorgvuldig alles op elkaar is afgestemd. Prijzen lopen uiteen van zo'n €1000 tot €2000 nieuwprijs.
Daarnaast bestaan er nog andere systemen die zeker niet minder hoeven te zijn, maar wel minder alomtegenwoordig.
En vergeet bij dit alles niet dat de molen eigenlijk nòg belangrijker is .
La Scala Butterfly (+ Erics E61 thermometer), Mazzer Major, Gaggia Factory 106 met Tije's koelring, vier tampers (Vlak, American curve, Eurocurve), Gene Café, Aeropress, Kyocera CM-45, ROK-Grinder