Re: Single shot en dubbel shot zonder maalder nieuw in te stellen?

3
@Keyser
Kan wel!
Daarom is het totale oppervlak van de gaatjes in een 1-kops filterbakje kleiner.

Even afgezien van het nut van een enkele espresso. Die wordt bij een verhouding van 1:2,5 wel erg klein.

Laten we het simpel houden.
Dit is het advies dat ik in de horeca geef, waar men persé het 1-kops filterbakje willen gebruiken.
Als uitgangspunt neem ik 16 gram in een 2-kops filterbakje.
Voor het 1-kops filterbakje kom ik dan meestal op 9 of 10 gram.
De praktijk is namelijk dat de 1-kops filterbakjes tot vrij dicht onder de richel (voor de veer) taps toe lopen
Om het deel maalsel dat boven het tapse deel uit komt zo groot mogelijk te maken, vul ik in de praktijk het 1-kops bakje tot iets dichte tot de rand dan het 2-kops filterbakje.

Uiteraard weeg ik het maalsel wel, om dee boel "herhaalbaar" te kunnen maken.

De kans op channeling blijft enorm.
Voor zover ik weet zijn er twee alternatieven voor het klassieke 1-kops bakje.
1. Het LM model. Loopt trapsgewijs uit naar een smal diep deel. Tampen doe je op het maalsel in het verdiepte deel met een 40 of 41mm tamper. Wat mij betreft een redelijk alternatief. Je moet wel erg nauwkeurig werken, anders wordt het alsnog niets.
2. "The one" van IMS als ik het goed heb.
Qua vorm een beetje een blindfilter met gaatjes. Hier heb ik geen ervaring mee.
Ervaringen schijven zeer wisselen te zijn.

Opm. Voor het klassieke 1- en 2-kops filterbakje gebruik ik dezelfde maalgraad.



Verstuurd vanaf mijn SM-A525F met Tapatalk