Anatomia DeLonghi 5400

1
Speciaal voor Nathalie een gestripte DeLonghi. Het is een ESAM 5400 uit 2007 met vorstschade, dus volop kalksporen aanwezig. De eerste 5400 die ik binnenkreeg. Let niet op de smoezelige exterieur van de machine, sommige gebruikers gaan niet altijd even netjes om met dit soort machines.
Laat me beginnen met een waarschuwing:
laat mij de machines slopen zodat u het niet hoeft te doen.
Een espressomachine is geen bouwdoos of speelgoed. Het is in potentie een gevaarlijke combinatie van stroom, water en oververhit stoom. Fouten kunnen leiden tot (ernstig) letsel of erger. Machines kunnen door veranderingen/fouten ook brandgevaarlijk of schadelijk voor de gezondheid worden.

Afbeelding

Afbeelding

Zijkant rechts en zijkant links. Rechts de schuiftank, koppeling en filter, thermoblock bovenop. Links de stuurprint, molen (achter zwarte zijplaat)

Afbeelding

De achterkant bevat de main components en de dekplaat is te verwijderen door maar 2 schroeven los te draaien. Pomp, brewgroup-aandrijving, debietmeter, OVP, release-valve zijn nu bereikbaar. Zoals je kunt zien zijn de brewgroup-aandrijving en de releasevalve op metalen platen aangebracht ipv rechtstreeks op het kunststof chassis.

Afbeelding

De voorkant open en de brewgroup uitgenomen en gedemonteerd. In tegenstelling tot de buitenkant hebben de gebruikers wel de ruimte achter het deurtje wel schoongehouden. In de hele machine zijn nauwlijks koffieresten en geen schimmel gevonden.

Afbeelding

Bij de Ju 5 keken we naar de molen en vultrechter. Als we bij de 5400 op dezelfde plek kijken vinden we geen 'opbouw' van koffiemeel, evenmin schimmels.

Afbeelding

Bovenaanzicht met de bonentrechter nog op de molen. Rechts het thermoblock met PID meettechniek. Het thermoblock is een RVS buis omgeven door aluminium, een techniek die bij Saeco, Jura en DeLonghi ongeveer hetzelfde is. Op een metalen subframe gemonteerd, net als bij de Ju5.
Ik denk dat het aantal onderdelen inderdaad veel lager is dan veel andere automaten. Maar ook DeLonghi automaten gaan wel eens kapot hoor. Ik moet de automaat nog tegenkomen die 5 jaar stevig gebruikt is zonder de werkplaats te zien.
Er gaat niets boven morgen.

Re: Anatomia DeLonghi 5400

2
Geweldig Oxxo, dat heb je snel gedaan! We hebben zelf ooit een Delonghi EAM 4300 gehad en hebben nu een Atag CaféMax inbouwapparaat. Dit is gewoon een Delonghi met een Atag merkje erop en is ongeveer gelijk aan de 5400 die jij nu hebt ontleed. Verschil is dat de CaféMax een capuccinatore heeft i.p.v. stoompijpje.

Als wij (wekelijks) het apparaat schoonmaken, dan halen we eerst de zetgroep eruit. Deze wordt onder de kraan schoongemaakt en laten we dan goed drogen.

Daarna maken we met een schone doek de opening schoon waar de gemalen koffie doorheen komt voordat deze als puck op de zetgroep komt. Dit is een punt waar eventueel schimmel zou kunnen ontstaan, aangezien door de hitte/condens in het apparaat er wel eens wat gemalen koffie blijft "plakken" aan de opening. Vandaar dat we deze dus goed schoonmaken.

Dan de ronde "stamper" waar het water doorheen geperst wordt. Ik zie op de 4e foto van boven (of 3e van onder) dat hij bij jouw klant behoorlijk vies is en onder de koffie zit. Wij kunnen alleen de onderkant schoonmaken terwijl het zo te zien ook bij de twee rode ringen aan de zijkant vies kan worden.

