Koffiebranden met een Kamado / BBQ

1
Dag forumleden,

Zoals beloofd een kort verslag hoe ik mijn koffie brand op een kamado (keramische bbq). Benodigdheden:

- Een bbq / kamado, die een indirecte hitte garandeert, middels hitteschildjes.
- Een rotisseriespit
- Een aandrijving (zijnde manueel) of motorisch die een rotatiesnelheid behaalt van ongeveer 30 RPM.
- Een rotisseriemandje
- Kwalitatief goed houtskool; geen rookvorming.
- Een gasbrander als brandstof is ook een optie maar ik heb gemerkt dat de brander die ik heb een te laag vermogen heeft.

Proces:

- Steek kamado / bbq aan, laat opwarmen tot ~250 graden. Bij gebruik van een kwalitatief goed houtskool zal er geen rookvorming zijn. Zeker niet als de temperatuur bereikt is.
- Draag zorg dat de hitte indirect is; het vuur dient afgedekt te worden met een keramische / stalen plaat. Je wilt de omgevingstemperatuur rond het mandje zo homogeen mogelijk.
- Bij een stabiele temperatuur plaats rotisseriespit en aandrijving.
De uitdaging bij een metalen bbq zit hem in hierboven, stabiliteit is wat lastiger en dergelijke temperaturen bereiken is nog een tweede uitdaging.
- Laad je mandje met je batch (ik hanteer 1,15kg ongebrand), leidt tot 1 kg gebrand.
- De temperatuur van je kamado / bbq is sterk afhankelijk van je batchgrootte; hoe meer bonen hoe hoger de temp om zodoende een brandtijd van 13-15 min te garanderen.
- Bij een batch van 1,15 kg laat je de kamado / bbq niet warmer worden dan 280 graden.
- FC bereikt in 12-13min.
- Leeg mand in een ovenplaat en laat afkoelen. Roer met een pollepel
- Resultaat een perfect homogeen gebrande batch!

Zal nog kijken voor foto's in volgende post.