bvds schreef: zo 22 nov 2020, 10:10
Als je quick niet heet genoeg wordt is wellicht een nieuw thermostaatje genoeg. Dat kost niet veel en kan je makkelijk zelf doen. Je kan ook je Messoni upgraden met een OPV. Als je rekening houdt met de swing is de temperatuur best te managen. Maar de druk is veel te hoog. Je knalt er zo 14 bar op. Dat geeft een nare harde smaak en onrustige extractie. Met een OPV kun je de druk op bijvoorbeeld 8 bar zetten. Daarmee krijg je een veel rondere en zachtere smaak. En bovendien een rustigere extractie. Als je er dan meteen een nieuw doucheplaatje op zet zonder die ernome schroef en een mooie zware messing naked filterdrager koopt dan heb je een prima machine.
De thermostaat heb ik al vervangen door een 110C variant. Naar de OPV heb ik inderdaad zitten kijken, maar ik denk dat als ik die zelf inbouw ook gelijk het expansievat moet vervangen. Ook zou ik dan de zwaardere versie (wellicht naked?) filterdrager willen kopen (dit zou misschien het hitteprobleem kunnen oplossen). Bij elkaar zit je dan zo aan de 100 euro. Op zich niet heel veel geld, maar ik denk dat mijn QM zo maar eens 15-20 jaar oud zou kunnen zijn, goed onderhouden, maar dus wel al vrij oud. Als ik hem nu verkoop krijg ik er nog 200 euro voor op marktplaats, dan steek ik dat liever samen met die 100 euro opknapkosten in een upgrade.
Een Silvia met PID is zeker een serieuze upgrade! De temperatuurcontrole en bouwkaliteit zijn top. Alleen is een singe boiler minder handig als je vaak cappuccino's wilt maken. Opachuimen is met een single boiler is gewoon meer gedoe: wachten op stoomdruk (ca 1.5 minuut), tussendoor condens afblazen, stomen, ontluchen, terugkoelen etc. Los daarvan heeft een Silvia heel veel stoom power en een hele fijne 1 gats tip. Dus voor af en toe opschuimen geen probleem. Wel meteen een EX4 pomp (met demper) monteren voor een zachtere preinfusie (en minder vibraties). Peter de Goede van ranciliosilvia.info kan je vast verder helpen. Kortom, als de focus op espresso ligt dan is een gepimpte Silvia wat mij betreft te verkiezen boven een E61 HX.
Is het maken van een cappuccino met een QM makkelijker dan met een single boiler?
Een E61 HX machine moet je net als je quick een beetje managen. De E61 groep heeft een flinke opwarmtijd nodig van meer dan een half uur. Volledig opwarmen duurt zeker driekwartier. Afhankelijk van de boilerdruk, de tijd tussen de shots en de aanwezigheid van wel of geen flow restrictor dien je een cooling flush te doen. Een PID voegt niks toe. Een groepthermometer kan helpen maar is niet echt nodig. Je flusht gewoon net zo lang tot het geborrel en gesis over is en de flow rustig is. Is niet ingewikkeld en tamelijk intuitief. Op bijvoorbeeld een Rocket is die flush erg kort. Een Bezzera BZ10 is ook een leuke machine. De elektrische groep is wat sneller warm en door het type HX is de flush niet of nauwelijks nodig. Voor elke HX machine geldt dat je de temperatuur niet heel precies kan sturen maar wel binnen een bepaalde bandbreedte. Dat volstaat voor veel mensen. Een E61 dual boiler met betere temperatuurcontrole ga je voor 600 euro niet snel vinden.
Je kan eventueel ook aan een kleine lever denken!
Wat betreft de maler: daar valt zeker winst te halen! Die Eureka Specialita is een prima keuze en past qua looks trouwens goed bij je quick. Daar ga je veel lol van hebben.
Wellicht is een upgrade met OPV, nieuwe screen en naked PF voor je quickje in combinatie met een nieuwe maler voor nu de beste keuze. Dan moet de conditie van je quick wel goed zijn.
Hm ok goed om dat te weten over een E61 HX. Begrijp ik het goed dat als ik dus meer stabiliteit/voorspelbaarheid in een E61 zoek, ik mijn budget moet verhogen?
Ik ga erover nadenken of mijn quick die upgrades waard is, het is echt al een oud beestje. Wat is trouwens die nieuwe screen, ik kan daar niks over vinden? Ik heb vorig jaar wel de groep gereviseerd en toen o.a. een nieuwe screen en sproeikop van D.R. trading geplaatst. Is dat de nieuwe?
bvds schreef:
Vooral de temperatuur is natuurlijk niet stabiel, en hij wordt uit zichzelf niet heet genoeg
Hoe weet je dit trouwens? De intra shot variatie in temperatuur is prima zo lang de flow niet te hoog is. De inter shot variatie is wel fors, maar goed te managen door op de swing te letten. Heb je de temperatuur gemeten?
Ik heb dat gemeten door zonder filterdrager de watertemperatuur te meten die uit de douche komt, met behulp van een IR thermometer. De temperatuur ligt dan rond de 80 graden celsius. Misschien niet de meest betrouwbare methode. Het feit dat de espresso lekkerder is na het stomen bevestigde mijn (mss onbetrouwbare) bevinding.