Daarna gaat de stofzuiger in de behuizing om alle laatste koffieresten weg te zuigen. Tevens wordt dan het deurtje zowel aan de voorkant als aan de binnenkant met een natte doek nog netjes schoongemaakt. Ook de lekbak en de koffieprutbak krijgen dan nog een sopje, zodat alles weer blinkend schoon is.

Denk jij dat we dan nog iets vergeten? Zouden we nog meer kunnen doen om het apparaat goed te onderhouden? Het water dat we gebruiken is altijd gefilterd met een Brita filter. Daarnaast ontkalken we het apparaat evengoed nog als de machine het aangeeft.

Wat zijn eigenlijk de meest gehoorde klachten bij dergelijke Delonghi apparaten? Een kapot thermoblock? Wij hebben eigenlijk alleen in het begin klachten gehad over de molen, maar dat werd met een nieuwe maalinstelling en een betere instelling van de ring netjes hersteld.

Ondanks dat wij een inbouwapparaat hebben, staat de kopjesverwarmer aan de bovenkant van het apparaat toch gewoon aan. Denk jij dat dit simpel uit te zetten is? Bijvoorbeeld door de bovenkant van de machine af te halen en een draadje los te halen of door te knippen?

En als laatste vraag: onze watertank lekt water als we er teveel water in doen (uiteraard wel altijd minder dan het max-streepje aangeeft). Dit gebeurt onderin/achterin waar het water er normalerwijs ook uit hoort te gaan als je koffie zet. Kan dit worden opgelost door een strakker rubberen ringetje?

Enfin, leuk om te zien hoe jij de machines ontleedt. Dank je voor het ontleden van de Delonghi :)

Re: Anatomia DeLonghi 5400

3
Beste Nathalie,

De tank heeft een liggend koppelventiel dat een kleine hoeveelheid water laat lopen als je de tank in- of uitschuift. Dat water loopt via een 'glijbaan' onder de tank terug in de lekbak. Te vol dan klotst er water uit de tank en stroomt het ditto terug. Wat betreft lekkages: Dat is mogelijk. DeLonghi heeft enkele jaren geleden een verbeterd type thermoblock gebruikt dat vervolgens minder goed werd aangesloten. Die koppelingen zijn gevoelig voor kalk. Dat is nu opgelost, maar er zijn veel machines op stock bij groot- en tussenhandel (internet).

Meest voorkomende 'sticky' problemen bij oudere 4500-achtige types zijn opschuimproblemen. Algemeen alle DeLonghi's: de molenbeveiliging, bedoeld om de molen te redden. Als de molen op een steentje of stukje hout loopt treedt luid ratelend de beveiliging in werking. Leuk, maar 95% van de consumenten slaagt er niet in de molen te reinigen/ontstenen en terug in de normale stand te zetten. Dan heb je weinig aan zo'n beveiliging.

Verwarmingplaat kun je niet uitzetten, dat is 'passieve' verwarming oftewel restwarmte van het thermoblock.
dat hij bij jouw klant behoorlijk vies is en onder de koffie zit
Klant.. ehh.. nee. Machine is al op weg naar gebruiker maar gebruiker is niet de 'klant'.

De brewgroup demonteren en reinigen is geen 'gebruikershandeling'. Er blijft na een paar jaar altijd wat koffievet achter de oranje o-ringen hangen (wordt door langs de o-ring geperst).

Zo te lezen heb je al ervaring met het type, verder reinigen hoef je niet te doen (volgens mij).
Filteren is een goed idee, maar zorg dat je het Britta filter bij installatie 2x goed door laat lopen om te voorkomen dat zout- en koolstofkorrels in de machine terecht komen.
Er gaat niets boven morgen.

