Het was 100 gr Braziliaanse boon.
PS Ik moet branden, rooster, Artisan nog leren!

Het valt me op dat bij deze Artisan grafiek het TP ontbreekt? Hoe start je een brandprocedure/meting en varieer je daar ook in van boon tot boon?fransg schreef: wo 30 mar 2022, 12:26 Moet te doen zijn.
Schermafbeelding 2022-03-30 om 12.25.36.png
There is no such thing as a Turning Point.
Machine aan, voorverwarmen, bij een zekere temp (hier 230ºC start ik de opname, bij 235ºC gaan de bonen en de probe erin.
Bij een nieuwe boon zoek ik een brandprofiel van een eendere boon, dwz eerst kijk ik naar een min of meer recente branding van dezelfde herkomst als ik die heb, als die eerdere boon een geheel andere 'moisture/density' had kijk ik verder naar een recente boon van vergelijkbare density en als het kan ook moisture meting.
Veel proberen en proeven. Is de kleur goed maar smaakt het te weinig ontwikkeld dan ging het mogelijk te snel en ga je minder heet voorverwarmen of neem je een wat grotere batch.Ypuh schreef: do 09 jun 2022, 08:30 Ik ben nog druk aan het uitproberen/experimenteren, maar het lijkt erop dat mijn brander zo'n 45 seconden nodig heeft om het kantelpunt te bereiken als ik begin op 180 graden. Vanuit daar schiet de ROR omhoog. Andere instructiefilmpjes hebben het over een startpunt van 400F (205C), maar dat lijkt me aan de hoge kant voor een 500g batch?
In jouw voorbeeld ontbreekt veel informatie, naam/herkomst bonen, gewicht voor/na, dingen waarvoor je geen speciale extra hardware nodig hebt. Dan is er weinig van te zeggen.
tegen de 15% gewichtsverlies is vrij normaal
Per machine verschilt het enorm, hangt er gewoon vanaf welke probe zich waar bevindt, wat de massa van de machine is etc.Ypuh schreef: do 09 jun 2022, 09:56 Het zal per machine verschillen, maar 230 graden als start temperatuur lijkt me een groot verschil?
Dat is wel erg snel. Je kunt het proberen en proeven en het verschil vergelijken.Ypuh schreef: do 09 jun 2022, 09:56Als ik hem op auto-heat en dan 220c zet, verwacht ik dat de roast binnen een minuut of 7-8 afgerond is en bij een hogere charge temp waarschijnlijk nog korter. Wordt het dan niet te kort?
Dus je hebt de Sniper al binnen! Alles goed gegaan en geen verassingen? Tevreden? Eerste indruk?Ypuh schreef:Thanks! Hoe voeg je notes toe aan het brandprofiel in Artisan?
Ik heb nu nog wat testbonen uit Brazilie. Van wat ik gewogen heb blijft er 427g over van een 500g batch, dat lijkt vrij consistent te zijn. Ga straks beginnen met de batches die bedoeld zijn voor consumptie (Panama Boquete Chiriquí van het Hoofdkwartier).
De instructies vanuit de fabrikant zijn:
1. Machine minimaal 10 minuten voorverwarmen met auto-heat tot 180c
2. Bij het inladen van de bonen, vermogen naar 0 of 20% en de temperatuur limiet aanpassen naar 220c
3. Bij het keerpunt (van de BT sensor) vermogen verhogen (70-80%) of op auto-heat zetten
4. Na de 4-5m Drying Phase het vermogen iets terugschroeven (40-60%)
5. Na de FC rond minuut 7 het vermogen terugschroeven naar 20% en mikken op 15-20% development
6. Bean drop zit ergens rond de 200c en 8-10 minuten
Je kunt onderweg een beetje spelen met de vermogens, ROR en zo de lengte van de fases beinvloeden. Ik mik nu op ongeveer 50% drying phase, 30% browning phase en 20% development phase en dat alles in een minuut of 9.
Het zal per machine verschillen, maar 230 graden als start temperatuur lijkt me een groot verschil? Mijn brander lijkt over voldoende kracht te beschikken, dus het proces van een geleidelijke ROR zal met enige ervaring redelijk te controleren zijn. Als ik hem op auto-heat en dan 220c zet, verwacht ik dat de roast binnen een minuut of 7-8 afgerond is en bij een hogere charge temp waarschijnlijk nog korter. Wordt het dan niet te kort?