Espresso recepten
Hoe maak ik een goede... nee, de beste espresso? Hoe schuim ik melk op? Hoe maak ik koffie met een ESE espresso serving? Stel hier je vragen of lees het antwoord!
Espresso recepten
Berichtdoor robinfcb » ma 17 apr 2023, 15:18
Illy zegt dat een espresso 7 gram is, La Marzocco begint hun recepten met 18 gram. De een drinkt een enkele espresso, de ander een dubbele. Voor de één is een enkele espresso een halve, en voor de ander is een dubbele espresso een enkele. Als je gaat Googlen kom je echt van alles tegen.
Ik vind persoonlijk de Amerikaanse 1:2 bonen-tot-espresso ratio, meestal 18g in 36g uit, een beetje te sterk. Ik ben benieuwd wat in Nederland een beetje de gangbare recepten zijn.
Wat is voor jullie een gangbare ratio voor een doorsnee koffie uit een espressoapparaat (enkel/dubbel/lungo) voor 1 persoon? Hoeveel gram bonen gaat erin, en hoeveel gram espresso komt eruit?
Ik vind persoonlijk de Amerikaanse 1:2 bonen-tot-espresso ratio, meestal 18g in 36g uit, een beetje te sterk. Ik ben benieuwd wat in Nederland een beetje de gangbare recepten zijn.
Wat is voor jullie een gangbare ratio voor een doorsnee koffie uit een espressoapparaat (enkel/dubbel/lungo) voor 1 persoon? Hoeveel gram bonen gaat erin, en hoeveel gram espresso komt eruit?
🟤 Ascaso Steel Uno PID × Hedone Honne × Superkop × NanoFoamer PRO 🟤
Re: Espresso recepten
Berichtdoor Ypuh » ma 17 apr 2023, 15:44
De machines en toebehoren voor thuisgebruik werken vaak beter bij een wat hogere dosering, vandaar dat 18g de standaard (geworden) is. Traditioneel is een 7g een enkele dosering (vergelijkbaar met een Nespresso cupje), 14g een dubbele en 21g een triple.
Na talloze malen switchen tussen 14-16-18g is voor mij de ideale dosering heel saai 18g in en 36g uit in ca. 25-30 seconden. Een 1 op 2.5 ratio gaat ook nog wel, maar kies dan liever voor een americano of cappuccino.
Sommige bonen zijn wel lekkerder bij een iets hogere output en/of kortere doorloop, maar het wijkt nooit veel af.
Na talloze malen switchen tussen 14-16-18g is voor mij de ideale dosering heel saai 18g in en 36g uit in ca. 25-30 seconden. Een 1 op 2.5 ratio gaat ook nog wel, maar kies dan liever voor een americano of cappuccino.
Sommige bonen zijn wel lekkerder bij een iets hogere output en/of kortere doorloop, maar het wijkt nooit veel af.
Ik brand mijn eigen koffie op een bedenkelijk niveau.
Re: Espresso recepten
Berichtdoor omeCo » ma 17 apr 2023, 16:08
Bij mij is 18 gram de basis. En daarmee maak ik 40 gram espresso. Wat mij betreft is dat een dubbele espresso. In 1 kopje drink ik hem of maak ik een soort long black met afwijkende hoeveelheden (50 gram heet water en 40 gram espresso).
Verdeeld over 2 kopjes maar ik er twee cappuccino’s van.
Verdeeld over 2 kopjes maar ik er twee cappuccino’s van.
Re: Espresso recepten
Berichtdoor Dirk Jan » ma 17 apr 2023, 18:52
Hier in de Sivia begin ik ook met 21 gram gemalen koffie en 40 gram espresso eruit. Bij sommige bonen zit ik zelfs op 23 in en 40 uit in 30 seconden.
In de Pavoni is de standaard 13gr in en 27 uit in 30 seconden.
In de Pavoni is de standaard 13gr in en 27 uit in 30 seconden.
Machine voor mijn vrouw: QuickMill Aquaviva. Kantoor: Rancilio Silvia PdG V2 en La Pavoni Europiccola, Molen: Mini Mazzer & Mazzer Major.
- gilleko B.
- Berichten: 5656
- Lid geworden op: ma 12 feb 2018, 22:42
Re: Espresso recepten
Berichtdoor gilleko B. » ma 17 apr 2023, 19:44
Ben nu van 14 naar 16 gr geswitched!
️
️
Re: Espresso recepten
Berichtdoor robinfcb » ma 17 apr 2023, 20:24
La Cimbali zegt 7 gram in, 25ml uit.
Illy zegt 7 gram in, max 30 ml uit.
Hoe is die ratio zo enorm veranderd? Met de Nespresso thuisrevolutie is espresso eerder wateriger geworden dan geconcentreerder, maar onder de 'third wave' enthousiastelingen is de espresso geconcentreerder geworden.
Ik speel zelf nu met ratios tussen 14 tot 18 gram in, 60 gram uit.
Illy zegt 7 gram in, max 30 ml uit.