Re: Anatomia DeLonghi 5400

5
nathalia schreef: Als wij (wekelijks) het apparaat schoonmaken, dan halen we eerst de zetgroep eruit. Deze wordt onder de kraan schoongemaakt en laten we dan goed drogen.
Misschien is het handig om er ook een schoonmaakmiddeltje op te doen. Olie en vet lost niet op in water. Ranzige olie net zo goed niet.
Is je koffie te zuur?
Is je koffie te bitter?
Is je koffie te intens?
Snap je het allemaal niet meer?
Lees dit

Re: Anatomia DeLonghi 5400

6
Het water dat via de glijbaan naar de lekbak zou moeten gaan, komt bij ons blijkbaar niet bij de lekbak aan, maar druppelt onder de machine uit :x . Nou ja, dat gebeurt alleen als de watertank vrij vol zit, dus dat moeten we gewoon niet doen....

Wat betreft de steentjes die de molenbeveiliging in werking stellen: dat heb ik al twee keer gehad. Eerst met Mocambo bonen, later met heel licht gebrande bonen. Gelukkig weet ik hoe de molen gedemonteerd moet worden dus die steentjes kon ik er zelf uit halen :)

De Brita filter die ik gebruik, is overigens een kan met een filter erin. Dus niet in de watertank van de volautomaat hoor.

Dank je voor jouw uitgebreide reactie!

Re: Anatomia DeLonghi 5400

7
Maar worden de Jura's (doelend op die J5 die je had open gemaakt in je vorige topic) niet als "de betere machine" gezien? Je lijkt er nogal veel verstand van te hebben dus zou je me kunnen vertellen waar het 'm dan in zit? De uitneembare zetgroep is natuurlijk een voordeel van DeLonghi maar naar mijn idee hadden de Jura's toch een betere binnenkant? Bovendien zijn ze gemiddeld duurder.(moet toch een reden voor zijn)
Alvast bedankt.

Re: Anatomia DeLonghi 5400

8
@Lucas
Hier in m'n 'lab' komen Saeco, DeLonghi, Schearer-likes en Eugster (Jura) samen. En af en toe semi's van diverse merken. Het concept van de 5400 en J5 verschilt nogal, en dan kijk ik vooral naar de aftersales service. Jura heeft een scala aan aftersales mogelijkheden, DeLonghi weinig. Maar kijk ik dan weer naar de technische kant, dan heeft de 5400 een beter ontwerp en is veel onderhoudsvriendelijker. De kast van de J5 zit bomvol met componenten, de kast van een 5400 is zo leeg dat je er zowat in kunt fietsen.

De 5400 stond praktisch altijd op de verkeerde verkooppunten die je 0,0 service verlenen. Jura staat meestal in de vakhandel, die geven vaak begeleiding en zo haal je het meeste uit de machine. Dus de kans dat je een goed afgestelde 5400 met kwaliteitskoffie tegenkomt is klein. Bij Jura ligt dat anders; vaak goed onderhouden machines, prima koffie en juiste afstelling.

Smaak is subjectief, maar als ze goed afgesteld staan kies ik voor koffie uit een 5400, sterker en ook heter. Maar goed, kiezen kun je toch niet. Maanden terug las ik al dat DeLonghi de produktie van de 5400 heeft gestopt. Maar de reden waarom een DeLonghi vaak na 3 of 4 jaar wordt gedumpt heeft mi te maken met:
A. de beperkte service- en reparatiemogelijken
B. de relatief lage prijs v/h toestel
C. korte 'looptijd' van het model, wordt elke 2 jr vervangen voor iets geheel nieuws
Dat is bij Jura allemaal anders: meer dan 10 jaar na introductie kun je nog een (uptodate) S-model kopen.
Er gaat niets boven morgen.

Re: Anatomia DeLonghi 5400

10
Mooi toestel voor mensen die een keurig stukje techniek weten de waarderen...
Alleen lastig als je er problemen mee hebt, service is vaak in handen professionele netwerken.
Eigenlijk ken ik maar een typisch probleem: overdruk klep opent na enige tijd te vroeg, vooral bij laag (thuis)gebruik. De machine lekt dan vooral bij fijne maalgraad flink in de lekbak.
Er gaat niets boven morgen.