Berichtdoor fransg » di 31 dec 2019, 10:51
Uit de Volkskrant van hedenochtend
'Een koksmes is net zo persoonlijk als je vrouw'
Het eeuwige leven Gerrit Greveling 1959-2019
Hij wist op zijn achtste al dat hij kok wilde worden, en hij werd een sterrenkok. Met het juiste, scherpe mes en bourgondische gastvrijheid.
PETER DE WAARD
Zoals sommige mensen gefascineerd zijn door schilderijen of meubilair was sterrenkok Gerrit Greveling dat door messen. Als geen ander in culinair Nederland wist hij precies welk mes het meest geschikt was voor welke taak.
Hij kon zijn messen liefdevol aankijken als het blok weer terugkeerde van de slijper. Hij kon zich ook ergeren als koks uit het blok het verkeerde mes kozen voor het snijden van het vlees, vis of groente. Kracht zetten met een mes was uit de boze. Messen moesten altijd zo scherp zijn dan ze het werk zelf deden.
Wie in de keuken van zijn sterrenrestaurant Chalet Royal in Den Bosch aan het werk wilde gaan, moest zijn eigen messenset meenemen. 'Anders kom je er domweg niet in. Een mes is net zo persoonlijk als je vrouw', zei hij.
Greveling overleed 12 december als gevolg van een hartstilstand, net nadat hij voor hartproblemen in het ziekenhuis was behandeld.
LONDINIUM R24 & VECTIS - etzMAX - Niche - Honne Hedone - COMPAK R120->GRRR - PUQpress - FZ94 - Tonino