Hoe is die ratio zo enorm veranderd? Met de Nespresso thuisrevolutie is espresso eerder wateriger geworden dan geconcentreerder, maar onder de 'third wave' enthousiastelingen is de espresso geconcentreerder geworden.
Ik speel zelf nu met ratios tussen 14 tot 18 gram in, 60 gram uit.
🟤 Ascaso Steel Uno PID × Hedone Honne × Superkop × NanoFoamer PRO 🟤
Re: Espresso recepten
Berichtdoor bobbee » ma 17 apr 2023, 20:38
Koffie getrokken uit arabica en robusta blend van bonen en gebrand volgens een classic Italian roast wil je niet zo hoog gedoseerd drinken. Dan kun je direct naar de wc als je dat hebt doorgeslikt.
Nespresso als voorbeeld ga ik even niet op in.
Nespresso als voorbeeld ga ik even niet op in.
‘Maak de kritische koffie consument in jezelf los: kijk naar de branddatum, de herkomst etc. Hoe gedetailleerder, hoe beter!’
- gilleko B.
- Berichten: 5656
- Lid geworden op: ma 12 feb 2018, 22:42
Re: Espresso recepten
Berichtdoor gilleko B. » wo 19 apr 2023, 08:59
Oh ja, ik hou 1:2 aan, tussen 25 en
30 sec, daar richt ik altijd op, en start meting vanaf eerste druppel in het kopje, niet vanaf start brouwproces. Parameter die vaak niet vermeld wordt, maar wel belangrijk is. En sommige koffie's bevallen mij beter door proportioneel (trial en taste) een beetje over te extraheren. Keuze boon en branding daarvan ook belangrijk van wat je lekker vindt. De ene brander heeft een voorkeur voor een hogere aciditeit, de ander brandt wat meer op vol, vet (maar niet over de datum) en cacao. Dat laatste is denk ik meer van invloed dan de keuze plat of conisch of andere hardware achtige parameters.
️
30 sec, daar richt ik altijd op, en start meting vanaf eerste druppel in het kopje, niet vanaf start brouwproces. Parameter die vaak niet vermeld wordt, maar wel belangrijk is. En sommige koffie's bevallen mij beter door proportioneel (trial en taste) een beetje over te extraheren. Keuze boon en branding daarvan ook belangrijk van wat je lekker vindt. De ene brander heeft een voorkeur voor een hogere aciditeit, de ander brandt wat meer op vol, vet (maar niet over de datum) en cacao. Dat laatste is denk ik meer van invloed dan de keuze plat of conisch of andere hardware achtige parameters.
️
Re: Espresso recepten
Berichtdoor GuidovW » wo 19 apr 2023, 21:51
14 gram koffie, ongeveer 38 gram uit.
pre infusie tussen de 30-60 sec.
Pull ook zoiets.
Altijd een heerlijk bakje.
pre infusie tussen de 30-60 sec.
Pull ook zoiets.
Altijd een heerlijk bakje.
Gr, Guido
La Pavoni Professional, Moccamaster, Bialetti Moka Express, Chemex, AeroPress, Kinu M47, Eureka Atom 60
La Pavoni Professional, Moccamaster, Bialetti Moka Express, Chemex, AeroPress, Kinu M47, Eureka Atom 60
Terug naar “Koffie technieken”
Ga naar
- Alles voor beginners
- Hardware (Machines, malers & accessoires)
- Semi-automaten
- Hefboom- / lever apparaten
- Volautomaten
- Koffiemolens & malers
- Filter, French press, Mokkapot etc.
- Branders
- Machines voor servings, pads en cups
- Accessoires
- Restaureren/Reviseren Espressomachines
- Software (Koffie, bonen, pads & servings)
- Koffie(bonen)
- Servings, Pads en Cups
- Melk
- Techniek & know-how
- Varia
- Koffie technieken
- Koffie branden
- Theepraat
- Thee, thee en nog eens thee
- Vraag & aanbod
- Te koop aangeboden
- Te koop gevraagd
- (Web)Winkels, advertorials en andere aanbiedingen
- Oproepjes
- Koffiepraat
- Stel je voor / jouw set-up
- (Horeca) proefpanel
- Leuk en interessant
- De Huiskamer
- Evenementen
- Nieuws van onze partners
- Partners en zustersites
- Koffiegek.nl
- Horecakoffie.nl
- Beleef.nl
- Theepraat.nl
- Theegek.nl
- The Traveling...
- Forumnieuws / Over koffiepraat.nl
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 15 gasten
Onze partners
Zonder partners zou deze website niet bestaan, wij zijn dan ook trots om ze hier te presenteren..
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
Partner worden? Klik dan hier>
Powered by: Webdesign Eindhoven
- Alle tijden zijn UTC+02:00
- Omhoog
- Verwijder alle forumcookies
Koffiepraat.nl
Deze website is een onderdeel van de Jong Media & Concepts en is dé online plek voor koffieprofessional en de thuisbarista. Hier vind je antwoord op al je vragen, lees je interessante reviews en hoor je het laatste nieuws.
Koffie websites.
 
Links.
Powered by phpBB ® | phpBB3 theme by KomiDesign